Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KOMENTÁŘ: Parametrem pro kvalitu porodu je správný přístup k němu

Mohli bychom se shodnout na tom, že již nežijeme ve středověku, aby musely ženy a děti běžně umírat u porodu. Přesto ale dnešní právo volby místa přivedení potomka na svět středověk připomíná. Stejně jako je jakákoli jiná než nemocniční volba péče ke středověku přirovnávána a mainstreamovým názorem považována za hazard a nezodpovědnost, píše ve svém komentáři pro iDNES.cz porodní asistentka Natalie Sedlická.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Paní asistentka plácá páté přes deváté, to že je nějaký článek v Cochranově databázi, znamená jen, že ho otisklo určité periodikum...

Jen si dovolím citovat diskuzi autora: “However, it should be kept in mind when interpreting the results that the heterogenity remained unexplained and the results where it was present may not have been applicable to all populations and settings.

Relevant study details were reported, but it was unclear which studies were in each meta-analysis and this made it difficult to assess whether the studies in each analysis were clinically and methodologically similar. The set of studies used in the analysis of neonatal mortality differed from the set for perinatal mortality. In particular, the largest study appeared to be included in the analysis of perinatal mortality, but not for neonatal mortality. Therefore, the results on neonatal mortality were based on a substantially smaller set of participants.

The authors' conclusions should be treated with some caution as they did not reflect all the evidence presented in the review and there was unexplained heterogeneity.”

Tak asi tolik... samozřejmě podle hesla že všechny pacienty s infarktem vozíme do kardiocenter, lze v nich počítat s vyšší úmrtností pacientů na infarkt, než na sídlišti. Přesto asi s infarktem nepůjdeme k sestřičce přes chodbu, ale pojedeme do nemocnice. Per analogiam se v porodnicích v systémech s praxí domácích porodů koncentrují patologická těhotenství. To ještě neznamená, že je domácí porod bezpečnější.

Jiná kvalitní studie: “In risk groups, a higher perinatal mortality rate was observed in planned home births.” BMC Pregnancy Childbirth. 2017; 17: 177. Published online 2017 Jun 8. doi: 10.1186/s12884-017-1348-y

PMCID: PMC5465453PMID: 28595580

3 0
možnosti
PM

PS: pořád mi vrtá hlavou, proč za domácí porody lobují jen porodní asistentky, ale ne porodníci, kdyby to bylo tak růžové jak děvčata tvrdí, dávno by si z toho udělali byznys...

PPS: milá paní magistro, narozdíl od Vás je pan profesor Pafko alespoň lékař, a rozhodně ne průměrný, buďte tak laskavá a chovejte se k němu s úctou, kterou si právem zaslouží

3 0
možnosti
DNP

To jsou zase žvásty. Vyjměte porodní a periporodní péči ze zdravotniho systému a uvidíte, kde a s jakou úspěšností se bude rodit. Dokud půjde zpackaný domoporod hodit na porodnici, kde ho nemohou odmítnout, bude těhle mudrlantů všude hafo

5 2
možnosti
PA

Nechapu uz jen tu terminologii, jaky je rozdil mezi porodnim centrem, porodnim domem, co se tam dela jinak (dle autorky lepe) nez v nemocnici. Shoduju se s myslenkou, ze zalezi na pristupu, na porodnici u nas ve meste si nikdo nestezuje, naopak sem jezdi rodit zeny i z jinych regionu a Slovenska. Nikdo my nikdy nevysvetlil, co udela asistentka nebo dula nebo nekdo v porodnim dome/centru/doma u porodu, ktery z pocatku vypada, ze bude fyziologicky, ale potom se v radu jednotek minut zvrtne, zatimco ve spitale je vedle porodniho salu sal operacni, kde je mozne pristoupit k urgentnimu cisarskemu rezu nebo napr akutni revizi pro poporodni krvaceni zeny. Nez se zena dostane nekde z porodniho domu do spitalu, tak muze byt pozde. Nevim no, prijde mi, ze nektere porodni asistentky kopou za porodni domy a ruzne alternativni verze porodu ve snaze zvysit svou dulezitost a kompetence. Pokud asistentky vi, jak zlepsit prubeh porodu, tak prece idealni reseni by bylo, aby to praktikovaly v nemocnicnim prostredi s tim ale, ze za zady maji vsechny vymozenosti vedy a techniky, proc na zlepseni pristupu k porodu nutne potrebuji jiny dum v jine lokalizaci s jinym nazvem?

5 1
možnosti
RH

Jestli jsem to správně pochopil,tak někdo chce provozovat porodní domy ze zdravotního pojištění? Já jen abych pochopil o čem se bavíme.

4 0
možnosti
VP

Porody doma se dnes neuvěřitelně démonizují, ale že se v porodnicích rodí zcela nepřirozeným způsobem v lehu na zádech a s nohama nahoře, nad tím se nikdo nepozastavuje !

7 9
možnosti

To jste asi nebyl v dnešní moderní porodnici.

12 0
možnosti
LU

Sama jsem tři děti porodila a těší mě, že i péče v našich porodnicích se vyvíjí a o něco více reflektuje to, že rodící žena není pacient, má právo na preferenci, ohledně poskytované péče a dokonce i jiná práva. Není přece potřeba se hádat, potřeba je dialog a mám pocit, že se mnohde již děje. Přijde mi jako velká škoda, že v ČR jdeme "ode zdi ke zdi" porod doma je čiré zlo a porodní asistentka, , zatímco v porodnicích je vše báječné a nemocniční personál nikdy nedělá nic špatně. Prostředí nemocnice nebo specializovaného centra je bezesporu jistota ve chvíli, kdy se něco pokazí a dítě či matka potřebují jakoukoli intervenci, ale na druhou stranu to, že se třeba vyvolá porod, který by mohl ještě probíhat přirozeným tempem nebo "trošku se to urychlí", "nastřihne se to kdyby náhodou..", "nařídí se rodičce ať leží na monitoru, protože kde by courala v bolestech, přece na zádech je jí lépe", "rodit budete s nohama do praku, nezajímá nás, že chcete tlačit v sedu, lékař by neměl přehled", "nebudete křičet", "partner by tu jen překážel", "no vy jste teda hrdinka....bez epidurálu???!!!" Buďme tolerantní, buďme laskaví a všechno půjde, věřím, že moje dcera už bude moci rodit tak jak jí samotné bude příjemné a zároveň bude v bezpečí. Podotýkám, že rodit někde v chajdě mimo civilizaci jen pro prožitek považuju sama za velký risk, ale kompromis tu vždy je.

Dodám jen, že znám vícero žen, které jsou mi blízké a mají z porodnice poměrně nehezký zážitek a některé i následek (psychický či fyzický), částečně se k nim mohu řadit i já. Ženy umí rodit, ale jako každý tvor musí rodit v bezpečném a vlídném prostředí, jsou li stresované, nepomůže to ničemu.

Jde to i jinak, lépe V a určitě to půjde i v ČR. Základní premisa, rodička není automaticky pacient, je závadné k ní tak přistupovat, psychika a důvěra v to, že dovedu porodit, ne že "budu někým odrozena" to dělá hodně.

10 1
možnosti

Rodila jsem před třiceti lety, mohla jsem chodit, když jsem si chtěla lehnout, tak mi lékař pouze poradil polohu, která bude pro miminko lepší, je epidurál nám nikdo nenutil a manžel byl normálně u porodu. Neznám nikoho, kdo by měl trauma z porodu. A prostě nevěřím, že by lékař nechtěl pro ženu to nejlepší.

1 4
možnosti

Mám pocit, že se z porodu dělá velká věda, a že se moc řeší. A to budoucím maminkám škodí možná víc. Chápu, že si ambiciózní porodní asistentky chtějí přihřát svoji polívčičku. Ale myslím, že i v porodnici dnes maminkám nabízí příjemné prostředí a vstřícný přístup. A porodní asistentky jim pomáhají i tam. Z vyjádření některých porodních asistentek má člověk pocit, že lékař chce rodičce spíše uškodit. A hlavně, při porodu by mělo být hlavní bezpečí a zdraví miminka.

5 7
možnosti
ED

No mam za sebou 3 porody v poslednich 6 letech a mam z toho pocit, ze lekari opravdu vse kazi. Kazdopdne CS jsem unikla jen tak tak a to jen diky tomu, ze jsem lelari rekla ze s CS dokud jsou ozvy ok nesooihlasim, ale ten tlak na to provest CS byl neskutecnej. K tomuhle bodu me dovedly zasahy, se kteryma jsem v dobre vire, ze lekari vedi souhlasila. Kazdopadne k zastrasovani doslo a svete div se, kdyz se lekar nastval a rekl, at si delam co chci tak jsem do par hodin porodila zcela prirozene jen s PA a to bez poraneni ve vyhodne pro porod pozoci. A ne nebLo to stesti. Pri druhem a tretim porodu jsem radeji jela na posledni chvili a lekari se nestihli ani probudit.

5 4
možnosti
DT

Logické fauly: to, že něco platí pro Nový Zéland, ještě vůbec neznamená, že to bude platit pro Česko republiku. Například proto, že jsou nároky úplně jiné.

Porodní domy už tu byly a neosvědčily se, publikum je nechtělo. Je to vlastně úplně jednoduché a tahle lobby si jen snaží přihřát polívčičku a ukousnout svůj dílek z velkého dortu, aniž by rodičkám zajišťovalo nějakou přidanou hodnotu.

Nemocnice má veškerou techniku a znalosti na to, aby vám dítě zachránilo, když se něco pokazí. Kdo chce míň?

11 9
možnosti

“Publikum je nechtelo”. To jste mne rozesmala. A co rodicky? Ja zrovna v jednom jedinem (2009) porodit chtela a MZ ho zrusilo.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...