Diskuze

Špehovací anticenu dostal systém rozpoznávání tváří. Policie se ohrazuje

V Cenách Velkého bratra za rok 2023 nejvíce “uspělo” rozpoznávání tváří neboli systém, který české policii umožňuje automatizovaně ztotožňovat lidi pouze na základě fotky. Podle policie je však systém nezbytný při vyšetřování závažných případů. Bez jeho použití by bylo podle ní prakticky nemožné některé pachatele dopadnout.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OH

Pokud se ten systém používá popsaným způsobem, tedy ke zjišťování identity konkrétních osob spojených s nějakým vyšetřováním, tak na tom nespatřuji nic špatného. Byla by naopak hloupost toho nevyužít jen kvůli nějakým nesmyslným předsudkům či technofobii.

Navíc jde vlastně o výrazně méně intruzivní a čistší metodu než jiné, které policie v takových případech používá. Co třeba zveřejnění záběrů osoby v médiích s žádostí, aby s jejím dohledáním pomohla veřejnost? To je velmi hrubý zásah do osobnostních práv toho hledaného, zvlášť když ani nemusí jít o pachatele, ale o svědka nebo oběť. A ovšem i od veřejnosti budou přicházet různé tipy, které až následně někdo ručně prověří, stejně jako u toho strojového rozpoznávání. A přesto proti tomu nikdo nebrojí.

0 1
možnosti
BP

To je podobné, jako když na základě útoku právníků musela policie před lety zlikvidovat databázi DNA, kterou získali odběrem ve věznicích. Přitom to poskytovala obrovskou možnost rychlé identifikace přítomnosti na místě činu. Svoboda zločince stojí nad právy slušných občanů.

1 1
možnosti
Foto

ani policie si nemůže dělat co chce...

pokud to nebylo zákonem dovoleno chovala se policie jako zločinná organizece která překračuje zákon...

1 1
možnosti
OS

Moc se mi to nelíbí, ale pragmaticky vzato pozitiva převažují a vzhledem k tomu, v jaké kvalitě kamery na veřejně přístupných místech poskytují obrazová data, na nějaké plošné nasazení prostě nevěřím. Rozhodně mám z tohoto systému menší obavy, než z té šílenosti se vzdáleným zastavením auta.

0 1
možnosti
DV

Jakmile policie dostala nějaký nástroj, vždy ho zneužila, dříve nebo později.

Nedělám si iluze, že tento systém policie nezneužívá v reálném čase.

3 3
možnosti
MG

Jsou ještě sofistikovanější systémy, které rozpoznávají obličeje on-line, takže je možné do systému zadat fotky a vypadne z něj, kde se dotyčný nacházel, nebo nachází. V demokratické společnosti tak je možné vypátrat vraha, násilníka, vandala, nebo kapesního zloděje, či zjistit, že odsouzený porušil například domácí vězení. Totalitní režim tímto systémem může navíc například chytat politické oponenty, třeba při cestě na demonstraci. A v žádném zřízení zřejmě nejde zcela vyloučit zneužití v soukromém zájmu. Problém jistě není samotný systém, ale jeho použití. A debata je OK.

8 0
možnosti
VK

Kam se hrabe totalita

2 5
možnosti
LB

L70a33d44a 36B13r92y55c

21. 3. 2024 7:26

Argument esenbáků a estébáků za komančů byl, že kdo nic nespáchal, ten se přece nemusí být. Spousta diskutérů tady, jak to pročítám, má podobný názor. Schovává se za svoje bezpečí, a přitom obětuje svoje soukromí.

Jsem z toho smutný

6 2
možnosti
Foto

Přesně tak, ale co naděláme s nedovzdělanci se bojovat nedá...

2 3
možnosti
Foto

👊👾Tento systém byl s náležitým ideologickým komentářem popsán jako používaný v Číně. Odmyslíme li si tem nezbytný k tomu použitý politický náhled, jsme v Čechách.

1 2
možnosti
Foto

Však se o tom dost psalo, když to zavedli komunisté v Číně. Nit na tom nenechali suchou. Už tehdy ale někteří říkali, že to brzy zavede i "liberální" demokracie. No a ani to netrvalo dlouho.

0 0
možnosti
MH

Proti Velké Británii jsme čučkaři......

0 0
možnosti
JP

To co je vyčítáno nedemokratické Číně, je u nás potají pořizováno a používá se to k zajištění našeho "bezpečí" pod heslem: "V rámci vaší bezpečnosti vám vybudujeme překrásné mříže"

8 5
možnosti