Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrabel burcoval proti NATO, stovky demonstrujících prošly Prahou

  11:37aktualizováno  18:22
Na pražském Václavském náměstí se v sobotu sešli odpůrci současné vlády. Po necelých dvou hodinách proslovů se vydali na pochod k Úřadu vlády, kde mimo jiné zapálili svíčky za muže, který se tam loni na podzim zastřelil. Demonstraci organizoval Ladislav Vrabel a spolek ČR na 1. místě a řečníci, kteří na ní vystoupili, kritizovali vládu a prezidentského kandidáta Petra Pavla.

„Celá demonstrace se měla obejít bez narušení veřejného pořádku, ale byla zadržena jedna osoba, ročník 1977, pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy prostřednictvím sociální sítě, což se stalo v listopadu. Daná osoba byla převezena k výslechu,“ řekl pro iDNES.cz pražský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podle aktivisty Patrika Pečénky byl policií zadržený právě organizátor demonstrace Ladislav Vrabel.

Policie zadržela Vrabela, je podezřelý ze šíření poplašné zprávy

Podle mluvčího pražských policistů bylo účastníků několik stovek, Vrabel mluvil o tisících lidí.

„Tématem dnešní demonstrace je totalita versus svoboda,“ uvedl aktivista Ladislav Vrabel v jednu hodinu odpoledne na Václavském náměstí před několika stovkami lidmi. Malý počet účastníků zdůvodnil sněhovou kalamitou. „Dnes tu nejsme na kvantitu, ale na kvalitu,“ řekl.

Na pódiu vystoupil bývalý předseda vlády za ČSSD Jiří Paroubek. „Vláda Fialy je ve vleku Evropské unie. Každý občan se může vyjádřit. Pryč s touto vládou i jejím generálem,“ burcoval Paroubek a vyzval, aby lidé nedávali hlas Petru Pavlovi. Hlasem pro Pavla by podle něj podpořili vládní politiku kabinetu Petra Fialy. (Vyjádření s názorem Petra Pavla na sobotní demonstraci redakce shání pozn. red.)

Jako další vystoupila předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Obdobně jako Paroubek i ona zkritizovala vládní politiku. Fialově kabinetu vyčetla, že se nestará o vlastní občany. Představila také body ke kterým vyzývá iniciativa Mír a Spravedlnost, v jejímž čele stojí někdejší politik zelených a sociální demokracie Matěj Stopnický, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan a imunolog Václav Hořejší.

KOMENTÁŘ: My chceme mír. Znají Stropnický a spol. jeho cenu?

„Přátelé, už to tady zaznělo, oni z nás mají strach. My je ale vyčíslíme a vyhrajeme nad nimi. Vrátíme moc do rukou českého lidu,“ řekl na pódiu další řečník a člen KSČM Josef Skála, který burcoval lidi ke skandování o referendu vlády. Ke konci své řeči lidi vyzval k minutě ticha za „oběti dnešních shnilých poměrů“, čímž připomněl nedávnou sebevraždu seniora před Úřadem vlády.

Lidé na náměstí pískali, skandovali a vybízeli k demisi vlády. Řada účastníků měla českou vlajku nebo trikoloru. Nad hlavami demonstrujících ale vlála také třeba rudá vlajka se srpem a kladivem.

Pořadatel demonstrace Vrabel na počátku demonstrace sdělil, že protest bude pokračovat pochodem k Úřadu vlády. Po 15. hodině dav z Václavského náměstí odešel a po čtvrté hodině dorazil před sídlo vlády. Kvůli pochodu musela být částečně omezena doprava na magistrále ve směru od Národního muzea k dálnici D1 a poté směrem na Malou Stranu, potvrdila policie. Po krátkém projevu před sídlem vlády se účastníci demonstrace rozešli.

Dřívějších demonstrací Vrabela se účastnily i desítky tisíc lidí, v sobotu však dav zaplnil jen horní část Václavského náměstí.

Generál motá lidem hlavu, tvrdí Vrabel

„Generál NATO motá mladým lidem na náměstích hlavu, pojďme společně ukázat, že Češi do války nejdou,“ tvrdila pozvánka na sobotní demonstraci o prezidentském kandidátovi Petru Pavlovi. „Jak dneska vidím generála Pavla jezdit po těch náměstích a vidím, jak má plno, tak z toho nemám vůbec dobrý pocit,“ uvedl ve svém pátečním videu na Facebooku aktivista Ladislav Vrabel.

V týdnu sdílel Vrabel na svém Facebooku příspěvek, kde lidi informoval, že mají tři možnosti, a to nevolit, volit generála Petra Pavla, nebo volit expremiéra a lídra hnutí ANO Andreje Babiše. K možnostem však připojil svůj vlastní komentář, co podle něj jednotlivé kroky znamenají.

„Nevolit znamená nechat zvolit generála NATO a generál NATO je jedním z výkonných ředitelů pekla na Zemi. Volit generála NATO je strašně blbá karma za úmyslnou podporu pekla. Volit Babiše znamená volit člověka, který peklu podržel i v covidu i ve válce,“ tvrdí Vrabel, který chce dát svůj hlas Babišovi.

Na demonstraci lidé bojovali i proti údajnému omezení svobody slova. „Čeká nás totalita mnohem horší, než za covidu. Máme poslední šanci se proti tomu postavit,“ hrozila pozvánka na demonstraci.

Stropnický se setkal s proruským dezinformátorem. Ministrovi to vadí

„Chystají na nás zákon proti dezinformacím, tedy zákaz mluvit proti současné politice EU, proti globalistickým elitám, proti válce, proti povinnému očkování, proti předraženým energiím, proti digitalizaci, atd. To vše je dnes považováno za proruskou propagandu či dezinformace, tudíž to bude zakázáno,“ tvrdí se v příspěvku na Vrabelových facebookových stránkách.

Vláda už od loňského jara pracuje na návrhu zákona, který by měl přinést větší možnosti, jak bojovat s šířením dezinformací, zejména na internetu. Zatím se na jeho podobě však vládní pětikoalice neshodla.

Inspirací je podle právníka Miroslava Crhy ze spolku Rekonstrukce státu, který jeho znění pro ministerstvo vnitra připomínkoval, Litva. „O případných blokacích webů rozhodují nezávislí úředníci a vše ještě musí schválit soud,“ popsal loni v říjnu pro portál iRozhlas.

V lednu chci „masakr“, vzkázal lídr protestů proti vládě, chudobě i válce

Naposledy se na demonstraci iniciativy „Česko na 1. prvním místě“ sešlo 17. listopadu asi šest tisíc lidí. Protestujících bylo i vzhledem k sychravému podzimnímu počasí o dost méně, než kolik se jich sešlo při předchozích demonstracích na Václavském náměstí.

Lidé ve státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii demonstrovali před Českou televizi a pak i na Národní třídě. „Demisi, demisi, máme toho dost,“ křičeli. „Když chce více než polovina lidí v této zemi demisi vlády, tak bude nutná,“ řekl tehdy vůdce protestů Ladislav Vrabel. Během cesty z Kavčích Hor na Národní třídu v živě vysílaném rozhovoru pro Raptor TV také prohlásil, že lednová protestní akce musí být „masakr“.

17. listopadu 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...