Premiér Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci po mimořádném jednání...

Premiér Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci po mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu. (24. února 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Snažíte se poštvat českou společnost proti uprchlíkům, obvinil Fiala Babiše

  • 1268
Je to pokus poštvat českou společnost proti uprchlíkům. Tak reagoval v pátek premiér Petr Fiala na obvinění svého předchůdce Andreje Babiše, že vláda v ukrajinské krizi zapomíná na české občany.

„Já ta slova nechápu, respektive chápu to jako pokus poštvat českou společnost proti ukrajinským uprchlíkům. Což pokládám za absolutně chybné, když pomáháme lidem, kteří utíkají proto, že jim hrozí ztráta života, života jejich dětí,“ řekl Fiala v Bruselu, kde je na summitu Evropské unie.

„Říkat vládě, že se stará jen o uprchlíky? Absurdní. Ale tím, že pomáháme Ukrajincům, přece pomáháme českým občanům. Ti lidé k nám přicházejí, přicházejí k nám v obrovských množstvích a tady je máme jako nechat na ulici nebo co by si pan Babiš představoval?“ pokračoval premiér, podle kterého nad pomocí potřebným nelze váhat ani minutu.

21. března 2022

Babiš obvinil v pondělí ve svém pořadu Čau, lidi vládu, že upřednostňuje Ukrajince. „Já jsem o tom přesvědčen, že vláda by měla dělat vyvážená opatření, že by neměla upřednostňovat uprchlíky a Ukrajinu nad našimi občany, oni skutečně mají těžké období a ještě bohužel to bude velice náročné,“ prohlásil Babiš. „Proboha, pomáhejme i našim lidem,“ řekl také šéf ANO.

Na otázku iDNES.cz, jak by měla podle ANO vypadat strategie řešení uprchlické krize, kterou požaduje na vládě, Babiš odvětil: „Měli bychom trvat na tom, abychom věděli, kdo k nám přichází.“ Řekl také, že uprchlíci, kteří do Česka přijdou, by měli projít zdravotním screeningem. Za problém označil to, že příliš velké množství Ukrajinců, kteří do Česka přicházejí, míří buď do Prahy či do Brna.

Obrana před sociálními problémy

Fiala na obranu kabinetu také v pátek řekl, že úřady ukrajinské uprchlíky velmi rychle registrují a dávají jim základní pomoc, čímž jim umožňují, aby se co nejrychleji adaptovali na situaci v Česku.

„My jim nabízíme práci, jejich děti dáváme do školy. To všechno brání případným sociálním problémům, nezvládnutí té situace,“ zdůraznil předseda vlády s tím, že i kdyby z toho takový prospěch nebyl, je křesťanskou nebo lidskou povinností pomáhat lidem bojujícím o život, osobám, které jsou bez prostředků.

ANO žádá strategii řešení uprchlické krize. Stav nouze do konce května nechce

Fiala zároveň uvedl, že je úplně absurdní tvrdit, že vláda nepomáhá českým občanům. Připomněl více než 20 miliard korun pro seniory, kteří „to poznají na zvýšení svých penzí“. Premiér uvedl i pět miliard na kompenzace podnikatelům, kteří byli postiženi v důsledku covidu, i tři miliardy na pomoc těm, kteří upadají do energetické chudoby v důsledku zvýšených cen energií. 

Fiala také hovořil o čtyřech a půl miliardě, které podle něj vláda pomohla ušetřit podnikatelům, zvláště těm drobným a středním v souvislosti s cenou pohonných hmot.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video