Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domácí porody jsou nepřípustné, zatvrdila se lékařská komora

  18:12
Lékaři odpověděli na sílící tlak části porodních asistentek. Ty chtějí, aby jim stát umožnil vést domácí porody. Vědecká rada České lékařské komory se ve čtvrtek usnesla, že plánované domácí porody jsou v rozporu s vědeckými poznatky.

Prezident ČLK Milan Kubek na tiskové konferenci po zasedání Vědecké rady ČLK (8. března 2012) | foto: Vít ŠimánekČTK

"Vědecká rada jednohlasně schválila stanovisko, že plánovaný porod doma je non lege artis, tedy v rozporu se současnými poznatky vědy, protože není možné předvídat komplikace," oznámil prezident České lékařské komory Milan Kubek. "ČLK udělá vše pro to, aby práce celé generace porodníků, gynekologů a neonatologů nepřišla vniveč kvůli ideologické zaslepenosti některých fanatiků," dodal Kubek.

Odmítavý postoj k plánovaným porodům deklarovali také porodníci a neonatologové, kteří se starají o předčasně narozené děti.

Vědecká rada

Vědecká rada České lékařské komory (ČLK) má 40 členů. Zabývá se odbornými otázkami a vydává k nim stanoviska, zároveň je poradním orgánem pro představenstvo a prezidenta ČLK.

"Situace nás velmi trápí, protože jsme posunováni do pozice nelidů, kteří rádi operují a vymýšlejí intervence během porodů a dávají ženám léky, které nemusí. To není pravda," řekl Jaroslav Feyereisl, místopředseda gynekologické a porodnické společnosti a ředitel pražského Ústavu péče o matku a dítě.

Podle něj je každý zákrok proveden jen tehdy, kdy k němu dá rodička souhlas. Ten je podle Feyereisla svobodný a informovaný. "Víme, že informace o porodech mimo porodnice bývají velmi často zkreslené a o nebezpečích se nehovoří právě u skupin, které podporují porody jinde než ve zdravotnickém zařízení," dodal lékař.

Místopředseda České neonatologické společnosti Martin Čihař upozornil, že porod lze označit za fyziologický (tedy takový, který probíhá přirozeně a bez komplikací) až zpětně. "Je to retrospektivní hodnocení, protože nikdy není možné předem říci, zda porod dopadne, nebo nedopadne dobře," řekl Čihař s tím, že u komplikací se nerozhoduje nejen o životě matky, ale i dítěte.

Lékaři se navíc shodli, že při řešení komplikací jde o minuty, ne desítky minut.

Odhad lékařů: doma rodí ročně 60 žen

V České republice neexistuje statistika domácích porodů. Existuje pouze číslo porodů mimo zdravotnická zařízení. To ale nerozlišuje, zda žena porodila v sanitě během cesty do nemocnice, nebo se rozhodla do ní vůbec nejet. Šéf Ústavu péče o matku a dítě uvedl, že odhady hovoří o 60 domácích porodech ročně. "Zhruba dvě desetiny procenta jsou domácí porody. Třetina z nich pak tvoří plánované porody doma," uvedl Feyereisl. V Česku rodí v průměru 100 tisíc žen ročně.

Lékaři na společné tiskové konferenci také uvedli, že zatímco před 60 lety umíralo v souvislosti s těhotenstvím nebo porodem v přepočtu na 100 tisíc živě narozených dětí 70 žen, v posledních letech se podle lékařů pohybuje tato úmrtnost u čísla 10.

Zastánkyně domácích porodů ale s postojem lékařů nesouhlasí. Stejně jako s čísly, která lékaři prezentovali.

Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství tvrdí, že informace o nebezpečnosti domácích porodů je mýtus. Podle ní zemře v souvislosti s porodem každý rok v ČR přes 500 dětí. Většina z nich proto, že se narodily nedonošené. Podle Sovové některé zprávy hovoří ovšem i o pochybení zdravotníků. "Pokud je pro někoho porod v porodnici skutečně nebezpečný, pak jsou to ženy. Ročně jich v českých porodnicích zemře mezi deseti až dvaceti," dodala Sovová.

Lékaři ještě budou hledat kompromis

Postoj, že domácí porody nejsou přípustné, odborné společnosti gynekologů, porodníků a neonatologů zastávají dlouhodobě. Zopakovaly jej v době, kdy na ministerstvu zdravotnictví vzniká patnáctičlenná pracovní skupina, která se bude problematickou domácích porodů zabývat. V ní budou zastoupeni lékaři, ministerstvo i porodní asistentky. Skupina má ministerstvu doporučit podmínky, za jakých by ženy případně mohly rodit doma za účasti asistentky.

Ministerstvo navíc přemýšlí nad tím, že by mohly skončit porodnice, které ročně pomohou řádově jen stovkám žen. Podle Kubka by při hranici 800 porodů ročně zavřelo 40 porodnic a ČLK je odpůrcem takového kroku. I vzhledem k postoji k domácím porodům. "Čím bude méně dostupná péče v porodnicích, tím větší procento porodů se bude odehrávat mimo tato zařízení," podotkl Kubek.

V lednu pak soudkyně Městského soudu v Praze v odůvodnění rozsudku konstatovala, že ženy rodící doma mají právo po státu žádat lékařskou péči. Té se soudně domáhala 38letá Martina z Prahy 5, která čekala třetího potomka, ale úřady i spádová nemocnice jí odmítly garantovat přítomnost porodní asistentky nebo lékaře v domácnosti (více o rozsudku čtěte tady).

"Stát garantuje lékařskou péči, ale nikoliv v domácnosti, ale v lékařských zařízeních. Diskuse o domácích porodech mi přijde legitimní asi jako diskuse o tom, zda v autě používat bezpečnostní pás, či nikoliv," dodal předseda vědecké rady ČLK Zdeněk Mrozek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...