Jak na koronavirus? Má pomoci zkušenost z boje proti AIDS, malárii či ebole

  19:56
Boj proti koronaviru se ve vědeckém světě vede na všech frontách. Zkoumá se, jak na něj mohou působit již existující látky určené prvotně spíše pro boj s jinými nepřáteli, například malárii, HIV nebo ebole. Nyní je vývoj ve fázi, kdy se uvažuje o čtyřech různých možnostech léčby.

Zdravotníci Oblastní nemocnice Náchod začali na improvizovaném místě se stanem testovat lidi s podezřením na nemoc COVID-19. Je uzpůsobeno pro odběr vzorků od lidí v osobních autech. (31. března 2020) | foto: David TanečekČTK

Státní ústav pro kontrolu léčiv průběžně zveřejnil aktuální stav výzkumu léčivých látek nebo léčivých přípravků, které nyní procházejí hodnocením účinnosti a bezpečnosti na léčbu nemoci COVID-19. V Česku se doposud použila experimentální směs Remdesivir, stát vyjednává s Japonskem o dodávce léku Favipiravir.

Koronavirus ve světě

V popředí zájmu jsou nyní podle mluvčí SÚKL Barbory Peterové zejména čtyři možnosti léčby, které rovněž zaštiťuje Světová zdravotnická organizace jako globální klinické hodnocení s názvem Solidarity. 

Podle přehledu zveřejněného SÚKL se kromě nového remdesiviru testují také léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole.

Kromě remdesiviru, amerického léku vyvíjeného původně proti ebole, jsou to látky chlorochin nebo hydroxychlorochin, lopinavir či ritonavir, případně v kombinaci s interferonem beta. V čínském doporučení na léčbu nemoci COVID-19 jsou uvedeny interferon alfa, lopinavir/ritonavir, ribavirin, chlorochin a umifenovir.

Sám SÚKL upozorňuje, že u všech látek se jedná pouze o experimentální přípravek a experimentální léčbu. Teprve se hodnotí jejich bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuován lidem. 

„Žádné z léčiv není zatím oficiálně schváleno (registrováno) k léčbě nemoci COVID-19. Uvažované přípravky, pokud jsou registrovány, jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno. I v těchto případech platí, že přínosy léčby by měly převládat nad jejími riziky,“ uvedla Peterová. 

Jako nadějná léčba nemoci COVID-19 jsou zmiňována zejména antivirotika. V řadě případů je jejich možný účinek odvozován pouze z molekulárního modelování.

Jako již informovala redakce iDNES.cz, ministerstvo zdravotnictví jedná s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir, který má být jednou z možností, jak léčit COVID-19. Podle prvotních studií funguje favipiravir spíše v počáteční fázi nemoci. 

Firma nabízí lék na COVID-19. Není otestovaný, odmítá ho ministerstvo

„Ministerstvo zdravotnictví ČR společně se SÚKL jsou nyní ve fázi vyjednávání s Japonskem k zajištění dodávek tohoto léčiva,“ uvedl SÚKL. Účinkovat v kombinaci s dalšími antivirotiky by mohl také lék umifenovir, který je používaný na chřipku v Rusku a Číně, a balovaxir, kterým léčí chřipku v USA. 

Účinky na COVID-19 se testují i u různých typů antivirotik. Kromě remdesiviru se zkoumají také různé léky na HIV, například v EU registrované účinné látky lopinavir, ritonavir, darunavir, cobicistat a atazanavir.

I v Česku je registrovaný lék ribavirin, který se spolu s dalšími přípravky používá k léčbě chronické žloutenky typu C. Na COVID-19 se testuje v kombinaci s jinými léky.

„K léčbě nemoci COVID-19 se nezkouší samostatně, ale vždy v kombinaci s jinými léčivy. Například dle korejských pokynů k léčbě nemoci COVID-19 (viz 18) se nedoporučuje použití ribavirinu a interferonu jako léku první volby kvůli riziku nežádoucích vedlejších účinků. Účinnost ribavirinu k léčbě nemoci COVID-19 musí být potvrzena v dalších klinických studiích,“ uvádí SÚKL.

Biologická léčiva

Testuje se také vliv takzvaných biologických léčiv. Například účinná látka tocilizumab je registrovaná pro léčbu revmatoidní artritidy a také u pacientů se život ohrožujícím syndromem z uvolnění cytokinů. Možným předpokládaným účinkem léku je zmírnění zánětlivé reakce v plicích.

Protivirovou odpověď organismu mohou stimulovat také interferony, které byly v kombinaci s antivirotiky používané také při nemoci MERS. Zdravotníci v Číně testovali také krevní plazmu lidí, kteří nemoc COVID-19 prodělali, podobně to fungovalo u lidí s ebolou. Možnost SÚKL a ministerstvo diskutují i v Česku, limitem bude množství dárců. Ve fázi klinického hodnocení jsou také dvě vakcíny, jedna v USA a jedna v Číně, dalších 48 je v ranějších fázích vývoje.

Lékový ústav zmiňuje taky léčivý přípravek tocilizumab, které je v EU registrován pro biologickou léčbu revmatoidní artritidy. 

Koronavirus v Česku

„Existují případové studie z různých oblastí celého světa popisující použití tocilizumabu u pacientů s nemocí COVID-19. Předběžné údaje z nerecenzovaného čínského klinického hodnocení zahrnujícího 20 pacientů se závažnou nebo kritickou infekcí SARS-CoV-2 uvádí rychlé snížení horečky a sníženou potřebu kyslíkové terapie během několika dnů po podání tocilizumabu spolu s terapií zahrnující lopinavir, methylprednisolon a jinou úlevovou medikaci,“ uvádí SÚKL. V Číně je tocilizumab používán také při léčbě pacientů s nemocí COVID-19 pří těžkém poškození plic a při vysokých hladinách IL-6 (interleukinu 6).

SÚKL taktéž zmiňuje léčbu kmenovými buňkami. V současné době však není k dispozici dostatek dat, která by prokazovala bezpečnost a účinnost léčby onemocnění COVID-19 založené na kmenových buňkách. Studie s tímto druhem léčby teprve probíhají zejména v Číně. 

Posledním typem látek jsou antimalarika. Látky chlorochin a hydroxychlorochin se používaly původně k léčbě malárie, v současnosti ale také pro pacienty s autoimunitními chorobami - revmatoidní artritidou nebo systémovým lupusem.

Chlorochin podle SÚKL není v žádném v Česku registrovaném léku, hydroxychlorochin obsahuje lék Plaquenil, jehož předepisování ministerstvo zdravotnictví omezilo. Lék může mít závažné vedlejší účinky, například pokles hladiny cukru v krvi nebo interagovat s léky na srdce či cukrovku.

Ve výčtu nejsou uvedeny veškeré léčivé přípravky, u kterých probíhá klinické hodnocení k léčbě nemoci COVID-19, ale pouze ty léčivé přípravky, které se jeví jako nejperspektivnější.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv průběžně monitoruje odbornou literaturu i internetové zdroje a je napojen na pracovní skupiny a výbory Evropské agentury pro léčivé přípravky, v rámci nichž se aktuality v oblasti léčby nemoci COVID-19 rovněž pravidelně řeší,“ dodala mluvčí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...