Prezident Miloš Zeman při při zahájení nového školního roku v třinecké Základní škole Slezská. (2. září 2019) | foto: ČTK

Bartík vybírá peníze na milionový spor se Zemanem. Tvrdil, že má rakovinu

  • 586
Svatopluk Bartík, exporadce bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, zahájil sbírku na soudní spor s Kanceláří prezidenta republiky. Ta ho zažalovala o 5 milionů korun kvůli tvrzení, že prezident Miloš Zeman má rakovinu. „Pokud cítíte, že v tomto právním sporu nebojuji pouze za sebe, budu rád, když mě podpoříte finančně na mém účtu,“ požádal Bartík na Facebooku.

„U soudu se Zemanem nebudu totiž obhajovat jen svoje právo, ale i právo kohokoliv jiného na to, abychom před volbami mohli znát, jak je na tom skutečně člověk, který se u voličů v přímé volbě uchází o nejodpovědnější pracovní pozici v tomto státě, přičemž však o svém zdraví vysloveně lže, viditelně zdravotně chátrá, delší dobu se neukazuje na veřejnosti, slibuje zveřejnění vlastní zdravotní dokumentace, aniž by tak pak učinil,“ napsal Bartík.

Žalobu na Bartíka začal Městský soud v Brně projednávat ve středu. Bývalý radní městské části Brno-střed, který také radil expremiéru Sobotkovi, napsal v roce 2017  na Facebook, že má Zeman rakovinu, odmítá léčbu a zbývá mu pár měsíců života. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje po Bartíkovi omluvu a také pět milionů korun.

Hrad jeho tvrzení popřel a Bartík ho pak z internetu stáhl se slovy, že nečekal tak negativní reakci na sebe ani na prezidenta. Zeman následně volby hlavy státu i podruhé vyhrál.

Zveřejněním příspěvku se Bartík podle prezidentské kanceláře mohl dopustit pomluvy a poškozování cizích práv. Podala proto na politika trestní oznámení a také se obrátila na soud se žalobou na ochranu osobnost.

Brněnský politik Svatopluk Bartík

Policie věc loni v prosinci odložila a Hrad si na to neúspěšně stěžoval u dozorujícího státního zástupce. Městský soud na konci února rozhodl, že bude v občanskoprávním řízení pokračovat, proti čemuž se Hrad odvolal.

Zeman se totiž obrátil na tehdejšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který jeho podnětu vyhověl a v souvislosti s odložením trestního oznámení podal stížnost pro porušení zákona. Podle ministra nebyly splněny zákonné podmínky k odložení trestního oznámení. Nejvyšší soud ale stížnosti nevyhověl. Brněnský krajský soud mezitím usnesení o pokračování řízení potvrdil.

Garantem, že sbírka půjde jen na náklady právního zastupování, je podle Bartíka advokát Lubor Tichý, který dostane k účtu práva. „Sbírka skončí, jakmile bude zřejmé, že soudní pře vyčerpala na obou stranách řádné i mimořádné prostředky, a případný přebytek bude neprodleně zaslán na konto protikorupční organizace Oživení,“ napsal Bartík.

Zprávy o mých zdravotních problémech jsou špinavou kampaní, řekl Zeman:

14. září 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video