Do programu rozšířené preventivní lékařské péče se zapojilo 532 vojáků. Ilustrační snímek

Do programu rozšířené preventivní lékařské péče se zapojilo 532 vojáků. Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Vojáci s nadváhou hledají štíhlou linii, v průměru shodili šest kilo

  • 56
Česká armáda zveřejnila, jak se jí daří bojovat s obezitou. Čísla jsou poměrně optimistická. Pět stovek vojáků, kteří se zapojili do zvláštního programu, zhublo v průměru o šest kilogramů. Vojáci upravují stravu, zaměřují se víc na cvičení a kde to nezabere, nastoupí léky.

O tom, jak se vojákům daří shazovat přebytečná kila, referovaly pondělní Lidové noviny (původní článek čtěte zde). Loni v srpnu přisoudil index tělesné hmotnosti (BMI) výsledek "nadváha" každému druhému příslušníkovi třiadvacetitisícového sboru.

Armáda ovšem odmítá, že by každý druhý voják měl nadváhu s poukazem na to, že index neumí zohlednit muskulaturu.

Co je BMI

Index tělesné hmotnosti (z anglického Body Mass Index)  se počítá jako podíl váhy a druhé mocniny výšky v metrech. Orientačně ukazuje, zda vaše váha odpovídá výšce.

Do programu rozšířené preventivní lékařské péče se zapojilo 532 vojáků, z toho 167 dosud pokračuje v léčbě. Ta by měla skončit na podzim příštího roku.

"Podle dosavadních výsledků se BMI snížil u sledovaných osob v průměru o 2,1 a průměrný úbytek hmotnosti činil 6 kg. Podstatně se také zlepšily všechny sledované biochemické parametry. Vzhledem k tomu, že léky byly nakoupeny na celou dobu trvání projektu, jejich další nákup nepředpokládáme," uvedla Jana Růžičková z generálního štábu.

Dodala, že podávání léků na hubnutí předchází řada opatření pod dohledem odborníků. Například dieta, řízená tělovýchova či preventivní rehabilitace.

Podávání léků (armáda za milion korun pořídila přípravky Adipex a Xenical, více o nich čtěte zde) nastupuje podle Růžičkové až v momentě, kdy ostatní možnosti nezaberou. "Léky jsou předepisovány výhradně lékaři na základě aktuálního zdravotního stavu," sdělila iDNES.cz mluvčí generálního štábu.

V roce 2010 podle listu neuspělo v armádních testech z kliků, shybů a běhu na 12 minut 640 lidí, loni i letos shodně 1 400. Minulý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek totiž ke konci svého působení v čele armády testy zpřísnil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video