Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soud zaujaly řeči z chodby, úřednice musí znovu vypovídat o Čapím hnízdě

  10:25aktualizováno  11:58
Pátý den soudu v kauze o dotaci na Čapí hnízdo měl překvapující úvod. Soudce Jan Šott se totiž vrátil ke čtvrtečnímu výroku úřednice Evy Filipové, která až po své výpovědi v soudní síni, přímo na chodbě novinářce Deníku N řekla, že Andrej Babiš „může být rád, že jsem toho neřekla ještě víc.“ Soudce proto svědkyni předvolá znovu.

„Pokud svědkové hodlají pořádat tiskové konference na chodbě, musí počítat s tím, že budou znovu předvoláni,“ prohlásil při pátečním líčení soudce Jan Šott, čímž narážel na to, že svědkyně Eva Filipová se ve čtvrtek mimo soudní síň v podstatě přiznala, že před soudem neřekla úplně všechny informace.

Filipová v době podání žádosti o dotaci na Farmu Čapí hnízdo pracovala jako středočeská úřednice a kontrolovala realizaci právě tohoto projektu. Její výpověď ve čtvrtek u soudu trvala zhruba třicet minut.

Při odchodu z jednací síně začali svědkyni na chodbě zpovídat novináři, kteří mají v průběhu líčení zakázáno v soudní síni pořizovat audiovizuální záznam. „On (Babiš) říkal, že moje motivace je taková, že mě nemá rád. Ach jo. Tak to může být rád, že jsem toho neřekla ještě víc,“ sdělila novinářům podle Deníku N svědkyně.

Soudce si proto v pátek předvolal v sále přítomnou novinářku Deníku N Zdislavu Pokornou, která s Filipovou mluvila ve čtvrtek po konci líčení i sama, mimo klubko novinářů. Ta potvrdila, že svědkyně opravdu řekla „že Babiš může být rád, že toho neřekla víc“. Soudce Šott nato oznámil, že Filipovou bude tedy muset ještě jednou předvolat.

Další zvrat ale nastal, když soudce oslovila z řad veřejnosti Marie Síbová. „Jako zástupce veřejnosti o přestávce údajně zaslechla důležitou informaci k výpovědi novinářky Zdislavy Pokorné,“ ozřejmil soudce Šott situaci. Síbovou tedy následně předvolal jako svědkyni, aby sdělila, co slyšela.

Zástupkyně veřejnosti Síbová soudu řekla, že novinářku Pokornou o přestávce slyšela, jak kolegovi říká, že nahrávku rozhovoru se svědkyní Filipovou má, ač dříve soudu sdělila, že nahrávku nemá. „Prý by to bylo na dlouho říkala, ale ta nahrávka je podle mě klíčová,“ dodala divačka Síbová.

Čapí hnízdo jsme schválit museli, řekl exhejtman a poslanec ODS Bendl

Soud proto opět předvolal novinářku Pokornou. „Kolegovi jsem pouze říkala, že ze včerejšího dne mám mnoho nahrávek. Ten den jsem nahrávala spoustu reakcí a myslela jsem si, že na některých může být paní Filipová. Pak jsem si však všechny zvukové záznamy ve svém telefonu ještě kontrolovala a není to tam, takže jsem při výpovědi řekla pravdu,“ vysvětlovala soudci Pokorná.

Šottovi její vysvětlení situace stačilo. „Bude nutné znovu předvolat svědkyni Filipovou,“ doplnil soudce.

Úřednice donesla i pozvánku na Čapí hnízdo

Ve čtvrtek Filipová u soudu vypověděla, že při posuzování dotace projektu Čapí hnízdo dostali s kolegy informaci, že za projektem může stát Babiš. „Požádali jsme proto o konzultaci další odborníky, abychom věděli, jak se k tomu postavit,“ uvedla před soudem.

„Expert nám řekl, že musíme ke všem žadatelům zachovávat rovný přístup a že v té fázi, ve které jsme, tak to co je tam proklamované, je pro nás směrodatné. Nemohli jsme podle něj rovný přístup ke všem žadatelům porušit tím, že bychom to zkoumali (jestli za projektem stojí Andrej Babiš či ne, pozn. red.),“ řekla Filipová novinářům.

Svědkyně ve čtvrtek soudu předložila i pozvánku na farmu Čapí hnízdo, kterou obdržela jako zaměstnankyně ministerstva financí v roce 2017 od svého resortu, který tehdy vedl Andrej Babiš ve vládě Bohuslava Sobotky.

To expremiéra, který jejímu svědectví u soudu přihlížel z lavice obžalovaných, evidentně rozčílilo. Babišův obhájce Bruna pak poznamenal, že Filipová měla na klopě svého saka placku sympatizující se spolkem Milion chvilek, který dlouhodobě šéfa hnutí ANO kritizuje.

Babiše obhajuje těžká váha české advokacie. Bruna hájil i Čunka a Nečasovou

„Pozval jsem kolegy na farmu a to setkání se nakonec neuskutečnilo. Na farmu si může každý pozvat koho chce. Je veřejně přístupná. Proč jste sem přinesla tu pozvánku? Jakou máte motivaci?“ ptal se Babiš svědkyně.

„Na začátku jsem měla o projektu pochybnosti. Tak mě překvapilo, že někdo zve zaměstnance ministerstva financí včetně auditního orgánu, který Čapí hnízdo prověřoval, na setkání na farmě,“ vysvětlila Filipová.

„Doteď to nevyzkoumali, já nevím, jak jsem to mohla rozkoumat já na nějakém úřadu, ani ne v oddělení administrace ale realizace. Prostě nám poradili, jak to máme dělat,“ uzavřela Filipová své vyjádření novinářům těsně předtím, než ve čtvrtek opustila soud.

15. září 2022

Soudní líčení v kauze bude pokračovat 26. září

Hlavní líčení bude pokračovat koncem září, soudce na čtyři dny naplánoval výslech řady dalších svědků včetně finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové, která měla být u podpisu listiny o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo na syna expremiéra, Babiše mladšího.

Kauzu dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo policisté vyšetřovali od roku 2015, soud začal tento týden po sedmi letech.

Podle obžaloby Andrej Babiš, tehdy ještě činný jako podnikatel, svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert.

Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci na stavbu kongresového areálu pak v únoru 2008 podala tehdejší místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, dříve Mayerová.

Vyplacením dotace vznikla podle obžaloby škoda 50 milionů korun, z toho 42,5 milionů bylo poskytnuto z Evropského fondu regionálního rozvoje a po 3,75 milionech pocházelo ze státního rozpočtu a z rozpočtu Středočeského kraje.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Oběma hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce navrhuje pro Babiše tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejně dlouhou podmínku a pokutu půl milionu korun. Babiš i Nagyová od začátku vinu odmítají.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...