Davidu Rathovi i manželům Kottovým soud prodloužil trest na osm let vězení

  • 334
Středočeský krajský soud v pátek uznal bývalého hejtmana Ratha vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy a o rok mu prodloužil stávající sedmiletý trest. Metrostav se podle rozsudku nesmí účastnit veřejných zakázek. Obžaloba se týká zmanipulovaných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.

Ústřední trojicí obžaloby je stejně jako v první části Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Bývalý hejtman si rozsudek do soudní místnosti vyslechnout nepřišel. Obžalovaní, kteří obvinění odmítají, jsou podle soudu vinni ve všech bodech obžaloby. 

Exhejtmanu Rathovi soud uložil trest osm let vězení s ostrahou. O rok mu tak prodloužil již stávající sedmiletý trest.

Manželé Kottovi mají ve vězení strávit také osm let. O dva roky se jim tak prodloužily již uložené šestileté tresty.

Metrostavu soud zakázal po tři roky účast v soutěžích na veřejné zakázky, navíc má zaplatit 10 milionů korun. Řediteli Pilátovi uložil tříletý podmíněný trest.

Rozsudky nejsou pravomocné.

Státní zástupce navrhl, aby Rathovi soud o nejméně dva a půl roku prodloužil sedmiletý trest, který si odpykává kvůli korupci při výběrovém řízení. Žalobce je s rozhodnutím spokojen, uložené tresty by ale podle něj mohly být vyšší. Zváží, zda podá odvolání. Myslí si, že délku uložených trestů mohla ovlivnit délka celého řízení.

„Jedenáctiletý trest pro doktora Ratha mi připadá i vzhledem k vyčíslené škodě nepřiměřený,“ prohlásil po vyhlášení rozsudku jeho advokát Adam Černý. Podle něj je nutné do trestu vězení zahrnout i tři roky, které si musí odpykat v případě nezaplacení osmnáctimilionového peněžitého trestu.

„Těch 18 milionů se vlastně rovná propadnutí celého jeho majetku,“ dodal právník. Proti verdiktu, který označil za exemplární a likvidační, se odvolá. Soudkyně Iva Říhová podle něj pouze zkopírovala obžalobu, a to i s jejími chybami.

Manipulace tendry za stovky milionů

Rath si spolu s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou a jejím manželem Petrem Kottem měl domlouvat úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Kottovým navrhoval žalobce uložit souhrnné tresty 8,5 roku.

Bývalý hejtman Rath už je v ruzyňské věznici, z Teplic ho převezla eskorta

Mezi obžalovanými figuruje také největší česká stavební společnost Metrostav a její generální ředitel Pavel Pilát. Vrcholný manažer firmy by si podle státního zástupce zasloužil pětiletý nepodmíněný trest.

Společnost by podle jeho závěrečného návrhu měla zaplatit 25 milionů korun. Metrostav považuje obžalobu za účelovou a návrh trestu za likvidační.

„Soudní řízení dále probíhá a my se z toho důvodu nemůžeme a nebudeme až do konečného pravomocného rozhodnutí vyjadřovat,“ uvedl v reakci tiskový mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha.

Do vězení chce žalobce poslat i ostatní účastníky kauzy - mají tam podle něj pobýt mezi čtyřmi až 7,5 lety. Potrestat žádá i všechny zúčastněné společnosti.

Druhou větev kauzy začal soud projednávat loni v lednu (15. 1. 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video