Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Parametrem pro kvalitu porodu je správný přístup k němu

  18:00
Mohli bychom se shodnout na tom, že již nežijeme ve středověku, aby musely ženy a děti běžně umírat u porodu. Přesto ale dnešní právo volby místa přivedení potomka na svět středověk připomíná. Stejně jako je jakákoli jiná než nemocniční volba péče ke středověku přirovnávána a mainstreamovým názorem považována za hazard a nezodpovědnost, píše ve svém komentáři pro iDNES.cz porodní asistentka Natalie Sedlická.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Je tomu ale skutečně tak? Proč je místo porodu u nás takovým tématem a proč se při debatách o porodech strhávají tak vášnivé diskuze? Odpověď je jasná. Protože se nás to každého velmi osobně dotýká. V buňkách máme hluboce zakořeněno, že na porodu skutečně záleží. Nelze tomu nevěnovat pozornost. A právě proto zde jako odbornice píšu.

Lepší přežití u porodů bylo desetiletí právem připisováno moderní technologii a vývoji vědy. V dnešní době, kdy ale narážíme na opačnou hrozbu (sice přetechnizování světa při podmínkách relativního dostatku) už pouhé přežití nestačí. Co je málo a co už je dost?

Velký výzkum v prestižním časopise Lancet (2016) upozorňuje na nešvar popisující rozevírající se nůžky dvou extrémů, se kterými se potýká současný svět, a které je potřeba překonat. Na jedné straně vidíme tendenci tzv. „konat příliš mnoho, příliš brzy“ (naráží na přehnané intervence) a na jedné „příliš málo, příliš pozdě“ (na nedostupnost adekvátní péče napříč zeměmi).

Řešením i u nás by mohly být porodní domy a centra, které se soustředí na podporu komplexního přístupu. Evropské standardy pro porodní domy a centra hovoří jasně, za jakých podmínek bezpečnost platí a za jakých ne.

Rozsáhlá „Birthplace study“ (2011) prokazující bezpečnost a smysluplnost různých porodních prostředí na vzorku 65 000 žen, kterou můžete najít ve vyhlášené Cochraně databázi, shrnuje jasně, že by si žena měla mít možnost vybrat ze čtyřech porodních prostředí (kterými jsou porodnice, porodní centrum, porodní dům a porod doma), neboť jsou adekvátně bezpečná, má-li žena zajištěnou péči.

Porodů bez lékaře přibývá. Nemocnice častěji umožňují rodit jen s asistentkou

Zdravým ženám dokonce doporučuje jako první volbu porod v porodním centru či domě, neboť je pro ni bezpečnější než v nemocnici, tím že přináší lepší porodní výsledky pro ženu. Pro zdravé vícerodičky jsou všechna zmíněná prostředí vhodnější než ta nemocniční, tedy i domácí, při stejném zachování zdraví novorozenců.

Při plánovaném výběru a péči tedy nelze mluvit o vyšší úmrtnosti. Nejen tento výzkum popírá tvrzení, které vyslovil pan profesor Pafko ve svém nedávném komentáři pro iDNES.cz.

Vyjádřil zde názor, že je úmrtnost při porodu doma dvojnásobná. To mě vede k polemice, neboť je to zajímavé i vzhledem k faktu, že u nás neexistují statistiky, které by přinášely čísla o tom, kolik žen vůbec doma porodí, natož kolik záměrně. V českém kontextu tedy není možné spočítat ani dobré ani špatné výsledky. Bohužel, možná bychom byli také příjemně překvapení. Zaráží mě, že je to schopen s takovou jistotou tvrdit, když není porodníkem, navíc bez udání zdrojů, ze kterých čerpal.

Rozhodující je přístup, nikoli místo porodu

Měla jsem příležitost se v roce 2017 účastnit profesních návštěv porodních center a domů v Kanadě. Zde i na Novém Zélandě jsou například tato zařízení stovky kilometrů od nemocnic, aniž by se to projevilo na úmrtnosti žen či novorozenců. Je tedy jasné, že bezpečnost je závislá na jiných faktorech než na místě porodu.

Na čem tedy, ptáte se? Na samotném nahlížení na porod, způsobu nastavení systému a návaznosti péče, interdisciplinární mezioborové spolupráci, na míře autonomie žen i porodních asistentek. Aby nastala změna, budeme muset opustit kulturu vlastnění porodního procesu institucí a skutečně vrátit rozhodovací pravomoce do rukou rodících žen.

Když se tedy vrátím k porodům doma. Pozoruji, jak nekonečné české debaty o tom, zdali rodit v nemocnici nebo doma, a domněnky o tom, co je a není bezpečné, jednoduchým způsobem odvádějí pozornost od základního faktu, že pro průběh porodu je určující přístup nikoli místo.

Jak rodí Češky? Více vyvolaných porodů, ubylo nastříhávání hráze, uvádí průzkum

Tak si troufám, zamyslet se ještě dál, že jen ´porod nějak přežít´ skutečně nestačí. Světová zdravotnická organizace ve svých nových doporučeních (2018) dokonce zahrnuje tzv. „pozitivní porodní zkušenost ženy“ jako její základní právo. Tedy považuje za normu porod dokonce „prožít“ se všemi náležitostmi podpory přirozenosti.

Mgr. Natalie Sedlická, Msc. Autorka se specializuje na fyziologii porodního procesu, přednáší v ČR i v zahraničí. Je porodní asistentkou a odbornou garantkou Asociace pro porodní domy a centra, z.s. a na vládní úrovni spolupracuje na vzniku funkčních porodních domů a center v ČR.

Přirozený porod není žádnou alternativou k normálnímu, existuje statisíce let. Císařský řez je tou alternativou existující cca sedmdesát let, nad níž bychom se měli zamýšlet, neboť stále netušíme, jaké důsledky bude mít pro vývoj lidstva za pár generací, naši schopnost dalšího množení a přežití. Stejně jako se nutností snížení jeho počtu zabývá nejen WHO, ale i skupiny dalších světových organizací. Doma jsme rodili až do nedávna a vida, jak jsme narostli.

Říká se, že na tom, jak se staráme o rodící a umírající, vidíme vyspělost dané společnosti. Kéž bychom byli schopni to reflektovat a v 21. století se i my uprostřed Evropy považovat za vyspělý demokratický stát podporující rozhodnutí a zodpovědnost svých obyvatel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...