Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé považují Fialovu vládu za nejhorší od roku 2014, zjistil průzkum

  17:17aktualizováno  20:03
Kabinet premiéra a šéfa ODS Petra Fialy považují lidé za nejhorší od roku 2014. „Většina občanů je nespokojena s programem, činností i složením vlády, předsedou kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností,“ uvedlo na základě aktuálního průzkumu v úterý Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Současná vláda získala horší hodnocení než všechny předchozí kabinety od roku 2014.

Petr Fiala na Úřadu pro zahraniční styky. (30. března 2023) | foto: Petr TopičMAFRA

Fialův kabinet si vysloužil horší hodnocení než předchozí dvě vlády Andreje Babiše, kabinet Bohuslava Sobotky a úřednická vláda Jiřího Rusnoka, uvádí průzkum CVVM na svém webu.

Spokojenost s programem vlády Petra Fialy vyslovilo 30 procent dotázaných, nespokojenost naopak vyjádřilo 59 procent respondentů. 11 procent zvolilo odpověď „nevím“.

„Je to velmi kritické vysvědčení, varování české společnosti,“ hodnotí průzkum politolog Jan Kubáček. „Lidem se nelíbí zmatečnost, odsouvání a špatné vysvětlování problémů,“ řekl pro iDNES.cz. Společnost má podle politologa problém také se stylem vládnutí, s tím, jak se přistupuje k veřejnosti a daňovým poplatníkům.

S dosavadní činností vlády je spokojeno 27 procent veřejnosti. Nespokojenost vyjádřilo 69 procent občanů. „4 procenta zůstala nerozhodnuta,“ uvedli autoři průzkumu.

Podle Kubáčka k nespokojenosti s vládou významně přispívají úniky s „často děsivým obsahem“. Počátkem února na veřejnost prosákly informace o podobě možné důchodové reformy, podle které by dnešní třicátníci odcházeli do penze až v 68 letech. V březnu se zase objevily informace, že část vládní koalice navrhuje zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH) z 21 až na 23 procent. Zvýšení by se týkalo mimo jiné oblečení, obuvi, kosmetiky nebo vodného.

„Když vám uniknou úvahy, že zdražíte teplo a vodu v situaci, kdy lidé solidárně šetřili, je to výsměch společnosti. Tím, že vláda vypouští ‚testovací balónky‘ různých omezení a případného dalšího zdražení, posiluje nechuť českých domácností a firem utrácet,“ poznamenal Kubáček.

Současný kabinet řeší od loňska zdražování energií či potravin a další dopady ruského útoku na Ukrajinu, který začal loni v únoru. V posledních měsících se opakovaně konají demonstrace lidí proti Fialově vládě. Při protestu v neděli demonstrovaly tisíce lidí na Václavském náměstí. Řečníci volali po demisi vlády nebo po konání stávek.

Nejvíce kritizovaní jsou ministři

Nejhůře respondenti hodnotili personální složení vlády. S lidmi, kteří vládu Petra Fialy tvoří, je spokojena jen necelá čtvrtina (24 procent) dotázaných občanů. Nespokojenost přesahuje 70 procent dotázaných. 5 procent lidí se v tomto ohledu nedokázalo v průzkumu CVVM rozhodnout.

Politolog Milan Školník z Katedry humanitních věd Provozně ekonomické fakulty ČZU upozorňuje, že za dosavadní období prakticky nedocházelo k personálním obměnám na postech ministrů. „Nedělo se, že by došlo k výměně ministra proto, že je potřeba dát resortu nový impuls,“ míní.

Právě to by však podle Školníka mohlo oblíbenost vládních představitelů pozvednout. „Vláda se blíží pomalu, ale jistě do poločasu. To je období, kdy by se měla reaktivovat, ať už programově, nebo personálně,“ řekl.

Veřejnost podle průzkumu nehodnotí pozitivně ani vládní komunikaci. Spokojených je 30 procent dotázaných, nespokojenost vyjádřilo 66 procent respondentů. Zbývající 4 procent zvolila odpověď „nevím“.

„Komunikace je kritizována od začátku jejich vládnutí. Na obhajobu ale musíme zmínit, že jde o pětikoalici. Vlády v minulosti nebyly takto početné a uřídit několik koaličních partnerů je náročné,“ uvedl politolog Školník.

„Petr Fiala to zatím zvládá, vláda drží. Problém je ale to, že jeden ministr něco řekne a druhý to vzápětí popře. Komunikace mezi partnery probíhá navenek a ne za zavřenými dveřmi,“ poznamenal.

Vláda byla nedávno kritizována za špatnou komunikaci v případě plánovaného rušení poboček pošty nebo finančních úřadů. Právě o zrušení 77 finančních úřadů po celé zemi se podle šéfa Svazu města a obcí řada starostů dozvěděla se zpožděním.

Lépe na tom není ani aktuální postoj veřejnosti k premiérovi. Spokojeno s ním je 32 procent veřejnosti. Nespokojenost vyjádřilo 64 procent občanů. 4 procenta se nedokázala rozhodnout a uvedla podle průzkumu odpověď „nevím“.

Kritika veřejnosti směrem k Petru Fialovi souvisí podle politologa Kubáčka s kroky vlády, které veřejnost hodnotí zpravidla negativně. „Vždy za všechny kroky symbolicky i prakticky může premiér jako centrální moderátor. Veřejnost očekává razantnějšího premiéra. Chce, aby naplňoval své sliby zaměřil se nejen na občany, ale i další aktéry ekonomického prostředí,“ tvrdí Kubáček.

Premiér v lednu uvedl, že hodlá revidovat programové prohlášení. K revizi by mělo dojít do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Podle Fialy je nutná, při práci na původní verzi se podle něj nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a jejími důsledky.

POLITICKÝ DIÁŘ: Záměr, či neschopnost? Premiéři se mění, chaos zůstává

Spokojenost s vládou Petra Fialy ve všech aspektech klesá podle CVVM s rostoucím věkem, a naopak roste s příjmem domácnosti a hodnocením její životní úrovně.

Z hlediska politické orientace jsou se současnou vládou spokojeni častěji lidé řadící se k pravici. Silnou nespokojenost s vládou projevují hlavně voliči opozičních hnutí ANO a SPD a také rozhodní nevoliči.

Průzkum probíhal od 31. ledna do 20. března na vzorku 861 respondentů starších 15 let formou osobního rozhovoru.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...