Pravoslavný romský duchovní z Rokycan David Dudáš

Pravoslavný romský duchovní z Rokycan David Dudáš | foto: Archiv MAFA

Často jsou to trosky, říká romský duchovní o rasistech z Rokycan

Rasově motivovaný útok v Rokycanech a následný pochod Romů proti rasismu vyvolal jednání na místní radnici. Zúčastnil se ho i romský pravoslavný duchovní David Dudáš, který odpovídal čtenářům v on-line rozhovoru. Útočníky bere jako nešťastné lidi, kteří otáčejí nenávist k sobě samotným proti jiným lidem.

Dudáš doufá, že pro policii je nastalá situace v Rokycanech dostatečným ponaučením. Okresní ředitel policie tak na duchovního při setkání působil, uvedl to v dnešním on-line rozhovoru.

Policie prý posílí hlídky a vyhodnotí poskytnuté záznamy z kamerového systému. Za dva týdny se zástupci Romů, radnice a policie sejdou znovu.

Své dojmy ze setkání na radnici Dudáš shrnul: "Nejlegračnější, nebo naopak nejsmutnější je, že informace o projevech extremistů existují, zatím se ale nedostaly k radnici." Přitom Romové mezi sebou informace mají. "Přišli se snímky devíti lidí, kteří hnutí vedou," tvrdí Dudáš.

. ON-LINE ROZHOVOR S DAVIDEM DUDÁŠEM ČTĚTE ZDE

Jsou známé i informace o tom, kde se nacionalisté scházejí. V rokycanském baru Oáza. Z jednání navíc vyplynulo, že nejde o nahodilý incident, extremistické podhoubí bují už delší dobu.

O lidech, kteří se k němu hlásí, Dudáš v on-line rozhovoru podotkl: "Mnoho těchto lidí je v podstatě nešťastných. V osobním životě jsou to trosky s osobními problémy. Nenávist, kterou cítí vůči sami sobě, potřebují projevit někde jinde."

Dotazy čtenářů směřovaly hlavně na soužití romského etnika s většinovým obyvatelstvem. Podle něj nelze všechny Romy měřit stejným metrem. "Znám spoustu poctivých Romů, kteří mají problém sehnat zaměstnání."

Na druhou stranu ale podotýká: "Znám několik Romů, kteří si zaměstnání hledat nechtějí," a dodává: "Znám i několik Čechů-bezdomovců, kteří se scházejí v parku za kostelem. Když jsem jim nabídl možnost výdělku, odmítli. Prý nemají čas."

Dudáš ale nechce nikoho soudit. Připomněl integrační proces v rámci Unie, v jehož rámci by se měli přibližovat nejen lidé různých národností, ale i sociálního postavení. On má na své farnosti jak Čechy, Slováky a Romy, tak Rumuny, Bulhary nebo Ukrajince.

Jiný tazatel se Dudáše ptal, co dělá proto, aby Romové dodržovali společenská pravidla. Na to David Dudáš odpověděl: "Jsem pravoslavný kněz, nikoliv sociální pracovník."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video