Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vnitro chystá vylepšenou lustraci cizinců. Současná kontrola není stoprocentní

  19:24
Ministerstvo vnitra chystá vylepšený systém na kontrolu nově příchozích cizinců. Podle resortu by digitalizace měla výrazně zjednodušit celý proces ověřování a převést řadu úkonů do elektronické podoby. Současná kontrola není podle resortu totiž stoprocentní. Část nové agendy vypracuje firma, která vyhraje veřejnou zakázku. Její cena je stanovena 2,8 milionů korun.

ilustrační snímek | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Počet cizinců v Česku podle ministerstva vnitra stále stoupá. Například k 31. prosinci 2021 bylo na českém území registrováno přes 660 tisíc lidí s cizí státní příslušností. Z toho tady přes 338 tisíc bylo na základě oprávnění k přechodnému pobytu, přes 321 tisíc pak mělo pobyt trvalý. Z celkového počtu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo přes 222 tisíc lidí ze zemí Evropské unie.

Lustraci nově příchozích by měla usnadnit plánovaná digitalizace. Ministerstvo vnitra právě nyní hledá dodavatele na „Řešení bezpečnostních rizik digitalizace procesu vstupu cizince na území ČR“. Součástí je i vybudování nového agendového informačního systému, který ze své podstaty bude součástí Kritické informační infrastruktury státu.

„S elektronizací řízení je s ohledem na specifika agendy spojena řada hrozeb a z nich vyplývajících rizik, která mohou narušit řádný výkon správní agendy či dokonce mít negativní dopady na bezpečnost České republiky, a to zejména v souvislosti s umožněním nepovoleného vstupu cizinců na území Česka,“ stojí v zadávací dokumentaci.

Padělky dnes dosahují vysokých hodnot

Cílem projektu je podle dokumentu identifikace bezpečnostních hrozeb, analýza rizik, jejich hodnocení, návrh vhodných opatření včetně související technické specifikace pro konkrétní implementaci těchto opatření do zamýšleného informačního systému.

Digitalizace má především pomoci ohledně bezpečnosti. Například v loňském roce padělání dokladů řešila jihočeská policie. V jednom případě jim při kontrole dvojice předložila doklady totožnosti, které nesly znaky padělků. „To se strážcům zákona potvrdilo zevrubným zkoumání za pomocí elektronických zařízení a lustrací v centrálních evidencích Schengenského informačního systému,“ uvedl v tiskové zprávě z loňského září policejní mluvčí Milan Bajcura.

O několik týdnů dříve pak policisté rovněž v Jihočeském kraji odhalili další padělky. „Kontrolovali občana cizí státní příslušnosti, který na služebně ve Strakonicích předložil při nástupu do zaměstnání doklad příslušníka Evropské unie, ač národnostně nepatří mezi 27 státu Evropy. Prostřednictvím zařízení na odhalování padělaných dokladů strážci pořádku prokázali, že mají před sebou totální padělek. Proto s 41letým mužem zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ informovali jihočeští policisté.

Česku i Evropě hrozí teroristické útoky. Europol varuje před navrátilci z války

Identita je nyní standardně ověřována zkoumáním cestovního dokladu cizince, kdy danou kontrolu provádí podle ministerstva vnitra proškolený státní zaměstnanec.

„Kontrolujeme bezpečnostní prvky dokladu, porovnáváme podobu člověka, který dokumenty předkládá a pátráme v národních i mezinárodních databázích ztracených či zcizených dokladů,“ vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Ta však současně doplnila, že úroveň padělků dokladů dosahuje dnes vysokých kvalit a proto není tento způsob kontroly vždy stoprocentní.

Nelegální migrace:

V oblasti nelegální migrace došlo v roce 2021 k opětovnému nárůstu (o 58 procent), 11 tisíc zjištěných osob představuje nejvyšší počet za posledních 14 let.

Zdroj: Zpráva v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky 2021

„Stejně tak takzvané cestování ‚na podobu‘ může způsobovat komplikace se správnou identifikací, a to i s ohledem na skutečnost, že doklady mají většinou platnost 10 let, a tak se původní podoba člověka s jeho současnou může poměrně lišit,“ doplnila Malá z ministerstva.

Podle jejích slov však většina pracovišť správního orgánu na toto není dostatečně technologicky vybavena, v případě například otisků prstů pak je přístup k těmto biometrickým údajům omezen legislativně: „V každém případě nejde o zautomatizovaný proces.“

Podle ministerstva vnitra se s falzy dokladů pracovníci setkávají u většiny zemí. Digitalizace by podle Malé měla výrazně zjednodušit celý proces a převést řadu úkonů do elektronické podoby, nebo je z procesu naopak vyřadit.

Podobnost s elektronickým bankovnictvím

„V tomto ohledu je to možné přirovnat k elektronickému bankovnictví, kdy dnes rovněž řadu transakcí můžete provádět například prostřednictvím mobilního telefonu,“ doplnila s tím, že zároveň umožní zavést nové elektronické identifikační prvky, které již cizinec používá, jako například právě elektronické bankovnictví a s ním získanou elektronickou identitu, platební kartu a ověření identity přes takzvanou korunovou či nulovou platbu.

Nový postup by měl podle dokumentu využívat i umělou inteligenci. Podle ministerstva je již dostupná celá řada nástrojů na identifikaci člověka, ať již jde o videoidentifikaci, hlasovou biometrii či nejrůznější senzory a snímače.

Resort rovněž věří, že zavedení nových nástrojů výrazně eliminuje riziko padělání dokladů. „Jde však také o to, aby státní správa držela krok s dobou a byla připravena na moderní výzvy a zabránila naopak nárůstu daného rizika,“ zdůraznila Malá.

Vystoupil jsem a hned mě zatkli, říká Čech, který se vrátil z války na Ukrajině

Ta současně podotkla, že zákon o pobytu cizinců přináší některé odchylky od správního řízení, kdy za jednu z těch významných lze považovat osobní účast cizince při podání žádosti o povolení k pobytu.

„Celkově je pak jen velmi málo úkonů, které by se dnes realizovaly elektronicky, navíc jde spíše o druhotný způsob komunikace s cizincem, který má z vlastního popudu například zřízenou datovou schránku. Procento takových cizinců je velmi malé,“ doplnila.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...