Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtějí se poprat s obry, ale zatím bojují mezi sebou

  10:22
P r a h a - Když se dají dohromady dva slabší, mají větší šanci konkurovat silným. Touto zásadou se řídí lidovci a Unie svobody už téměř rok - od doby, kdy jim výsledky loňských parlamentních voleb přisoudily vedle silné ČSSD a ODS role "těch vzadu".
Úsilí být silným protivníkem velkých stran však mnohdy troskotá na tom, že Unie svobody a KDU-ČSL nenacházejí společnou řeč. Společný úděl malé strany k tomu nestačí. Byť byly výsledky listopadových senátních voleb výjimkou.
Když padne otázka, co tyto dvě strany vlastně spojuje, odpovídá předseda lidovců Jan Kasal pouze obecně: "KDU-ČSL a Unii svobody spojuje snaha nabízet své vlastní recepty k překonání krize ve společnosti, rozhýbat politickou scénu a být alternativou ke stranám smluvně opoziční dohody." Šéf Unie svobody Jan Ruml nezastírá, že spolupráce s lidovci v rámci takzvané čtyřkoalice (kde jsou zastoupeny ještě ODA a DEU, jejichž preference jsou však v poslední době téměř nulové) skřípe, přesto si jí cení. "I když je to mnohdy komplikovaná spolupráce, je zapotřebí si jí vážit, neboť už sám fakt dohody se stal hodnotou v naší politice tolik potřebnou," prohlásil Ruml v únoru na sjezdu Unie svobody.

VLÁDA S ČSSD? JEDEN ČEHÝ, DRUHÝ HOT
Naprosto odlišný pohled na politiku předvedli lidovci a Unie svobody hned po červnových volbách. Zatímco pro unii byla zcela nepřijatelná představa společné vlády s ČSSD, pro lidovce byla právě tato varianta číslem jedna a marně se pro ni pokoušeli zlákat i Rumlovu stranu. Nakonec - po vzniku opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS - se lidovci i unie ocitli v opozici, což KDU-ČSL dodnes unii nezapomněla.

"Jsme skutečně přesvědčeni, že tehdejší postoj unie umožnil realizaci kroků, jejichž přímým důsledkem je dnešní politická krize," tvrdí předseda KDU-ČSL Jan Kasal.
Tyto výtky politiky unie rozčilují. "Je to naprosto absurdní.

Podobná obvinění používá ODS zase na adresu lidovců. Za současnou krizi nesou odpovědnost především ODS a sociální demokracie," reaguje Ruml.

Pro jeho stranu znamenala povolební jednání o nové vládě zkoušku ohněm. Nabídka šéfa ČSSD, aby ve vládě měli zastoupení jak lidovci (dokonce včetně postu premiéra), tak Unie svobody, byla pro některé lidi z unie velmi lákavá. Nakonec je od vstupu do vlády odradila pouze hrozba rozštěpení strany po pouhých pěti měsících existence.

"Právě to byl jeden z argumentů, který nakonec ovlivnil naše rozhodnutí," přiznává s téměř ročním odstupem poslanec Michal Lobkowicz, který patřil společně s dnešním místopředsedou strany Vladimírem Mlynářem k největším propagátorům vládní spolupráce s ČSSD a KDU-ČSL.

"Tehdy byla unie nová strana, lidé se v ní teprve poznávali - a najednou před ní stálo těžké rozhodnutí. V tu dobu přetrvával názor, že existují zdi mezi stranami, byl zde spor o to, zda pravicová strana může vůbec jednat s levicovou ČSSD o vládě. Dodnes jsem přesvědčen, že jsme tehdy do vlády vstoupit měli," tvrdí Lobkowicz.

Zastáncem opačného, většinového názoru byl například bývalý místopředseda unie Václav Krása. Ten trvá na tom, že vstup do vlády by byl znamenal pro unii záhubu: "Dnes bychom neměli takové preference, jaké máme." Připustil však, že v US od té doby zůstalo jakési vnitřní napětí mezi těmi, kteří se Zemanem vládnout chtěli, a těmi, kteří to odmítli.

BUDOU VOLBY MĚJME SE RÁDI!
Jakmile šlo znovu o hlasy voličů, lidovci a Unie svobody zapomněli na nesváry. Přibrali DEU a ODA a založili čtyřkoalici, s níž pak triumfovali v senátních volbách. Ze sedmadvaceti volebních obvodů, v nichž se rozdělovaly mandáty, uspěli ve třinácti.
"Vznik čtyřkoalice byl nejrůznějšími kritiky zpochybňován a prezentován jako čistě účelová záležitost zaměřená pouze na zisk křesel v Senátu. Samozřejmě, i tento záměr jsme sledovali," přiznal nedávno Kasal.

Sotva vyprchala euforie z volebního výsledku, vrátil se vztah obou stran do starých kolejí: lidovci dále tíhli k sociální demokracii, zatímco Unie svobody neopustila názor, že musí hájit pravicové zásady v tvrdé opozici vůči Zemanově sociální demokracii.

Na komunální úrovni se tento rozpor projevil hned po listopadových volbách do obecních zastupitelstev. V Praze, kde čtyřkoalice kandidovala pod hlavičkou Unie pro Prahu, se lidovci snažili uzavřít koalici s ČSSD za podpory komunistů a lidé z Unie svobody vyjednávali s ODS. Nakonec se na složení radnice dohodla ODS a ČSSD, a lidovci i unie zůstali mimo hru.

Na parlamentní úrovni se lidovci a unie rozešli začátkem letošního roku při hlasování o rozpočtu. Poslanci KDU-ČSL hlasovali pro vládní návrh rozpočtu s více než třicetimiliardovým schodkem, a Jan Kasal dokonce na společné tiskové konferenci s Milošem Zemanem oznámil, že lidovci budou spolu s vládou připravovat rozpočet na rok 2000.

Unie svobody hlasovala proti rozpočtu a postoj KDU-ČSL ji vyprovokoval k úvaze o vypovězení koaliční spolupráce. Unie nakonec slevila - žádala písemnou dohodu s lidovci o společném postupu při hlasování.

"Jestliže se nedokážeme dohodnout na tak závažných politických věcech, jako je rozpočet, tak nevím, proč si pořád říkáme, jak jsme si blízko," prohlásil tehdy poslanec unie Václav Krása.

Požadavek unie na písemnou dohodu lidovci striktně odmítli.
"Nedovedu si představit, že by poslanec demokratické strany byl nucen hlasovat podle písemných dohod. Podobné metody měly zmizet z parlamentu společně s republikány," tvrdí Kasal.

Unii svobody neodradila od spolupráce s lidovci ani prohra v boji o jasně vymezená pravidla "soužití", ani to, že lidovci stále přemýšlejí o tom, jak vstoupit do vlády s ČSSD, a naopak odmítají pravicový kabinet s ODS, o jehož sestavení šel šéf unie Ruml před několika týdny jednat s Václavem Klausem.

"Nikdy jsme se netajili tím, že některé kroky našich kolegů z KDU-ČSL nepovažujeme za šťastné, mám-li to říci tím nejmírnějším způsobem," uvedl místopředseda unie Karel Kühnl, který si však spolupráce s lidovci cení: "Nejsme prostě jedna strana." Poslanec unie Michal Lobkowicz uplynulý rok hodnotí takto: "Bylo to opravdu nahoru a dolů, období horších a lepších vztahů." Podle jeho hodnocení nastává období "nahoru". Lidovci a unie se chystají opět společně do voleb: v doplňovacích senátních volbách v Praze 1, které budou koncem srpna, postaví opět společného kandidáta.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...