Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Méně léků, více volnosti. Psychicky nemocní budou sami bydlet i pracovat

Stát plánuje výrazně rozšířit počet center duševního zdraví, která pomáhají pacientům psychiatrických léčeben začlenit se do normálního života. Nyní jich začalo fungovat dalších pět, do roku 2021 by jich mělo být třicet. Centra jsou jedním z pilířů reformy psychiatrické péče, každé bude využívat sto až dvě stě pacientů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IJ

I60v41a28n 21J56i90r70e66š

21. 9. 2018 11:00

Než jsem si začal užívat demokracii na vlastní kůži, nikdy jsem nechápal, jak mohli lidé dopouštět proměnu, dle mého dřívějšího názoru takového krásného, spravedlivého systému na totalitu. Teď už vím, demokracie je systém obdivující a protěžující vše nenormální, úchylné a nemorální. Teď už vím, že demokracie je systém, který vytvořili psychopati, aby nemuseli dodržovat pravidla a byli nepostižitelní.

3 3
možnosti
ZP

svým způsobem máte bohužel pravdu

2 0
možnosti

J60a61n 73Č98u44p

21. 9. 2018 7:31

Psychicky nemocný člověk je v evidenci ÚP, pobírá dávky hmotné nouze 3400 Kč, z toho dostane 1/3 ve stravenkách v penězích tedy dostane cca 2200 Kč. Pak třeba dostane peníze na bydlení, které ale celé spolkne bydlení. Hledá práci, přijde na vstupní prohlídku, je odeslán k psychiatrovi, aby ho vyšetřil a potvrdil, že opravdu může pracovat. Vstupní prohlídka něco stojí, prohlídka u psychiatra něco stojí (i více než 1000 Kč). Vstupní prohlídku dostane po nějaké době - většinou po 3 měsících, když v práci vydrží, proplacenu, ale když jej nepřijmou, o prachy přijde, vyšetření u psychiatra mu neproplatí nikdo. Ptám se - z čeho to bude platit a nebo když to zaplatí, z čeho se bude živit? Když má příbuzní, OK, v rámci rodiny se to nějak sfoukne, ale když je sám??

2 2
možnosti
ZP

nemáte pravdu ,vše vám zaplatí úřad práce a ani to nebudu chtít zpět po doložení účtenek

1 0
možnosti
PK

P44e49t82r 22K84l47o43s

21. 9. 2018 1:01

... jo! určitě! to je ten správný směr! vždyť dosud napadli, zranili a nebo přímo zabili málo lidí ... !!

8-o;-€;-O;-D[>-]Rv

2 3
možnosti
MS

Bylo by lepší, kdyby museli jezdit za lékařem přes půlku města a tudíž by se zvýšila pravděpodobnost, že by tam nejezdili jo? :-)

1 0
možnosti
JN

J67a28n 76N32ě65m47e29c

21. 9. 2018 0:21

Proč by psychicky nemocní měli být začleňováni mezi normální lidi? To je nesmysl. Psychicky nemocní mezi normálníprostě nepatří, o tom právě ta psychická nemoc je, nepatří mezi normální a nerozumějí si, pobvykle si nerozumějí ani se sobě rovnými, ba abi nerozumějí sami sobě. potřebují kutŕatelu a ne volný výběh, léčbu pod dozorem, a ne sami bydlet a dělat si, co chtějí i nechtějí, jak to pak obvykle dopadne. Nemocný má být léčen, psychicky nemocný také.

7 3
možnosti
MS

Takže lidé s cukrovkou by také měli býti hospitalizování? Přece jen jsou nemocní! A co lidé na vozíčku, taky bysme měli míti jen bezbariérové nemocnice a zbytek země nechat tak, izolujeme ochrnuté v nemocnicích a bude to!

0 6
možnosti
MS

Právě naopak; tak jako tak jsou pacienti trpící duševní chorobou propouštěni. V psychiatrických nemocnicích nejsou kapacity a povinnost (+ právo) hospitalizovat se vztahuje jen na lidi, jež jsou BEZPROSTŘEDNĚ nebezpeční sobě, nebo svému okolí, tato reforma si klade za cíl zvýšit kvalitu života lidí, jež jsou propuštění ať již na základě vlastního přání, nebo z nutnosti uvolnit kapacity v psychiatrických nemocnicích; jedná se o zařízení na půl cesty, hospitalizovat tyto lidi nelze, a zároveň čistě ambulantní léčba spočívající v docházení k psychiatrovi jednou za měsíc / dva není dostatečná k prevenci relapsů například.

0 2
možnosti
DN

a beztrestně páchat trest. činnost;-O

4 3
možnosti
MS

Nenechte se vysmát, soud zbaví odpovědnosti za trestní konání jen někoho kdo byl na základě posouzení soudního znalce z oboru psychiatrie v psychotickém stavu.

1 2
možnosti
OP

O68t10o 72P53a68l79d46u26s

20. 9. 2018 22:26

Méně léků, více volnosti. To asi není dobrý nápad.:-/

5 4
možnosti
MS

Co je na něm nedobrého?

0 3
možnosti

To je zase tady v diskuzi jednou žumpa. Uvědomte si prosím, že duševní stav jedince není binární zdravý/duševně nemocný, ale existuje na nějakém kontinuu. Bavíme se i o lidech s depresí, aspergerem, různými poruchami osobnostmi atd. Může jít také o vaše kolegy, přátelé anebo i rodinu.

Ale tady si každý naivně představuje jak duševně nemocného jak nějakého extrémního agresivního psychotika, takových je přitom jen malý zlomek.

Opravdu se daleko víc bojím členů jistého etnika, fotbalových fanoušků v ráži nebo duševně zdravých ožralů večer.

Teď si ještě vemte, že v populaci má z definice polovina lidé dvourciferné iq a takoví jsou z pozice každého jenom trochu inteligentnějšího člověka taky vlastně postižení. Vlastně bychom měli pozavírat 3/4 národa do ústavů ideálně ;-D

11 1
možnosti
MS

Pokaždé když se řeší psychiatrická onemocnění je tady z té diskuse žumpa.

0 1
možnosti
DB

Zní to sice velmi hezky a humánně, ale

1) psychotici se často snaží vysadit své léky, které jim způsobují řadu vedlejších účinků, často jsou léky po propuštění tak utlumeni, že ani nejsou schopni se vykopat z postele. Nedovedu si představit, jak takový klient sám dojde do denního stacionáře.

2) sociální pracovnice, které by je měly kontrolovat v domovech, jsou za ty peníze nedostatkovým zbožím, plná inzerce je poptávek po sociálkách. Navíc nezvládají ani kontrolovat rodiče, které děti neposílají do škol.

3) pokud jsem viděla domy v Kostelci, kam se přestěhovali mentálně hendikepovaní, aby se ůstav zrušil, jsou sice v domech a pomohlo to pár nejschopnějším z nich k větší svobodě, ale ti chronici tam koukají tak leda do zdi nebo na tv, uštvaná sociálka jim leda tak stihne přeprat a uvařit nebo některé dovést kdesi třeba do sousedního města do chráněné dílny a když některý z klientů uteče a dělá problémy, nikdo za něj zodpovědný není a ošetřovatelky tvrdí, že jsou zodpovědní klienti sami za sebe. Pak už je problém, že se nemá kam vrátit, když se ústav zrušil.

4) se obávám rušení psychiatrických léčeben, které jsou často na velmi lukrativních a velkých pozemcích v centrech měst. Zpět už je nikdo nevybuduje.

5) už nyní je více než 80% bezdomovců na ulicích duševně nemocných, ale máme tu svobodu, co by je někdo někde věznil, když sami nechtějí, raději, ať se upijí, ufetují nebo umrznou. To se mi pochopitelně nelíbí.

9 1
možnosti
MS

Ad 5) je to právě naopak, toto má za cíl snížit množství duševně nemocných v sociálním vyloučení. V současné době stát umí poskytnout jen 2 režimy - plnou hospitalizaci, nebo ambulantní léčbu starej se sám. Nízkoprahová zařízení na půl cesty na většině území České republiky chybějí.

0 2
možnosti

A kdo ponese finanční a morální a trestní odpovědnost za případné excesy těchto psychicky nemocných lidí? Bude zvláštní zákon o odpovědnosti státu za následky jako u očkování? Nebo se to odbyde opět tím, že "někdo byl v nesprávný čas ne nesprávném místě?" a zase nikdo za nic nebude mít odpovědnost? Jako daňový poplatník, protože ta sranda pro ně jde z mých daní, s tímto nesouhlasím. Ale jak bývá zvykem, na ty co platí daně státy kašlou a berou se jen u huby a hlavně si berou naše peníze! Umí na to někdo odpovědět z těch odborníků? 8-oRv

4 2
možnosti

M31a35r38e63k 97Š70i65m61o66n

20. 9. 2018 21:40

Psychicky nemocný člověk není jen agresivní šílenec s excesy, ale půjde o lidi s depresema, úzkostma, s bipolární poruchou (maniodepresivní) atd. Potřebují mít psychiatra blízko a mít možnost k němu kdykoli jít, ale není důvod, aby byli zavření a na neschopence. Ve výsledku to bude levnější.

4 1
možnosti
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...