Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na pomoc lidem, kteří to potřebují, Češi přispívají rádi a hodně

  10:00
Češi pomáhají lidem, kteří to potřebují. Rádi a hodně. Dělají to celý rok a v době adventu obzvlášť. „Co se týká adventní charity, jen v dárcovských SMS bylo dosud odesláno zhruba 10 milionů korun,“ říká Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců. Proseb o pomoc přibývá s horšením epidemiologické situace i před Vánocemi, upozorňuje šéfka Nadace Krása pomoci Taťána Gregor Brzobohatá.

Taťána Kuchařová (Praha, 4. října 2021) | foto: Herminapress

Lidé nejčastěji volili organizace podporující děti v obtížných životních situacích.Během roku 2021, kdy působilo v Česku 2 847 nadací a nadačních fondů, což je o 130 subjektů více než loni, našinci posílali na charitu hlavně dárcovské esemesky.Nejvíce tradičně Praha, kde se k pomoci potřebným vybralo různými cestami přes 800 milionů Kč.

Jen přes SMS „přiteklo“ neziskovým organizacím od ledna do září 66 537 000 korun. Finální částka může být vyšší, ne všechny firmy i fyzické osoby totiž uvedly dar do daňového přiznání. „Největší vlna finanční solidarity se vzedmula po tornádu na jižní Moravě, méně lidé reagovali na příběhy spojené s covidem-19,“ upřesnila šéfka fóra s tím: „Uvidíme dál. Už teď se 28 % dárců obává, že jejich dary budou vlivem pandemie i zdražení nižší.“

Největší počet veřejných sbírek (z uveřejněných) se letos odehrál v Praze, a to v počtu 550. Vybralo se v nich 785 000 000 korun. Na druhé příčce stanul Jihomoravský kraj, sám stižený živelní pohromou v podobě tornáda: tam se uskutečnilo na 262 sbírek, a to s výtěžkem 514 000 000 Kč.

„Nelze postihnout všechny sbírky ani vystopovat přesné výše darů. Jsou donátoři, kteří dobročinnost nevykazují. Znamená to, že v daném kraji lidé darovali na charitu i více,“ doplňuje Šplíchalová. Na pomoc zpustošeným obcím na Moravě se komplet vybralo přes 1,1 miliardy Kč.

Sbírka Nadace Via za necelý den čítala přes 100 milionů korun. „Nikdy v historii české filantropie se nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ přiznal Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. „Mimořádně pomáháme handicapovaným seniorkám z jihu Moravy; jedna přišla vinou tornáda o střechu nad hlavou, málem i o život, druhé zpustošilo zahradu,“ informuje Irena Jirků, zástupkyně ředitelky Nadace Charty 77 a Konta Bariéry. Ženám putovala pomoc ve výši 60 000 korun.Nejméně veřejných sbírek – 51 – měli v Karlovarském kraji. Zde „výnos dobra“ činil 53 miliony. Finance z charitních projektů plynuly k cílovému objektu či nadacím, kam se obraceli potřební sami.

Do osudů i peněženek nízkopříjmových osob, samoživitelů i lidí nad 65 let zasáhlo skokové zvýšení cen, ale i pandemie snížením příjmu, ztrátou zaměstnání, střechy nad hlavou, rozpadem partnerství.Nadace hlásí, že zájem o hmotnou podporu roste. „Zaznamenáváme ho ve všech sférách,“ řekl Ivo Mareš, mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické. Ta zřídila pro rychlou pomoc Krizový fond z finanční sbírky. „Z něj vyplácíme podporu ohroženým rodinám na základě přímých žádostí,“ naznačil Mareš. Z fondu pomáhá diakonie částkou pět tisíc korun i víc. Letos eviduje samoživitele, kteří přišli za pandemie o velkou část příjmů.

Ježíšek má i špatné zprávy

„Inflace je plošná. Zdražují stromky, kapři, brambory – vše od 5 do 15 procent oproti minulému roku. Největší zátěží je pro domácnosti růst cen energií a bydlení,“ přibližuje ekonom Lukáš Kovanda, člen NERV. Podle něj může v lednu udeřit inflace 10 procent a růst cen se stane nejvýraznějším od roku 1998.„Lidem porostou výdělky pomaleji než inflace. Čeká nás zhoršení životní úrovně,“ varuje Kovanda.Proto je pozitivní, že funguje pomocná ruka. „Ti, kdo se na nás obracejí s prosbou o pomoc, mají strach z růstu cen energií,“ podotkla Zuzana Tornikidis, ředitelka Nadace Agrofert. I k té se uchýlili hlavně samoživitelé, kteří přišli o výdělky a dostali se do skluzu s platbou nákladů na byt. „Maminky a tatínkové se na nadaci obracejí i s žádostí o zařazení do sbírky vánočních dárků pro děti samoživitelů,“ tvrdí Tornikidis s tím, že trendem jsou prosby lidí, kteří ztratili práci pro zhoršení psychiky.

Pošťačka jako záchrana

Pomáhají nejen nadace, ale i jednotlivci. „Nosila jsem pětasedmdesátileté paní od nás ze vsi rok nákupy. Syn jí za covidu zakázal chodit i do prodejny, ale sám na ni kašlal. Nepřijel, úkoloval a kontroloval ji mobilem, protože je kardiak a bál se nákazy. Ona ustrašená nevěděla, co dělat,“ vypráví poštovní doručovatelka V. N. z Vysočiny. Seniorce slíbila diskrétnost.

„Paní je samostatná, ale měla strach, že ten prevít chytí a syn bude nadávat. Se starostou jsme jí zařídili očkování, a protože špatně chodí, poslali jsme dotaz doktorce, zda by zařídila chodítko,“ vypráví čtyřicátnice. Pomohl zdejší chalupář a věnoval chodítko po otci. Zájem seniorů o pomoc v podobě nákupu, vyzvednutí léků, pochůzky potvrzuje i Nadace Krása pomoci.

„Naši klienti jsou ve vysokém věku, mívají zdravotní omezení, žijí osaměle a pro ně není snadné si to zařídit. Bez pomoci koordinátorek péče i dobrovolníků se neobejdou,“ uvádí Taťána Gregor Brzobohatá, šéfka nadace. Proseb přibývá s horšením epidemiologické situace i před Vánocemi. Nadace to řeší rozvozem nákupů zdarma. Naštěstí podpora potřebným obecně roste. „Silná solidarita je dobrá zpráva,“ uzavírá Mareš.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...