Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka | foto: iDNES.cz

ANO a ČSSD řeší spor o penze. Zda vzrostou o devět stovek, či méně

  • 114
Urychlenou dohodu vládní koalice ANO a ČSSD o tom, jak vzrostou penze v příštím roce, požaduje ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně sociální demokracie Jana Maláčová. Zatímco ČSSD navrhuje, aby penze vzrostly v průměru o devět stovek, podle ANO je reálný růst o 750 korun.

„Je velmi nedůstojné handrkovat se o 150 korun. Myslím, že se shodneme všichni na tom, že vyšší důchody si naši senioři zaslouží,“ řekla při příchodu na jednání vlády Maláčová. Argumentuje, že důchody v současné výši nedosahují ani 40 procent průměrné mzdy. Navíc růst důchodů v průměru o 900 korun slíbil dřív i premiér Andrej Babiš. „Měli bychom jako vláda dbát o to, aby sliby byly plněny,“ řekla Maláčová.

Chce na jednání koaliční rady dospět k dohodě o zvýšení důchodů a rodičovského příspěvku od příštího roku. Vládu tlačí čas, pokud chce přijmout všechny potřebné legislativní změny včas.  „Aby nenastala situace, která byla minulý rok, že když to vrátil Senát, tak se musela v srpnu svolávat mimořádná schůze, aby se všechno stihlo,“ uvedla Maláčová.

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová prosazuje zvýšení důchodů v příštím roce o 750 korun, tuto částku podpořila i ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová. „Považuji tu částku za dostačující,“ řekla po jednání vlády Dostálová.

Důvodem je zpomalení růstu ekonomiky, kvůli němuž chce ANO začít šetřit.  Koaliční strany už totiž jednají o podobě státního rozpočtu na rok 2020. Schillerová v souvislosti s tím navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent

Maláčová také chce urychlenou dohodu koalice o tom, kdo všechno bude mít nárok na čerpání vyššího rodičovského příspěvku, který by měl od příštího roku vzrůst na 300 tisíc korun z nynějších 220 tisíc. Ministerstvo práce prosazuje, aby dodatečnou částku mohli čerpat všichni rodiče, jejichž dítě nedosáhlo čtyř let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video