Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejčastěji dezinformacím propadají senioři. Sdílí lži o konci světa či Putinovi

  12:05
Ani po obhajobě anexe Krymu, popírání covidu-19 či války na Ukrajině nepřestávají dezinformace v českém mediálním prostoru brát konce. Podle odborníků je potřeba se je naučit přijmout jako novou zbraň hybridní války. Jejími nejčastějšími oběťmi jsou senioři či lidé, kteří prodělali krach v soukromém životě. Redakce iDNES.cz zmapovala pozadí těchto lží.

Demonstrace proti vládě Petra Fialy v Praze na Letné. (26. listopadu 2022) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Populismus, překrucování dat a informací či obchod se strachem, tím vším se vyznačují dezinformátoři. Zatímco za pandemie covidu-19 byla česká dezinformační scéna roztříštěná, v současnosti ji vede mimo jiné Ladislav Vrabel. Toho vyšetřuje policie, naposledy se měl dopustit šíření poplašné zprávy, za což se na něj snesla řada trestních oznámení. V hledáčku je i jeho srbská manželka, jež měla přesunout peníze z konta shromažďujícího peníze na demonstrace a kterému kvůli Vrabelovým exekucím hrozí obstavení.

Vláda chce začít jadernou válku s Ruskem, šíří Vrabel. Vyšetřuje ho policie

Dezinformace, součást propagandy, je nepravdivá informace, jejímž cílem je oklamat příjemce sdělení. Zatímco takovíto lidé se snaží zasít v konzumentech těchto zpráv strach, misinformátoři jsou občané, kteří uvěřili nepravdám a sdílí je v dobré víře, aby varovali své blízké.

„Dezinformátoři se v čase vyvíjejí a mění témata. U většiny ‚antivaxerů‘ navíc můžete pozorovat přerod v ‚antiukrajince‘,“ míní analytik Institutu pro politiku a bezpečnost Roman Máca. Vysvětluje, že jedním z důvodu změn témat vždy za aktuálnější je snaha vydělat další peníze. Uvádí, že se podporu Ruska a Vladimira Putina snaží schovávat za vlastenectví a záchranu národa, „ale jen opakují to, co je v zájmu Putinova režimu.“

Civilizaci čeká velký reset

Miluše Dubová pracovala dvaačtyřicet let jako učitelka češtiny a výtvarné výchovy, nyní ale stejně jako řada jejich vrstevníků sdílí na sociálních sítích dezinformace a jezdí demonstrovat na akce pořádané Vrabelem. Mimo jiné tvrdí, že svět ovládá parta mocných lidí a civilizaci brzy čeká velký reset.

„Dá se to vysvětlit tím, že hlavně v době krize lidé hledají externího viníka, na kterého mohou ukázat prstem a zjednodušeně si tím vysvětlit komplexní aktuální situaci, což je i projevem obav a nespokojenosti,“ míní Kristína Šefčíková, projektová manažerka Prague Security Studies Institute.

Naletěli jste někdy na nějakou informaci, která se později ukázala být lživá?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 31. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

Tito lidé pak tvrdí, že covid-19 je biologickou zbraní, což již v době, kdy byla koronavirová pandemie nejsilnější, vyvrátil například epidemiolog Rastislav Maďar.

„Vrchol vládnutí našich vlastizrádců je ten, že mluví otevřeně o tom, že jsme ve válce. Šílená Černochová mluví o mobilizaci, jakoby neznala význam toho slova. Demonstruji, aby mé děti nemusely do války!“ zdůvodnila své postoje pro iDNES.cz Dubová.

Máca ale uklidňuje, že narativ, že se například ukrajinští vojáci cvičí v Česku, aby došlo ke státnímu převratu a poslali Čechy do války, je jednou z nejtypičtějších dezinformací poslední doby.

Situaci na české dezinformační scéně monitoruje a analyzuje skupina Čeští elfové. Jejich mluvčí Bohumil Kartous tvrdí, že „Dubová není dezinformátorka, je to typická misinformátorka. Uvěřila falešným zprávám a teď se je snaží v dobré víře sdílet dál.“

Odborníci na fake news se navíc shodují, že je potřeba brát dezinformace jako právoplatnou součást hybridní války.

Aktuálně nejšířenější dezinformace

Ukrajinští vojáci se v Česku cvičí proto, aby rozháněli vlastenecké demonstrace a stříleli Čechy - Cvičí se, aby se mohli efektivněji bránit Rusku

Nad Českou republikou lítá Chemtrails vypouštějící chemikálie, které nás mají zabít - Jde o kondenzační stopy za letadly

Za energetickou krizi a vysoké ceny energií může vláda Petra Fialy a Ukrajinci - Ceny vzrostly kvůli válce na Ukrajině a neochotě Evropy podporovat ruský režim, který válku rozpoutal

Covid-19 je biologická zbraň - Jde o vývojově mladou nemoc přenesenou na člověka přes netopýry

Posílání zbraní na Ukrajinu prodlužuje válku. Jakmile přestanou státy zbraně posílat, může začít Rusko s Ukrajinou jednat o míru - Ukrajina se brání, válku začalo Rusko 24. února 2022

Premiér Petr Fiala je slabý a hájí zájmy cizích mocností USA, Ukrajiny či Evropské unie - Vláda pomáhá všem, kteří to potřebují, na podporu Čechů jde mnohem více než na podporu Ukrajiny.

Zdislav Nushbauer je sedmačtyřicetiletý řemeslník ve strojní firmě. Na svých sociálních sítích stejně jako Dubová sdílí příspěvky s protivládní rétorikou a karikaturami ministrů nebo fotografie s textem politiků, které protidezinformační scéna označuje za hoaxy. V poslední době se kromě toho začal otužovat, učarovala mu i kniha o přípravě sovětských a následně ruských speciálních sil Specnaz.

I on před redaktorem iDNES.cz mluví o potřebě se jako společnost aktivizovat a nastartovat celospolečenskou změnu. Koncem letošního února, když Rusko napadlo Ukrajinu, chválil kroky ruského vedení, zatímco ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského nazýval fašistou a feťákem.

Dubová a Nushbauer se neznají. Oba žijí v jiné části republiky, nesledují se ani na sociálních sítích. Kromě rozdílného věku mají i odlišné záliby. Přesto oba používají ruský narativ, spojuje je i nenávist k současné vládě, za dob covidu-19 navíc burcovali proti očkování, restrikcím a tvrdili, že koronavirus je „pouze rýmička“. Na ten od začátku pandemie do úterý 13. prosince v Česku zemřelo 41 971 lidí.

Bill Gates chce očipovat české důchodce

Přestože se mnoho lidí, kteří sdílí nepravdivé informace, navzájem ani nezná, spojuje je sdílení a aktivní šíření zpráv s ruskými narativy či adorací Ruské federace a jejího prezidenta Vladimira Putina.

„Ne že by naletěli a něco papouškovali nebo byli užitečnými idioty. Tito lidé žijí v úplně jiné informační realitě a bezmezně tomu věří. Nejde o kusé informace, mají alternativní svět, ze kterého vychází. Z toho pak pramení, že si na zahradě staví kryty, protože ‚hrozí‘ válka. Berou to za realitu a pak podle toho jednají i v offline světě,“ dodává Máca.

Jak vzniká propaganda. Rusové vaří „zprávy“ z ohlasů na internetu

Vysvětluje, že jedním z důvodů propadnutí dezinformacím je rozpad vztahů, osamělost nebo socioekonomické krachy. „Člověk si vytvoří závislost tak, že utíká z reality k internetu a tam zjistí, že všichni proti němu vedou spiknutí.“ Dalším případem je stárnutí, kdy podle Máci lidem odchází kromě fyzického zdraví i to duševní.

„Třeba důchodkyně se posadí k internetu, pozná Facebook a najednou zjistí, že je vše jinak. Valí se sem miliony migrantů, všichni ji chtějí zabít a Bill Gates ji chce očipovat... Nebo že vedle ní staví 5G vysílač, který ji má taky zabít, ale média jí to tají, tak z toho lidé zblbnou. Podle průzkumu z roku 2016 asi 25 procent lidí věří více alternativním médiím než tradičním. A tato skupina pak hlásá, že je všechno jinak,“ říká.

Dávná rodinná chůva volá po mém oběšení

Analytik Institutu pro politiku a bezpečnost Máca ale přidává i osobní zkušenost. Říká, že v dětství ho hlídala jedná milá paní z jejich ulice. „Byla velmi hodná, nemůžu na ní říct křivého slova. Nyní je jí asi sedmdesát nebo osmdesát let. Bydlela ve velkém domě, syn s rodinou ji ale přestěhovali do jeho panelákového bytu a žijí v jejím domě,“ začíná vyprávění.

„Takže jen sedí u počítače a na všechny strany posílá řetězové e-maily o Tomiu Okamurovi, nanočipech a tak dále. Posílá je i mé matce, protože jsou kamarádky. A posílá jí seznamy vlastizrádců, které je potřeba pověsit. V seznamech jsou jména politiků, novinářů, vědců, ale například i moje.“

Z dat, která má iDNES.cz k dispozici, vyplývá, že loni evidovala policie 84 skutků šíření poplašných zpráv. Od ledna do začátku prosince letošního roku už ale mají 86 případů.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík dodává, že „trestnost u šíření poplašné zprávy spočívá především v její způsobilosti vyvolat v někom obavu o život, zdraví či majetek. Samotný fakt, že jde o hoax, nestačí k tomu, aby byla věc kvalifikovaná dle uvedené právní kvalifikace“.

Fake news roku: pandemii řídí farmaceuti, Gates chce očipovat lidstvo

Doplňuje, že pokud kdokoliv objeví zprávu, která v něm vyvolá konkrétní obavu o život či zdraví, je ideální kontaktovat policii prostřednictvím e-mailové schránky či linky 158. „U dezinformačního obsahu je možné kontaktovat Centrum proti hybridním hrozbám spadající pod ministerstvo vnitra,“ doplnil.

Dezinformace jsou jedno z největších nebezpečí, řekl šéf BIS:

17. října 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:43

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...