Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na koronavirus? Má pomoci zkušenost z boje proti AIDS, malárii či ebole

  19:56
Boj proti koronaviru se ve vědeckém světě vede na všech frontách. Zkoumá se, jak na něj mohou působit již existující látky určené prvotně spíše pro boj s jinými nepřáteli, například malárii, HIV nebo ebole. Nyní je vývoj ve fázi, kdy se uvažuje o čtyřech různých možnostech léčby.

Zdravotníci Oblastní nemocnice Náchod začali na improvizovaném místě se stanem testovat lidi s podezřením na nemoc COVID-19. Je uzpůsobeno pro odběr vzorků od lidí v osobních autech. (31. března 2020) | foto: David TanečekČTK

Státní ústav pro kontrolu léčiv průběžně zveřejnil aktuální stav výzkumu léčivých látek nebo léčivých přípravků, které nyní procházejí hodnocením účinnosti a bezpečnosti na léčbu nemoci COVID-19. V Česku se doposud použila experimentální směs Remdesivir, stát vyjednává s Japonskem o dodávce léku Favipiravir.

Koronavirus ve světě

V popředí zájmu jsou nyní podle mluvčí SÚKL Barbory Peterové zejména čtyři možnosti léčby, které rovněž zaštiťuje Světová zdravotnická organizace jako globální klinické hodnocení s názvem Solidarity. 

Podle přehledu zveřejněného SÚKL se kromě nového remdesiviru testují také léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole.

Kromě remdesiviru, amerického léku vyvíjeného původně proti ebole, jsou to látky chlorochin nebo hydroxychlorochin, lopinavir či ritonavir, případně v kombinaci s interferonem beta. V čínském doporučení na léčbu nemoci COVID-19 jsou uvedeny interferon alfa, lopinavir/ritonavir, ribavirin, chlorochin a umifenovir.

Sám SÚKL upozorňuje, že u všech látek se jedná pouze o experimentální přípravek a experimentální léčbu. Teprve se hodnotí jejich bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuován lidem. 

„Žádné z léčiv není zatím oficiálně schváleno (registrováno) k léčbě nemoci COVID-19. Uvažované přípravky, pokud jsou registrovány, jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno. I v těchto případech platí, že přínosy léčby by měly převládat nad jejími riziky,“ uvedla Peterová. 

Jako nadějná léčba nemoci COVID-19 jsou zmiňována zejména antivirotika. V řadě případů je jejich možný účinek odvozován pouze z molekulárního modelování.

Jako již informovala redakce iDNES.cz, ministerstvo zdravotnictví jedná s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir, který má být jednou z možností, jak léčit COVID-19. Podle prvotních studií funguje favipiravir spíše v počáteční fázi nemoci. 

Firma nabízí lék na COVID-19. Není otestovaný, odmítá ho ministerstvo

„Ministerstvo zdravotnictví ČR společně se SÚKL jsou nyní ve fázi vyjednávání s Japonskem k zajištění dodávek tohoto léčiva,“ uvedl SÚKL. Účinkovat v kombinaci s dalšími antivirotiky by mohl také lék umifenovir, který je používaný na chřipku v Rusku a Číně, a balovaxir, kterým léčí chřipku v USA. 

Účinky na COVID-19 se testují i u různých typů antivirotik. Kromě remdesiviru se zkoumají také různé léky na HIV, například v EU registrované účinné látky lopinavir, ritonavir, darunavir, cobicistat a atazanavir.

I v Česku je registrovaný lék ribavirin, který se spolu s dalšími přípravky používá k léčbě chronické žloutenky typu C. Na COVID-19 se testuje v kombinaci s jinými léky.

„K léčbě nemoci COVID-19 se nezkouší samostatně, ale vždy v kombinaci s jinými léčivy. Například dle korejských pokynů k léčbě nemoci COVID-19 (viz 18) se nedoporučuje použití ribavirinu a interferonu jako léku první volby kvůli riziku nežádoucích vedlejších účinků. Účinnost ribavirinu k léčbě nemoci COVID-19 musí být potvrzena v dalších klinických studiích,“ uvádí SÚKL.

Biologická léčiva

Testuje se také vliv takzvaných biologických léčiv. Například účinná látka tocilizumab je registrovaná pro léčbu revmatoidní artritidy a také u pacientů se život ohrožujícím syndromem z uvolnění cytokinů. Možným předpokládaným účinkem léku je zmírnění zánětlivé reakce v plicích.

Protivirovou odpověď organismu mohou stimulovat také interferony, které byly v kombinaci s antivirotiky používané také při nemoci MERS. Zdravotníci v Číně testovali také krevní plazmu lidí, kteří nemoc COVID-19 prodělali, podobně to fungovalo u lidí s ebolou. Možnost SÚKL a ministerstvo diskutují i v Česku, limitem bude množství dárců. Ve fázi klinického hodnocení jsou také dvě vakcíny, jedna v USA a jedna v Číně, dalších 48 je v ranějších fázích vývoje.

Lékový ústav zmiňuje taky léčivý přípravek tocilizumab, které je v EU registrován pro biologickou léčbu revmatoidní artritidy. 

Koronavirus v Česku

„Existují případové studie z různých oblastí celého světa popisující použití tocilizumabu u pacientů s nemocí COVID-19. Předběžné údaje z nerecenzovaného čínského klinického hodnocení zahrnujícího 20 pacientů se závažnou nebo kritickou infekcí SARS-CoV-2 uvádí rychlé snížení horečky a sníženou potřebu kyslíkové terapie během několika dnů po podání tocilizumabu spolu s terapií zahrnující lopinavir, methylprednisolon a jinou úlevovou medikaci,“ uvádí SÚKL. V Číně je tocilizumab používán také při léčbě pacientů s nemocí COVID-19 pří těžkém poškození plic a při vysokých hladinách IL-6 (interleukinu 6).

SÚKL taktéž zmiňuje léčbu kmenovými buňkami. V současné době však není k dispozici dostatek dat, která by prokazovala bezpečnost a účinnost léčby onemocnění COVID-19 založené na kmenových buňkách. Studie s tímto druhem léčby teprve probíhají zejména v Číně. 

Posledním typem látek jsou antimalarika. Látky chlorochin a hydroxychlorochin se používaly původně k léčbě malárie, v současnosti ale také pro pacienty s autoimunitními chorobami - revmatoidní artritidou nebo systémovým lupusem.

Chlorochin podle SÚKL není v žádném v Česku registrovaném léku, hydroxychlorochin obsahuje lék Plaquenil, jehož předepisování ministerstvo zdravotnictví omezilo. Lék může mít závažné vedlejší účinky, například pokles hladiny cukru v krvi nebo interagovat s léky na srdce či cukrovku.

Ve výčtu nejsou uvedeny veškeré léčivé přípravky, u kterých probíhá klinické hodnocení k léčbě nemoci COVID-19, ale pouze ty léčivé přípravky, které se jeví jako nejperspektivnější.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv průběžně monitoruje odbornou literaturu i internetové zdroje a je napojen na pracovní skupiny a výbory Evropské agentury pro léčivé přípravky, v rámci nichž se aktuality v oblasti léčby nemoci COVID-19 rovněž pravidelně řeší,“ dodala mluvčí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....