Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při jednání sněmovny (25. září 2014)

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při jednání sněmovny (25. září 2014) | foto: František Vlček, MAFRA

Babiš nechce, aby komunista Ondráček vedl sněmovní komisi pro kontrolu GIBS

  • 456
Komunista Zdeněk Ondráček, který před listopadem 1989 jako policista zasahoval proti demonstrantům proti komunistickému režimu, by podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše neměl být v čele parlamentní komise pro dohled na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek požádá komunisty o změnu nominace.

Ondráčkovu nominaci považuje Babiš za problematickou. Reagoval na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

 „Byl to právě pan Ondráček, který v roce 1989 coby člen pohotovostního pluku zasahoval brutálním způsobem proti občanům na Václavském náměstí během Palachova týdne. Stal se tak přímým aktérem represí, uplatňovaných v zájmu totalitní moci a okupantů naší vlasti,“ napsal Horáček Babišovi a také ostatním prezidentským kandidátům. 

„Prosím Vás, abyste spolu se svými stranickými kolegy svůj vliv uplatnil a zvolení pana Ondráčka do uvedené funkce nedopustil. Znamenalo by popření ideálů, na nichž svůj dnes svobodný stát budujeme,“ vyzval Babiše Horáček a šéf hnutí ANO to akceptoval a od komunistů žádá změnu v nominaci.

Babiš uvedl, že veškerá povolební vyjednávání v rámci Poslanecké sněmovny vede předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který uzavřel dohodu o rozdělení postů pro jednotlivé strany. Konkrétní jména podle Babiše součástí dohody nebyla.

Komunisté se poradí, jestli vyhoví žádosti Babiše o změnu

Problematičnost Ondráčkovy nominace si šéf ANO uvědomuje. Vyzval Faltýnka, aby se sešel s KSČM a požádal ji, ať zváží nominaci jiného zástupce do čela komise pro kontrolu GIBS. Poslanecký klub KSČM posoudí podle šéfa strany Vojtěcha Filipa žádost ANO v úterý.

Výzvu Horáčka nepovažují komunisté za adekvátní. „Měl by se zamyslet nad svou vlastní předlistopadovou minulostí,“ tvrdí Filip. Naráží na to, že Horáček se před listopadem 1989 živil mimo jiné jako hráč a bookmaker na dostizích.

Kritiku už hnutí ANO sklidilo za to, že spolu s komunisty, SPD a Václavem Klausem mladším z ODS do čela bezpečnostního výboru prosadilo Radka Kotena z hnutí SPD, který patří ke kritikům členství Česka v NATO a v Evropské unii a na svém facebookovém profilu sdílí texty z konspiračních webů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video