Pomoc občanům bude adresná, řekl Jurečka. Vláda chystá energetické poradenství

  • 37
Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek jednal o plnění programového prohlášení vlády a zvládnutí energetické krize s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Na následné tiskové konferenci Fiala z chystaných kroků zmínil například spolupráci Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva životního prostředí v otázce řešení energetické krize. Jurečka promluvil i o možném snížení podpory v nezaměstnanosti.

„Pomoc bude směřovat tak, abychom lidem nabídli odbornou asistenci a poradili jim, jak mohou ušetřit,“ naznačil Petr Fiala formu chystané podpory. Energetické poradenství by podle něj mohlo vést i k větší energetické soběstačnosti.

Podle Jurečky jsou nová pomocná opatření mířena adresně, aby pomohla konkrétním nízkopříjmovým domácnostem, které finanční podporu od státu potřebují. „K 1. lednu chystáme další adresné kroky, jako je zvýšení existenčního minima nebo zvýšení přídavku na dítě,“ řekl ministr.

Stát v září vyplatil rekordní počet přídavků na dítě. A to někde ne všem

Fiala i Jurečka vyjádřili opakovaný dík pracovníkům úřadů práce, kteří podle nich poslední roky čelili a dále čelí krizovým situacím v podobě pandemie či války na Ukrajině. Fiala jmenovitě poděkoval i Jurečkovu rezortu.

„Chtěl bych pochválit ministerstvo (práce a sociálních věcí) za to, jak úspěšně postupuje v digitalizaci,“ řekl s odkazem na online formuláře k žádosti o sociální podporu.

Snížení podpory v nezaměstnanosti bude sociálně uvážené a citlivé, ubezpečil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí upřesnil své vyjádření o avizovaném snížení podpory v nezaměstnanosti. Podle něj budou všechny kroky, ke kterým vláda ve spolupráci s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) přistoupí, sociálně uvážené a citlivé.

Návrh o snížení podpory v nezaměstnanosti dle Jurečky mimo jiného vychází ze statistik, podle nichž je nezaměstnanost v Česku nejnižší z celé Evropské unie. „Nesnižuje se nám poptávka firem po zaměstnancích,“ řekl Jurečka a doplnil, že tuzemský trh nabízí dobrou pracovní pozici všem, kdo pracovat chtějí.

„Myslím si, že je dobré se začít bavit o určitém zpřísnění podmínek. Bavím se především o těch (lidech), kteří jsou na Úřadech práce delší čas a opakovaně,“ uvedl.

Budoucí ministr životního prostředí

Po rezignaci exministryně životního prostředí Anny Hubáčkové byl vedením úřadu pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, a to do doby, než se nevyjasní situace kolem lidovci navrhovaného kandidáta na post ministra Petra Hladíka.

Premiér Fiala tuto dobu na čtvrteční tiskové konferenci konkretizoval, je ochotný počkat 4 týdny. Šéf lidovců zopakoval, že Hladík kandidátem na post ministra životního prostředí zůstává i nadále.

Lidovci podpořili Hladíka na post ministra. Nejsem z ničeho obviněn, řekl


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video