Zleva: Vít Rakušan, Zdeněk Hřib

Zleva: Vít Rakušan, Zdeněk Hřib | foto: Koláž iDNES.cz

Hřib otáčí Prahu ukrajinským uprchlíkům zády. Kampaň, obvinil ho Rakušan

  • 123
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině naposledy uprchlíky odbaví tuto středu. Pirátský primátor Zdeněk Hřib tak neustoupí od záměru, který ohlásil na začátku června. Uzavření centra odůvodnil přeplněností metropole a nedostatečnou kapacitou. Vláda podle něj navíc stále nepředložila požadovaný plán přerozdělování uprchlíků do méně vytížených krajů. Na místě KACPU zůstane informační služba pro uprchlíky

100 tisíc lidí

Od začátku války na Ukrajině letos v únoru odbavilo asistenční centrum přes 98 tisíc uprchlíků a zajistilo bydlení pro 9 430 lidí.

V Praze vznikla také dvě stanová městečka zejména pro romské ukrajinské uprchlíky, kterými prošly další stovky lidí.

„Pan primátor nepřistoupil na naše návrhy a prosby. Je evidentní, že pojal další pomoc Ukrajině jako své předvolební téma,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. O uprchlíky s ukrajinským pasem se prý postarají asistenční centra v dalších regionech.

Ministr věří tomu, že další kraje se ke kroku Prahy nepřipojí. „Je to nesolidární vůči ostatním krajům, které hrozí podobnou odpovědí. Jsem připravený k dalšímu jednání na úterní schůzce s ostatními hejtmany,“ řekl. Připomněl také, že spolu s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou budou s Hřibem jednat v pátek.

„V posledních měsících jsem dlouhodobě a opakovaně upozorňoval na potřebu rovnoměrnějšího rozložení lidí prchajících před válkou z Ukrajiny. Navrhoval jsem i nějaká motivační opatření založená na omezení vyplácení dávek uprchlíkům v místech, kde již není kapacita. Bohužel tento můj návrh byl odmítnut,“ uvedl Hřib.

Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky začíná fungovat v budově firmy Central Group u metra Vysočanská, kam se přesunulo z Kongresového centra. (14. dubna 2022)

Hřib za své rozhodnutí uzavřít centrum, které Praha dostala k bezplatnému užívání od developerské společnosti Central Group, čelí kritice některých hejtmanů.

„Nynější mechanismus není spravedlivý“

Primátor neustále opakuje, že stále čeká na podrobnější právní zdůvodnění ze strany ministerstva vnitra a vlády. „Je to nutné pro možnost návrhu alternativ k řešení této situace na setkání s panem premiérem v pátek. Hlavní město je přetížené a chybí premiérem koordinovaný systém přesunu uprchlíků do jiných, méně vytížených oblastí. Není zkrátka možné registrovat další uprchlíky v místě, kde nebude možné se o ně postarat,“ uvedl.

Z výše uvedených důvodů proto město nyní neustoupí od záměru uzavřít KACPU. Provoz bude ukončen na dobu neurčitou a podle Hřiba je proces uzavření koordinovaný. O uzavření asi před dvěma týdny rozhodl magistrátní krizový štáb. „Uzavření 15. června znamená, že ve středu o půlnoci centrum uzavře a ve čtvrtek již neotevře,“ řekl v pondělí primátor.

OBRAZEM: Nádraží uprchlíky nezvládá, v Troji jim postavili stanový tábor

Dodal, že se nemusí nutně jednat o definitivní řešení a pokud by stát ve spolupráci se samosprávami vytvořil spravedlivý mechanismus distribuce uprchlíků, Praha se nebrání tomu centrum opět otevřít.

V Praze je až čtyřikrát více uprchlíků na tisíc obyvatel než v jiných krajích. „Na místě KACPU bude i po jeho uzavření zajištěná informační služba, která bude schopná poskytnout příchozím základní informace a nasměrovat je k řešení jejich situace na jiném místě,“ dodal Hřib.

Souhlasíte se zavřením asistenčního centra pro uprchlíky v Praze?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 20. června 2022. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video