Fiala chystá mimořádný televizní projev. Týden před volbami ne, zlobí se ANO

  • 948
Hlavní televizní kanály a Český rozhlas odvysílají v neděli ve 20:05 mimořádný projev premiéra Petra Fialy. Řeč se bude týkat aktuálních kroků vlády v energetické krizi a výhledu na zimu, řekl mluvčí vlády Václav Smolka. Opoziční ANO to rozlítilo a jeho politici vyzvali Fialu, aby od svého záměru necelý týden před volbami upustil.

„Považuji to za hrubé zneužití funkce premiéra. Je to v rozporu se zásadou férového přístupu, férové kampaně, je to v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní. Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to ta vláda mimořádně nezvládá. Nic nového od pondělka a od středečních tiskovek není. Není důvod pro mimořádný projev,“ řekl bývalý šéf dolní komory parlamentu za hnutí ANO Radek Vondráček.

Vybídl premiéra Fialu, aby upustil od mimořádného projevu v celoplošných televizích pět dnů před volbami, pokud nebude mít stejnou šanci opozice, nebo ať si to nechá na dobu po volbách.

„Je to opravdu nepovolená podpora a berlička, kterou koalice tímto způsobem využije, a doufám, že si to ještě premiér ještě rozmyslí,“ řekl ve Sněmovně také bývalý ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec.

Sněmovna v pátek projednává návrh novely energetického zákona, která vládě umožní stanovit maximální ceny plynu a elektřiny pro menší odběratele. Cenu silové elektřiny včetně daně z přidané hodnoty vláda zastropuje na 6 korunách a cenu plynu na 3 korunách včetně DPH za kWh, oznámil premiér po pondělním jednání vlády.

Projev odvysílají veřejnoprávní i soukromé TV

Projev odvysílá Česká televize, Nova, Prima a Český rozhlas. Vzhledem k plánované účasti premiéra na ceremoniích spojených s pohřbem britské panovnice Alžběty II. bude předtočený.

Naposled takto Fiala vystoupil 22. června, těsně před převzetím českého předsednictví Evropské unie. Mimo jiné tehdy uvedl, že vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny, a že dosáhnout energetické suverenity chce do pěti let. Slíbil tehdy, že vláda domácnostem a firmám pomůže se zvládnutím drahých energií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video