ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, ČTK

KOMENTÁŘ: Sto padesát po dálnici? K ničemu, ale hezky to vypadá

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
S novou vládou se vrací dlouholetá diskuze o zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích. Před volbami koalice Spolu slibovala zvýšení na sto padesát kilometrů za hodinu, ale v praxi to bude fungovat jen na zanedbatelné části dálniční sítě, píše šéf domácí rubriky MF DNES Vojtěch Janda.

S novou vládou Petra Fialy se může zhmotnit mokrý sen některých řidičů o sešlápnutí plynového pedálu. Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS), který by se právě dnes, podobně jako jeho kolegové měl podrobit prezidentskému výslechu, chce totiž zvýšit maximální povolenou rychlost v Česku na dálnicích. Podle koaliční smlouvy, kterou mezi sebou uzavřela vítězná pětikoalice, by to mělo být na 150 kilometrů za hodinu. 

Je nasnadě, že až návrh dostane svou legislativní podobu, rozhoří se nekonečná debata o tom, jestli je to dobře, nebo špatně, bezpečné, či nebezpečné. A já bych k tomu dodal ještě třetí variantu do diskuse: není to vlastně úplně celé zbytečné?

Když se uvažovalo o zvýšení maximálky na 140 kilometrů za hodinu, uvádělo se, že řidič by ušetřil na jednom kilometru dvě vteřiny. Na třicetikilometrovém úseku to dělá jednu minutu...

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video