Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Senioři v domovech důchodců umírají steskem, trápí je zákaz návštěv

Koronavirová pandemie uzavřela domovy pro seniory. Nejstarší, a tedy rizikovou skupinu obyvatel je třeba izolovat. Zákaz návštěv však může mít pro klienty sociálních zařízení stejně fatální následky jako virus samotný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OZ

Žijeme spolu 4 generace v jednom domě a v pohodě...doufám, že naše děti tenhle model neodradí a budou v tom pokračovat....a my neskončíme ve starobinci.

Sice to sebou nese i určitá omezení, stojí to ale za to.

Jsme spolu pořád, kovid nekovid.

0 0
možnosti
JZ

J70a32n 75Z66a17b55a77b26a

3. 11. 2020 10:53

Je to jak kdy. U nás třeba přestěhování prarodičů do Domova seniorů mělo jasně pozitivní výsledky. Na obou stranách. Oni tam našli spoustu nových přátel na povídání a procházky, lepší péči a pro nás to bylo výrazné uvolnění.

0 0
možnosti
Foto

. Jsem seniorem, nikoliv v domově důchodců. To je jízdenka do hrobu. Žiji sám, nikdo mne nenavštěvuje, o vše se musím postarat sám. Od vaření, praní, občasné uklízení, až po starost o zahradu a dům. Jde mi to těžko, ale snažím se to zvládat. Návštěvy nemám rád, jelikož sklidím jen kritiku.

2 0
možnosti
JH

Docela je chápu. Nucená izolace je na palici. Co ale nepochopím, jak se tam přes tu izolaci může šířit Čínská chřipka. To tam provozují techtle mechtle, aby jim nebylo smutno?

0 0
možnosti
GJ
IH

I34r15e42n81a 94H91r73u58b94á

2. 11. 2020 17:58

Prosím ať zemřu dřív, než budu nesoběstačná ;-( být dětem na krku určitě nechci a domovy důchodců, i když se starají nádherně a snaží se, jsou prostě jen lepší vězení. Neumím si představit tam žít. Ale personál se většinou snaží a stará se dobře. Nicméně svoboda a domov to prostě není.

2 0
možnosti
JZ

J68a82n 15Z74a49b77a41b77a

3. 11. 2020 10:49

Pardon, ale tohle je blábol. Pro mého dědu to byl naopak ráj. A výrazně tam pookřál. Najednou měl kolem sebe zase lidi, měl si s kým povídat, s kým zajít na procházku...

0 0
možnosti
PM

P48a49v52e45l 68M11a63r15e65š

2. 11. 2020 17:22

Z více stran jsem už slyšel: Raději umřu na kovid než na osamělost. Data potvrzují, že osamělý senior chátrá dvakrát až třikrát rychleji. Byl by takový problém rozdělit návštěvní místnost sklem, aby se příbuzní mohli alespoň vidět a slyšet bez rizika nákazy? Poslal jsem ten dotaz na ministerstvo zdravotnictví, ani se neobtěžovali s odpovědí.

9 0
možnosti
HP

Také to nechápu. Připadá mi, že s tím covidem jako bychom se posununuli o několik desetiletí zpět v “lidskostí”. Staří lidé jsou často přirovnáváni k dětem. Ale děti by si nikdo nedovolil zavřít na několik měsíců do izolace od rodičů. A přitom by to přinejmenším spíš přežily. Nechápu to. A nejde jen o domovy pro seniory. Moji kamarádce ležela 90tiletá maminka 2 měsíce v Motole na kardiologii při zákazu návštěv. Neměla covid. Po 2 měsících se její stav zhoršil. Kamarádka usilovala o udělení výjimky ze zákazu. Když neuspěla u lékařů na oddělení, kontaktovala i vyšší místa. Marně. Poslední takový marný pokus učinila v den, kdy její maminka umřela. O několik hodin později byla vyzvána, aby se dostavila na oddělení pro maminčiny věci. Stačila rouška. Když procházela v roušce chodbou toho oddělení, myslela na to, že tady někde před několika hodinami ležela její umírající matka a proč se s ní nemohla rozloučit. To si ponese v sobě po zbytek života.

0 0
možnosti
TP

Chápu to, je to těžký i pro děti a některé dospělé - důchodci jsou jako děti, musí se s nimi pracovat - dle mého pro žádný profesionální personál toto nemůže být problém - dědovi s babi se otevřou obzory - internet, děti, tam je všechno - skypem google mail - microsoft teams - dražší telefon, který umí videohovor apod. - to může naopak spojit důchodce s tolika lidma, že to zase přestane chtít časem - hledá seproblém a píše se o něm, kde úplně není a nemůže být - ano, i to se stane, že někdo umře smutkem, ale to není smutkem, ale proto, že už je starý a ten život stojí za nic tak jako tak - kdo chce být na stará kolena v důchoďáku???? to už chci bejt dávno mrvej

2 1
možnosti
BT

jsou lidé, kteří jsou v DD rádi, jedna z mých babiček tam prožila víc než 10 let, šla tam dobrovolně a byla spokojená (pravda, až do posledních chvil byla poměrně soběstačná a chodící), o nic se nemusela starat, uklízet, vařit, vše měla zajištěno i andulku si mohla vzít na pokoj... já si to taky neumím moc představit, ale lepší být v důchoďáku než na krku dětem, které mají vlastních starostí dost

0 0
možnosti
Foto

"My vás před tím koronavirem uchráníme, i kdyby vás to mělo stát život". Takhle nějak to obyvatelé domovů důchodců berou. Oni se nebojí smrti, nikomu se nepovede je vyděsit nějakým virem. Oni se bojí pomalého umírání o samotě.

Denně telefonovat je hezké, ale co když nemají telefon a odmítají ho, jako moje teta, která se vždy těšila na návštěvy nás příbuzných. Teď prakticky opuštěná čeká na smrt.

17 0
možnosti
GJ

Ono je to různé.

Někteří důchodci se naopak raději koronaviru uchrání a přečkají to období do doby, než bude vakcína.

:-/

Musel byste celé zařízení rozdělit na dvě poloviny.

Jinak byste zase na těch opatrnějších páchal teror.

:-/

1 0
možnosti
JZ

J74a16n 50Z15a92b90a53b96a

2. 11. 2020 14:32

Bohužel je to tak. A nemusí to být ani z odloučení. Stačí omezení pravidelného režimu. Dědovi na jaře zakázali jeho denní procházky po parku u důchoďáku a zavřeli ho na pokoji. Takže jim začal "utíkat", takže ho přesunuli do patra se zamknutým výtahem. Skončilo to zlomenou nohou, nutnou operací a pooperační embolií.

A ano, bez covidu si tu svou vytouženou stovku mohl dát...

8 0
možnosti
DK

hmm, sto let ale Bůh pro homo sapiens neplánoval - nastaveno bylo na 40 let rozpuku a quality, pak do 60 let už jaksi tělo se překonává na vypůjčený čas a od 60 let dál je to planetární cvičení a moderní medicína ....

2 7
možnosti
JS

Ono koupit seniorovi mobil, který zvládne videohovor není dnes už takový problém ani tak finanční, než to, že senior nezvládne takový přístroj ovládat. Vím to z vlastní zkušenosti, kdy i "hloupý" mobil s tlačítky dělal seniorce problémy.

Takže mnohem lepší by bylo, kdyby takovým zařízením disponovalo přímo zařízení pro seniory a ty hovory by se daly nějak objednat na konkrétní den a čas.

4 0
možnosti
JZ

J17a70n 34Z95a24b79a87b61a

2. 11. 2020 14:33

To není ani tak o nějakém zařízení. Potřebují fyzický kontakt. A hlavně potřebují zachovat co nejvíc svých zvyků. Když jim zakážou i procházk po zahradě nebo přilehlém parku, tak to videotelefon nespraví...

8 0
možnosti
JS

Nevím zda je to technicky tak náročné rozdělit nějakou místnost sklem nebo plexisklem s tím, že by mohly návštěvy probíhat alespoň tímto způsobem, který by byl pro všechny bezpečný.

Je totiž zřejmé, že staří lidé by radši šli do rizika nákazy, než totálního dlouhodobého oddělení od rodiny a blízkých, protože to pak je život neživot.

5 0
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...