Romanovi Šebrlemu by lidé na horách věřili, ačkoliv neleze.

Romanovi Šebrlemu by lidé na horách věřili, ačkoliv neleze. | foto: Reuters

Češi by za krále brali Klause, na laně by věřili Šebrlemu

  • 631
Nejdůvěryhodnějším veřejně známým člověkem v Česku je prezident Václav Klaus. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu, který pro měsíčník Reader's Digest Výběr provedla agentura GfK. Na druhém místě se v průzkumu umístil desetibojař Roman Šebrle následován exprezidentem Václavem Havlem.

Pokud by našinci měli někomu svěřit hospodaření s úsporami, vybral by si prezidenta každý pátý. Důvěru v Klausovo hospodaření mají zejména obyvatelé velkých měst (27 procent) a lidé s příjmy 35 až 50 tisíc korun (30 procent).

Hned po hlavě státu by lidé s úsporami nejraději nechali pracovat Karla Gotta či Václava Havla.

Panování v české zemi by lidé opět nejčastěji svěřili Klausovi (17 procent) nebo jeho předchůdci na Pražském hradě Havlovi. Česku by tak po vzoru dávných Přemyslovců opět vládl Václav - tedy za předpokladu, že by se králem neprohlásil také Bolek Polívka, mající podporu pěti procent dotázaných.

Na hory s Šebrlem. Nevadí, že nelezl
"Být navázáni spolu na jednom laně" by se lidé nejčastěji nebáli s s desetibojařem Romanem Šebrlem. Toho musí důvěra těšit i proto, že horolezecké zkušenosti nemá. Muži častěji než ženy volili jméno Pavla Béma, zřejmě pod dojmem jeho úspěšného útoku na Mount Everest. Nejvyšší horu světa pražský primátor zdolal v uplynulém roce (více zde).

Další lidé by si rádi vyzkoušeli spolupráci s horolezcem Josefem Rakoncajem. Ten má na kontě celkem osm zdolaných osmitisícovek.

Podle ČTK se lidé spoléhali častěji na televizní obrazovku než na rozum a zkušenosti. "Zdá se, že jednak neexistuje velká shoda v tom, kdo je kdo, a jednak veřejnost vnímá jako osobnosti jen televizní ikony nebo kolorované portréty z bulváru," shrnul výsledky průzkumu politolog Zdeněk Zbořil z Ústavu mezinárodních vztahů Univerzity Karlovy.

Agentura GfK telefonicky oslovila tisíc lidí různého věku, vzdělání a společenského postavení. Lidé z koutů celé republiky odpovídali samostatně, tedy ne z předem připraveného seznamu jmen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video