Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize, covid, a stres. Lidem častěji selhává srdce, umírá se ale méně

  19:30
Živí se jako řemeslník, pokládá podlahy a sportuje. Do svých 37 let se Tomáš Švajda z Háje ve Slezsku cítil zdravý. Byl v tak dobré kondici, že chtěl jet z Číny do Nepálu na kole. V tom mu ale zabránilo jeho srdce. Začalo selhávat. Svou roli zřejmě sehrál stres z pracovního vytížení i zakázek v cizině.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: IKEM

„Velký zlom přišel v roce 2017. Tehdy jsem se v Holandsku vzbudil s oteklýma nohama a nemohl popadnout dech. Rychle jsem se vrátil domů a jel do nemocnice v Ostravě, kde zjistili vážné srdeční selhání,“ vzpomíná muž, kterému je nyní 48 let a žije jen díky transplantovanému srdci.

Lidí, jako je on, podle lékařů přibývá. Loni trpělo v zemi srdečním selháním 122 068 lidí, v roce 2011 to přitom bylo 96 668 pacientů.

„Obáváme se sílící ‚epidemie‘ srdečního selhání, a to i v souvislosti se silným stresem vyvolaným zhoršenou ekonomickou situací,“ upozorňuje předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Připomněl, že v zemi přes třicet let klesal počet srdečních onemocnění. Zlom nastal až s příchodem covidu. „Lidé nechodili na preventivní prohlídky, péče se soustředila na covidové pacienty. Teď se lidé zase více stresují kvůli ekonomické krizi i zhoršené situaci ve světě,“ líčí lékař.

Posílíte srdce, imunitu a zhubnete. Pět důvodů, proč si vyjít po svých

Když Tomáši Švajdovi lékaři před pěti lety zjistili vážný problém se srdcem, implantovali mu pod kůži kardioverter, defibrilátor, který pomocí elektrických impulzů zastavuje srdeční arytmie. „Mohl jsem zase pracovat i jezdit na kole,“ líčí muž.

Musel ale na kontroly do Centra pro diagnostiku a léčbu srdečního selhání ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Loni se mu přitížilo tak, že se stal čekatelem na transplantaci. „V noci jsem nemohl dýchat. Byl jsem zavodněný a dusil jsem se. Dostal jsem mechanickou podporu srdce, která mě držela naživu,“ popisuje muž situaci před tím, než letos v červnu dostal nové srdce.

„Nemoc máme v rodině. Na zdraví mi však určitě nepřidal stres z častého cestování za prací do ciziny. Tam už nejezdím. Ale doma neležím. Asi šest týdnů po transplantaci mi zavolal kolega, že potřebuje mou pomoc. Tak jsem oblékl montérky a od té chvíle pracuji. Jsem živnostník. Ale netahám nic těžkého. Nemoci se nepoddávám a opět jezdím na kole,“ dodává Švajda.

Méně úmrtí, více nemocných

Lidí s nemocemi oběhové soustavy přibývá a podle expertů bude tento trend v době ekonomické krize pokračovat. Konzumace nekvalitních potravin, silný stres vyvolaný situací doma i ve světě, pokusy zahnat jej alkoholem či kouřením, snaha šetřit, a to i na sportovních a rekreačních aktivitách – to vše jsou podle lékařů faktory, které urychlují šíření kardiovaskulárních chorob.

„Nejnovější data z loňského roku ukazují, že v Česku máme 2 912 942 kardiaků s různým stupněm obtíží, což je asi o 364 tisíc více než před deseti lety. Úmrtí na akutní infarkt ubývá, zvyšují se ale počty případů srdečního selhání. „Jsou to spojené nádoby,“ říká předseda kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Srdeční infarkt dostalo v loňském roce 28 722 lidí. Okamžitá úmrtnost se v Česku pohybuje okolo 5,6 procenta, třicetidenní činí 8,7 procenta. To jsou ve světovém kontextu velmi příznivá čísla. Znamenají, že drtivá většina pacientů přežije.

Sedm tipů pro zdravé srdce. Talíř rozdělte na čtvrtiny a jděte se projít

„V léčbě akutního infarktu myokardu jsme na špici. Lze říci, že jsme se stali oběťmi vlastního úspěchu,“ komentuje to Linhart.

Podle lékařů ale přibývá pacientů s vážnými problémy a někteří si srdeční selhání přivodí pozdním přivoláním lékařské pomoci.

„Jakmile člověk pocítí bolest na hrudi, může jít o srdeční infarkt. V tu chvíli je důležitá každá minuta, srdeční buňky totiž začínají neúprosně odumírat. Pokud nemocný nekontaktuje co nejdříve záchrannou službu a snaží se bolest přechodit, může se stát, že odumře výrazná část srdeční svaloviny. Čím později se začne infarkt léčit, tím méně buněk se daří zachránit a tím větší je pravděpodobnost následného selhávání srdeční pumpy,“ vysvětluje předseda České asociace akutní kardiologie Petr Ošťádal.

Loni trpělo v zemi srdečním selháním 122 068 lidí, do pokročilé fáze se dostane každý desátý. Jen malá část z nich, asi 200 lidí ročně, je ale ve vhodné kondici k indikaci mechanické srdeční podpory nebo transplantaci srdce.

Nové srdce nedostanou všichni

„Hlavní rozhodující faktor je biologický věk, obvykle do 65 let. Pokročilé srdeční selhání se ale většinou objevuje u starších lidí. Těm se snažíme zajistit důstojné dožití pomocí paliativní péče,“ doplňuje Jan Krejčí, zástupce přednosty a vedoucí lékař oddělení srdečního selhání a transplantační péče I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Stoupající počty lidí, kterým selhává srdce, má podle lékařů na svědomí více faktorů včetně pandemie covidu. Tehdy se lidé báli jet do nemocnice, i když jim bylo špatně.

Roli hraje obezita a špatné stravovací návyky. Zkušenosti z historie také ukazují, že ekonomické krize tradičně provází zvýšená nemocnost a úmrtnost na srdečně cévní choroby. Mnozí lidé reagují na zdražování nakupováním nezdravých náhražek a šetří na kvalitních potravinách, což vede ke zvýšení hmotnosti a zátěži oběhové soustavy. Zdraví neprospívá ani šetření na sportovních a rekreačních aktivitách.

Se stresem v krizi také souvisí vyšší spotřeba alkoholu a cigaret, kterými se lidé snaží podle Linharta tlaku čelit. „Odhadujeme, že následky krize sklidíme v následujících letech, kdy počty pacientů se srdečním selháním mohou vzrůst až o třetinu,“ říká předseda České asociace srdečního selhání Filip Málek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...