Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid zastavil nárůst kriminality dětí, více šikanují v kyberprostoru

  16:01
Místo hraní a učení podvody, krádeže nebo výtržnictví. Covid přinesl zastavení nárůstu dětské kriminality, přesto má policie ve svých statistikách přes stovky kriminálních případů, které spáchaly děti mladších patnácti let. Na vzestupu je také podle poslední zprávy ministerstva vnitra, ve které hodnotí bezpečnosti v zemi, kyberkriminalita.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Přestože kriminalita mládeže byla v předcházejících letech na vzestupu, s covidem přišlo její zastavení. „Obecně ale platí, že ve vybraných kategoriích dochází k mírnému poklesu nápadu trestné činnosti (majetkové především) a jednou z možných příčin jsou koronavirová opatření v jarních měsících a snížená mobilita lidí,“ uvedl za policejní prezidium Ondřej Moravčík.

Například za rok 2019 děti spáchaly celkem 3361 deliktů, loni to již bylo o něco méně. V roce 2020 spáchaly děti mladší 15 let 1069 skutků a mladiství 1817 skutků. Do konce letošního října to bylo „jen“ 1842, z toho 729 trestných činů připadá mladým pachatelům, kteří si ještě na úřadě nevyzvedli ani občanku. 

„Ze statistik vidíme, že děti nejčastěji páchají majetkovou trestnou činnost a druhou nejčastější kategorií je násilná trestná činnost, jako je ublížení na zdraví,“ popsal Moravčík. Nechybí ovšem ani další kriminální činy, do konce října policisté evidují u nejmladších pachatelů 53 případů úmyslného ublížení na zdraví či 52 maření výkonu úředního rozhodnutí. 

Zákon porušují častěji chlapci

„Pod maření výkonu úředního rozhodnutí mohou spadat například útěky z výchovných zařízení, do kterých jsou osoby umísťovány rozhodnutím soudu,“ vysvětlil Moravčík.

Ve statistikách se také za letošní rok objevuje 79 případů pohlavního zneužití. Mezi závažnějšími kriminálními činy nechybí ani vraždy, ty letos spáchali tři mladiství, přičemž jednomu bylo méně než patnáct let. 

Podle policejních statistik se do křížku se zákonem dostávají až pětkrát častěji chlapci než dívky. Typický dětský pachatel nicméně podle Probační a mediační služby neexistuje. Ve většině případů jde o prvopachatele. 

Kriminalita dětí (do října 2021)osoba mladší 15 let osoba mladší 18 let a starší 15 let
vraždy12
násilná kriminalita139263
mravnostní kriminalita131144
krádeže vloupáním40102
krádeže prosté126179
ostatní majetková kriminalita64110
majetková kriminalita230391
ostatní kriminalita192344
obecná kriminalita6921 142
zbývající kriminalita1639
hospodářská kriminalita2015
vojenské a protiústavní činy00
CELKOVÁ KRIMINALITA7291 196

„Z naší zkušenosti vyplývá, že většina klientů, se kterými Služba spolupracuje v dětském věku, již v dospělosti střety se zákonem nemá. Jsme přesvědčeni, že v tomto ohledu záleží na mnoha okolnostech - na přístupu rodičů k výchově dítěte, na jeho sociálním okolí, způsobu trávení volného času,“ popsala Marcela Nerudová, vedoucí střediska Probační a mediační služby Český Krumlov.

Probační služba nejčastěji řeší majetkové trestné činnosti, jako jsou například krádeže, nebo poškození cizí věci. Výjimkou ovšem není ani násilná trestná činnost, ublížení na zdraví nebo loupež. V současné době se však také častěji potkávají s kyberkriminalitou u dětí. Na to upozornila také poslední Zpráva o bezpečnostní situaci na území České republiky ministerstva vnitra

„Mládež je velmi aktivní v kyberprostoru. Projevuje se to vysokou mírou důvěřivosti v online prostředí, bez uvědomění si rizik, která jsou s ním spojena. Mládež často zasílá své nahé fotografie, texty útočí na osoby neoblíbené v kolektivu (kyberšikana), zakládá si stránky na sociálních sítích v průměru od 9 let, komunikuje důvěřivě s osobami, které nezná (snadné oběti vydírání). Přetrvávajícím celorepublikovým problémem jsou kriminální delikty páchané prostřednictvím sociálních sítí, což souvisí se životním stylem příslušné věkové skupiny a jejich přílišnou otevřeností, důvěrou a sdělováním informací neznámým osobám bez domýšlení důsledků. Tento problém v roce 2020 stoupl v souvislosti s pandemií covid-19,“ uvádí dokument. 

Veřejně prospěšné práce i pro děti

Děti mladší patnácti let nejsou trestně odpovědné, nemohou být stíhány za spáchání trestného činu a tak jim nehrozí vězení. Právě s nimi pracuje probační služba. 

Soud může dítěti maximálně uložit různá opatření s cílem preventivně na dítě působit, aby se do budoucna minimalizovalo riziko recidivy. Dítě také může skončit ve výchovném ústavu, to se děje ale spíše v případech recidivistů. Těm starším patnácti let již vězení hrozí. V jejich případech se ukládají výchovná, ochranní a trestní opatření.

Nejčastějším opatřením je dohled probačního pracovníka. „Dohled probíhá tak, že dítě a rodiče dochází na konzultace na středisko, probační úředník sleduje chování dítěte a mluví s dítětem a jeho rodiči o tom, jak předcházet problémům,“ uvedl mluvčí Moravčík s tím, že úředník může přijít na „návštěvu“ i do školy nebo k nim domů. Podává pak průběžné zprávy soudu. 

Do polepšovny bych místo dětí zavřel rodiče, říká ředitel „pasťáku“

Nechybí také například výchovná povinnost si odpracovat určitý počet hodin ve prospěch školy nebo neziskové organizace. „Vybavuji si případ chlapce, který odcizil spolužákovi mobilní telefon. Poškozenému se pachatel omluvil a rodiče nahradili odcizený telefon. Probační a mediační službou bylo doporučeno, aby soud uložil chlapci výchovnou povinnost – společensky prospěšnou činnost. Po uložení soudem vykonal pachatel dvacet hodin při úklidu školní zahrady a přípravě školní slavnosti,“ popsala Nerudová. 

Děti také mohou být zařazeny do výchovných programů, které jsou zaměřené například na to, aby se dítě naučilo zvládat své emoce, nebo reagovat v různých situacích bez agrese. 

Nerudová v této souvislosti připomněla případ dívky, která fyzicky napadla svou kamarádku. Ta skončila s otřesem mozku v nemocnici. Pachatelka byla zařazena do jednoho z programů. 

Nechybí ani mediace

„Vzpomínám si také na případ chlapců, kteří posprejovali fasádu na domě jejich souseda. Poškozený se na ně velmi zlobil a vyžadoval od rodičů finanční náhradu škody. Na společném mediačním setkání se podařilo dohodnout, že chlapci společně se svými rodiči natřou posprejovanou fasádu a vše dají do pořádku. Padla také omluva ze strany dětí i rodičů. Poškozený dětem odpustil a nyní spolu sousedé vycházejí stejně dobře jako dříve,“ popsala Nerudová. 

Víc loupeží i výtržnictví. Kriminalita dětí roste rychleji než dospělých

Právě mediace má za cíl konflikt vyřešit mimosoudně. Poškozený se sejde s dítětem a jeho rodiči, na setkání dohlíží probační úředník. Podle Probační a mediační služby právě takové setkání nabízí prostor pro omluvu a dohodu obou stran. 

„Často právě takové osobní setkání vede k tomu, že si dítě víc uvědomí své pochybení a má na něj výchovný efekt,“ dodal Bačkovský. 

Odborníci upozorňují, že dětské kriminalitě se dá předcházet. Důležitá je prevence v rámci škol, ale také výchova v rámci rodiny. O tom již dříve mluvil ředitel Dětského domova se školou v Hamru na Jezeře Václav Konopiský

„On sem vlastně nepatří každý druhý. Důvodem jejich pobytu zde je jejich špatné chování. Ale proč se špatně chovají? Protože selhala jejich výchova doma, nemají tam žádné podmínky a minimum pozitivních vzorů. Žádné z dětí se nenarodí pro polepšovnu. Tím se teprve stává vinou rodičů,“ popsal. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...