Marcel Chládek, ČSSD

Marcel Chládek, ČSSD | foto: Michal Šula, MAFRA

Handicap děti nesmí vyřadit. Chládek si chce o Zemanově výroku promluvit

  • 44
Ministerstvo školství je pro co nejširší začleňování dětí s handicapy do hlavního vzdělávacího proudu, pokud je to možné. Vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření šéfa resortu Marcela Chládka (ČSSD). Takzvanou inkluzi kritizoval ve středu prezident Miloš Zeman.

Zemanova slova Chládek nechtěl hodnotit s poukazem na to, že neví, v jakých souvislostech zazněla.

Zeman mluvil o inkluzi ve středu v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí (více čtěte zde). „Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí a jsem proti ní,“ řekl prezident.

ANKETA: Separovat děti je nesmyslné

Ministr školství má však opačný názor. „Handicapované dítě by určitě nemělo být vyřazeno z hlavního vzdělávacího proudu jen kvůli svému postižení. Existuje řada škol, kde inkluze velmi dobře funguje a děti si navzájem pomáhají, což je z hlediska socializace přínosné pro obě skupiny. Škola na to ale musí být řádně připravena, a to včetně případné individuální podpory handicapovaných žáků,“ uvedl pro iDNES.cz Chládek.

Podobně se vyslovil ohledně dětí s odlišným náboženským vyznáním nebo národností. Vytváření tříd jen pro ně by podle ministra bylo velkým nebezpečím, protože by potom děti ve společnosti jen těžko komunikovaly.

Praktické školy mají být pro těžké případy

Podle ministra však speciální a praktické (dříve zvláštní) školy musí být zachovány, a to pro těžké případy. „Ale neznamená to, že nějaké dítě třeba na vozíčku, že by muselo být ve škole pro vozíčkáře,“ dodal ministr.


Chládek bude chtít s prezidentem na toto téma hovořit. Uvedl, že výrok ho překvapil, protože podle něho nezapadá do kontextu prezidentových dřívějších vyjádření.

Proti Zemanově vyjádření se postavila i Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP), podle níž prezident pravděpodobně nemá dostatek informací. „Toto vyjádření je v rozporu s Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením a s dalšími dokumenty, které byly přijaty na úrovni Evropské unie nebo Rady Evropy,“ uvedl předseda NRZP Václav Krása. „Segregace ve vzdělávání by nutně vedla k vytváření ghett osob se zdravotním postižením,“ dodává.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video