Řádná dubnová schůze Sněmovny. (4. dubna 2023)

Řádná dubnová schůze Sněmovny. (4. dubna 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

S politickou situací v zemi není spokojeno 60 procent lidí, uvádí průzkum CVVM

  • 156
Vládě důvěřuje 32 procent dotázaných, prezidentovi 58 procent. Poslanecká sněmovna má důvěru 32 a Senát 38 procent veřejnosti. Nejvyšší důvěře, a to 67 procent se těší starostové s obecními zastupitelstvy. S politickou situací je spokojeno 17 procent občanů, nespokojenost vyjadřuje třípětinová většina, tedy 60 procent veřejnosti.

„Spokojenost se současnou politickou situací vyjadřovalo jen 17 % občanů, v tom 1 % uvádělo, že je ‚velmi spokojeno‘, 16 % řeklo, že je ‚spíše spokojeno‘. ‚Ani spokojeno, ani nespokojeno‘ se cítilo být 22 % obyvatel ČR,“ uvádí průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM) prováděný od března do května.

Nespokojenost s politickou situací dalo najevo 60 % dotázaných. 31 % s ní bylo „spíše nespokojeno“ a 29 % „velmi nespokojeno“. Zbytek, který činí 1 % respondentů, zvolil variantu „nevím“.

„V porovnání s posledním šetřením z února a března 2023 se hodnocení politické situace mírně zhoršilo, když podíl nespokojených o 7 procentních bodů vzrostl. Hodnocení politické situace se tak i nadále pohybuje na zřetelně horší úrovni, než většinou bývalo v letech 2014 až 2020 s výjimkou dvou krátkodobých propadů z let 2017 a 2018 spojených s vládní krizí nebo s problémy při sestavování vlády po volbách do Poslanecké sněmovny,“ doplnili autoři průzkumu.

Pavlovi věří 58 procent dotázaných

Prezidentovi Petru Pavlovi vyjádřily důvěru necelé tři pětiny (58 %) občanů, přičemž 24 % mu „rozhodně důvěřovalo a 34 % mu „spíše důvěřovalo“, nedůvěru prezidentovi vyslovila více než třetina (36 %).

Ve srovnání s bývalým prezidentem Milošem Zemanem si Pavel polepšil. V závěru působení Zemana hlavě státu věřilo 38 procent Čechů. „V případě nově zvoleného prezidenta můžeme vidět, že důvěra k němu je o 20 procentních bodů vyšší a nedůvěra o 25 procentních bodů nižší než byla na přelomu roku u jeho dosluhujícího předchůdce,“ uvádí průzkum.

Lidé považují Fialovu vládu za nejhorší od roku 2014, zjistil průzkum

Důvěra v ostatní ústavní instituce se ve srovnání s předchozími průzkumy výrazně nezměnila. Nejméně lidí důvěřuje nadále vládě a Poslanecké sněmovně, a to shodně 32 procent. Důvěra v Senát je s 38 procenty jen mírně vyšší. Nejvyšší podíl důvěry si vytrvale drží starostové s 67 procenty a obecní zastupitelstva s 66 procenty. Hejtmanům pak věří 45 procent Čechů a krajským zastupitelstvům 48 procent.

Důvěra v prezidenta, vládu a Parlament je vyšší hlavně u lidí s vyššími příjmy, vyšším vzděláním a větším zájmem o politiku. Se zvyšujícím se věkem naopak klesá důvěra prezidentovi, vládě, Poslanecké sněmovně, Senátu a krajským zastupitelstvům. Voliči vládních stran výrazně častěji důvěřují kromě vlády i prezidentovi a Parlamentu, kdežto voliči opozičních uskupení ANO, KSČM a SPD se k prezidentovi, vládě, Sněmovně i Senátu staví výrazně kritičtěji.

Průzkum provádělo CVVM od 27. března do 22. května. Zúčastnilo se ho 834 obyvatel České republiky starších 15 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video