Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když obytňák rozdělí město. Jak vypadá kampaň s pískotem a potyčkami

  12:43
Hláška Andreje Babiše „je to kampaň“ vešla mezi politické memy i do běžné řeči. Se svým obytným vozem už několik měsíců Babiš na kampaň mezi lidi jezdí. A ti na něj ve většině případů čekají ve dvou skupinkách - nadšených příznivců i pískajících odpůrců. Jako tento týden v Náchodě.
Příznivci Andreje Babiše v Náchodě.

Příznivci Andreje Babiše v Náchodě. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Jindy v létě poloprázdné Masarykovo náměstí v Náchodě krátce před polednem zaplňují desítky lidí. Někteří si hledají místo hned pod okny radnice, aby měli co nejlepší výhled. Do města totiž za pár minut dorazí se svým karavanem expremiér Andrej Babiš. Než se však jeho obytňák prokouše úzkými ulicemi do centra, na náměstí obsazují pozice i jeho odpůrci.

Ti si nezapomněli vzít transparenty, košťata či píšťalky, kterými příjezd Babiše za okamžik rázně provází. V dálce je pak pouze slyšet nadšené: „Pozor už jede.“

Z karavanu se v centru Náchoda kromě očekávaného Babiše vyhoupne i bývalý ministr Karel Havlíček. Jindy poklidné a tiché centrum Náchoda v tu chvíli připomíná fotbalový stadion s davem naštvaných fanoušků.

Expremiér Babiš se snaží mluvit, místo toho je ale slyšet jen pískot a skandování jeho odpůrců: „Babiše do koše.“

Protestujícím poslanec nevěnuje pozornost, mluví jen ke skupince příznivců, většina z nich jsou senioři. Mluví do mikrofonu a vyjmenovává úspěchy své předchozí vlády.

Přítomní tvoří zhruba tři odlišné skupiny, jsou tu odpůrci, jasní podporovatelé a kolemjdoucí, kteří se zastavují, aby se taky podívali, co se to tu děje.

Táhněte vy parchanti, křičí seniorky z davu

Netrvá to ani pár minut a mezi prvními dvěma zmíněnými tábory dochází ke střetu. „Děláte tady bordel,“ pronáší před skupinkou odpůrců senior. V tom samém momentě však k nim přiskakuje další příznivec Babišova tábora a snaží se transparent s heslem „Líp bude jen bez tebe... babišovské STB“, strhnout. V tu chvíli však dochází ke strkanici, kterou senior odnáší pádem na dlažební kostky.

„Táhněte vy parchanti. Co děláš,“ křičí seniorky z davu.

Že bude zrovna v Náchodě atmosféra houstnout, není velkým překvapením. Není to totiž poprvé, co tu na Babiše dav kritiků hlasitě pískal a nadával. Tuto zkušenost má politik už z předloňského září z vlakového nádraží, když ještě jako premiér vyrazil na Náchodsko.

Babiše lidé při návštěvě Náchoda vypískali, měnil kvůli tomu program

Důvodem proč příznivci na úterní mítink expremiéra dorazili je podle jejich slov nespokojenost se současnou vládou. „Počkejte, až vám v září přijde účet od ČEZ,“ řve jeden z příznivců. Senioři poté mluví především o drahotě.

„Podívejte se, jak se zdražuje. Pan Babiš alespoň myslel na normální lidi. Ne jako tahle vláda,“ zdůvodňuje účast pro iDNES.cz paní Alena, která v rukou svírá Babišovi knížku a tašku, kterou právě dostala.

A stejný důvod, nespokojenost, mají i Babišovi odpůrci. I když v jejich případě jde o nespokojenost s bývalým premiérem. „Měl by sedět ve vězení a ne tady lidem lhát. Vždyť se na ně podívejte, oni mu to věří, přitom zadlužil Česko jako ještě nikdo před ním,“ říká jeden z členů tábora politikových odpůrců.

Během chvíle se jindy poklidné náměstí mění spíše na bojiště. Vzduchem lítají plivance a lidé neváhají na sebe ukazovat prostředníček. V tu dobu se již Babiš i Havlíček fotí s příznivci. „Celoživotní lhář. Hanba,“ řvou jednohlasně odpůrci. Někteří lidé se v ten moment snaží prorvat rozohněným davem.

Babiš na Hrad, ozývalo se z davu příznivců.

Většina příznivců na otázku, proč tady je odpovídá shodně: „Mám pana Babiše ráda.“ Dalším důvodem je současné zdražování a inflace. „Jak máme teď s důchodem vyjít?,“ opakují se odpovědi. Ještě než Babiš nasedne do svého karavanu, jeden z odpůrců mu zaterasuje cestu. Po pár chvílích však boj vzdává.

„Pravda a láska zkrátka nevítězí“

V Červeném Kostelci, kam Babiš po Náchodě zamířil, už ho bouřlivé přivítání nečekalo. Ještě před příjezdem k Městské tržnici jeden z příznivců na přilehlém autobusovém nádraží nahání kolemjdoucí slovy „přijede Babiš, pojďte se podívat.“

Na bývalého premiéra už čekají také tři seniorky v parku, který s tržnicí sousedí. „Jdeme se na něj podívat,“ říkají natěšeně v momentě, kdy karavan najíždí před tržnici.

V polovině parného léta přilákal příjezd expremiéra zhruba třicítku lidí. Oproti Náchodu je tu mezi nimi očividně vítán. Většinou se na něj přišli podívat senioři, kteří mu dopřávají mohutný potlesk. „V Náchodě na mě pískali,“ postěžoval si jim Babiš po výstupu ze svého obytňáku.

Poté již spouští svou úvodní řeč, která zmiňuje úspěchy jeho vlády. „Dostal jste někdo z vás něco na elektřinu?“ pokládá dotaz do davu Havlíček. Ten jednohlasné odpovídá. „Né“ a poté sklízí duo Babiš, Havlíček potlesk.

Po pár minutách pro expremiéra poklidnou návštěvu města narušuje žena s píšťalkou. „Můžete prosím pískat, až to dopovím?“ reaguje na ni Babiš. Žena ještě několikrát zapíská a poté boj vzdává a odchází.

Babiše v Náchodě jeho odpůrci vypískali. Došlo i na šarvátky, facky a plivance

Mezitím šéf ANO pokračuje ve svém projevu. „Pravda a láska zkrátka nevítězí,“ pronáší před malým publikem, které se již nemůže dočkat fotografie a podpisu od expremiéra. Do té doby ochutnávají alespoň koláčky, které tým Andreje Babiše lidem rozdává.

Podpis, fotka, kšiltovka a taška. Suvenýry, které si lidé ze setkání odnáší. „Takovouhle vládu jsem nezažila. Mám 15 tisíc důchod. Budu volit Babiše, kam to půjde. Jsem fakt hodně stará, ale tohle nepamatuji. Co budeme dělat dál?“ ptá se paní Anežka, které slovy „je to tak,“ přitakává kamarádka.

V tu chvíli klidné úterní odpoledne narušuje muž, který se snaží dostat k Babišově stolku: „Pane Bureš, proč pořád lžete lidem?“ Místo politikovy odpovědi se ale dočká jen nadávek jeho fanoušků. Ještě několikrát stihne v odpovědi vykřiknout, ale pak mizí na autobusovém nádraží.

Cestu za politikem vážili lidé i přes hranice. „Přijela jsem ze Švýcarska. Brácha mi říkal, že proti Fialovi nesmím nic psát, že mě mohou zavřít. Teď jsem se ptala pana Babiše a není to pravda. Já píšu panu Babišovi vzkazy už dlouho. Vždyť se podívejte, co se tady děje,“ říká redaktorce paní Zita, která si nechala od expremiéra podepsat batoh.

Seniorka se svou kamarádkou si nechala od expremiéra podepsat batoh.

„Překvapuje mě, že tady není více mladých lidí. Oni v tom budou žít, my ne. My už jsme starý. Mladým to je asi jedno. Všechno, co bývalá vláda udělal, teď zničili. Nezbylo nic,“ míní bratr paní Zity.

Ještě pár podpisů a Babiš vyráží na další štaci. Cílovou destinací je Úpice. Tady na něj čeká zhruba třicítka lidí. Většina z nich poklidně poslouchá proslov bývalého premiéra a jeho slova doplňují potleskem. Babiš poté vyráží do Dvora Králové nad Labem, kde se opět setkává s odpůrci a scénář z Náchoda se v mnohém opakuje.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...