Restaurace Hubert v Hluboké nad Vltavou

Restaurace Hubert v Hluboké nad Vltavou | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Do hlubocké restaurace Hubert jezdí vlivní politici jednat o zakázkách

  • 70
Pověst místa, kde se rozhodují velké věci od drahých zakázek po přidělování lukrativních postů, má malá restaurace Hubert u hlavní silnice v Hluboké nad Vltavou. Jezdí se tam radit politici, hejtmany počínaje a starosty malých obcí konče.

Vše má na svědomí muž, kterého bývalý předseda ODS Mirek Topolánek označil za kmotra - předseda jihočeské agrární komory, místostarosta Hluboké nad Vltavou a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Muž, který je podle mnohých vládcem kraje a díky svým kontaktům rozhoduje o všem - od stavebních zakázek až po to, kdo jakou funkci získá.

Restaurace Hubert plná paroží a loveckých trofejí patří pětici mužů, kteří v ní obsluhují i vaří. Pavla Dlouhého, štamgasta, který zde má svůj stůl u zdi plné fotografií sebe s různými politickými špičkami včetně prezidenta Václava Klause, byste v oficiální struktuře restaurace hledali marně.

Místní o Dlouhém nemluví rádi

"Fungujeme od roku 1994. Naší hlavní klientelou jsou v létě turisté a na podzim a v zimě lidé z Českých Budějovic, kteří to sem mají kousek," říká majitel a kuchař Petr Švarc. O Dlouhém se bavit nechce. "Nechci to komentovat. Jestli nám to dělá reklamu, nesledujeme," dodává.

O restauraci Hubert nechtějí příliš mluvit ani místní. Když s nimi o Pavlu Dlouhém a jeho údajné neomezené moci hovoříte, málokdy vysloví jeho jméno. "Nás to moc nezajímá. Občas tam zajdeme na večeři nebo na oběd, ale kdo se tam s kým schází, tady víceméně lidé neřeší," tvrdí třeba jeden z obyvatel Hluboké nad Vltavou. Ptát se jej na jméno, je naprosto zbytečné. Neřekne jej.

Podobně hovoří i politici, kteří se ODS vzepřeli a odešli. Podle nich v restauraci, v níž najdete i vycpaného krocana nebo medvěda, padají ta nejzásadnější rozhodnutí.

Bude se v Hubertovi rozhodovat o dostavbě Temelína?

Například primátor českobudějovické radnice Juraj Thoma, který ODS opustil před loňskými komunálními volbami, teď doslova tvrdí, že u Huberta se bude rozhodovat o miliardové zakázce na dostavbu Temelína, protože ministrem průmyslu a obchodu se stal dosavadní náměstek hejtmana a předseda jihočeské ODS Martin Kuba.

"Pavel Dlouhý má vliv díky svým kontaktům do všech politických stran a na spoustu lidí," říká Thoma. Jak ale Pavel Dlouhý získal pověst vlivného člověka a proč se s ním jezdí politici radit?

"Pravděpodobně proto, že je velmi erudovaný a snaží se všem pomoci, jak jej znám já," řekl ve čtvrtek tajemník radnice v Hluboké nad Vltavou Jan Piskač.

O Dlouhém už dokonce kolují vtipy. Třeba splavnění Vltavy z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou za dvě miliardy korun se prý dělalo proto, že "knížete", jak se Dlouhému přezdívá, už nebaví jezdit do Budějovic autem - svým terénním porsche.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video