Diskuze

ANO řeklo, jak na penzijní reformu. Chce investiční fond s garancí státu

Na penzi by si podle opozičního hnutí ANO budoucí penzisté mohli částečně šetřit ve fondu se státní garancí, který by investoval do nových jaderných bloků či výstavby vysokorychlostních tratí. „Investiční pilíř se státní garancí spojený s klíčovými státními investicemi, to je jeden z klíčových kroků, který se bude muset udělat,“ říká šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

K čemu potřebuje ANO prachy na státní investice? Vždyť slibují každému hory doly a k tomu vyrovnaný rozpočet

0 3
možnosti

Tak to je bomba. Dnešní tzv. transformované penzijní fondy ve třetím pilíři fungují na principu, že za peníze střádalů skupují státní dluhopisy ČR. Aktuálně se lidem doporučuje, aby je opustili, protože nestačí na inflaci. A co vymyslí ANO jako návrh důchodové reformy? Další fond, který bude investovat do státního dluhu.

1 0
možnosti
MK

Ja uz to chapu, privedli to zu grunt, aby se zvysili uroky z dluhu aby si pak mohli pujcit vyhodneji od lidi a protoze jim to lidi nebudou chtit dat tak to udelaj v jejich prospech. Mimochodem dip uz funguje staci pridat garance.

0 1
možnosti
MR

Otazkou je, zda bude stat spolehlivym dluznikem i nadale. Jestli totiz zacne opet rozhazovat ve velkem, muze statu pak zhorsit rating.

Ja bych byl pro neco jako garancni fond, ze ktereho by se platil vzdy vykyv v demografii a krizove roky... muze to byt spojeno i s investicemi, ale ne tak, aby je to prodrazilo prilis. Nicmene to stejne neresi tu obri sumu, ktera na duchody jde i diky stedrym valorizacim v min. letech, s valorizacemi musi byt spojen rust mezd, ze kterych se plati, nemuze to fungovat jen na inflaci..

0 0
možnosti
Foto

Proč bych měl půjčovat státu za 2-3 % úroku, když můžu mít akciový fond s mnohem vyšším výnosem? Jaderné bloky ať si zaplatí ČEZ, místo vyplácení dividend a rychlotratě raději zapomeňme, protože v našich podmínkách je to prakticky nesmysl. Obce to nebudou chtít kvůli hluku a než se ten vlak rozjede, tak bude na další zastávce.

2 0
možnosti
PN

A až tam něco bude, tak to znárodníte.

1 2
možnosti
SS

oni si nevidí do pusy? před nedávném vykřikovali, že chtějí zestátnit čez. nyní tedy chtějí, aby výstavbu jaderných elektráren financovali občané...dyť to je věcně jedno proti druhému. no jo, tak to dopadne, když ten co neuhlídal ani obchod s novinami chce řídit zeměkouli

1 3
možnosti
JS

Skočit koalici na špek. Přijetí asociální důchodové reformy opozicí může ANO zastavit růst volebních preferencí. Koalice s tím asi počítá, proto jimi vyvolený tlačí na pilu a nutí ANO k jednání. Rychle, rychle, nejlépe za týden, ale hlavně bez odborníků. Uvidíme, je li Babiš chytrý?

3 3
možnosti
AN

A to vy sám? Opravdu?

2 2
možnosti
PO

P48a94v81e89l 94O98t48i13s81k

14. 3. 2024 22:46

Ehm , ale tohle uz tu prece bylo, uz jsme tu meli navic pilir s garanci statu v ramci ducodove reformy. A vlada CSSD a ANO to zrusila bez nahrady . Za dalsi tohle za prve znamena navyseni odvodu na duchod, jen se to jmenuje jinak , a dosud neco takoveho ANO striktne odmitalo. A za treti to zajisteni dustojneho duchodu moc neresi. Protoze aby to opravdu znatelne prispelo k zajisteni dustojneho duchodu, tak ti lide by museli zacit setrit od detstvi a pomerne vysokou castku a muselo by to byt povinne. A na zaver tohle se projevi az u lidi kteri ted jsou detmi. Jenze my uz ted jsme s duchodovym uctem v ramci prubezneho systemu a bude se to zhorsovat, a vyrazne az zacnou chodit do duchodu husakovy deti, cili za nejakych 15 let. Takze co budeme delat tech dalsich dejme tomu cca 40 let, nez se dostanou dnesni mladi lide , do duchodu, kteri budou mit nasetreno v tom piliri? Babisova vlada mela duchodovou reformu jako svou prioritu ve vladnim prohlaseni, a jedine co vytvorili za cca 6 let je tento navrh. V dobe sve vlady nepriparvili nic ani navrh k diskusi. No tak to je opravdu Nekecame , delame, sorry jako.

1 1
možnosti
PH

Končí II. důchodový pilíř, lidé naspořili tři miliardy. Co s penězi bude? - iDNES.cz

Lžete jak Fiala!

0 1
možnosti
JK

J70i53ř71í 74K83a72m33i52š

14. 3. 2024 22:39

stát je seriózní dlužník možná za současný vlády, když bude u moci Ano, budeme balancovat na hranici bankrotu, to bych Česku nepůjčil ani deset korun 😬

7 2
možnosti