Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otec znásilnil moje základní práva, řekl Babiš mladší. Odmítl, že je schizofrenik

  6:00aktualizováno  12:40
U pražského Městského soudu v pátek pokračovalo líčení v kauze o dotace na Čapí hnízdo. Pátý den jednání vypovídal jako svědek Andrej Babiš mladší. „Dnešek je pro mě výhra,“ řekl před zahájením jednání. Jeho otec expremiér Andrej Babiš pátečního líčení osobně neúčastnil. Výpověď Babiše mladšího trvala zhruba 70 minut. Akcie Čapího hnízda podle svých slov nikdy neměl v ruce. Soud pro tento týden skončil a pokračovat v líčení bude od 26. září.

Páteční soud začal výpovědí Evy Kmentové, která spravovala pojištění firem Andreje Babiše. Svědkyně Kmentová soudu sdělila, že je v některých skutečnostech z minulosti vázána zákonem o pojišťovnictví mlčenlivostí, ta se na ní ale podle soudce nevztahuje.

Podle výpovědi Kmentové byl v pojistné smlouvě kromě společností holdingu Agrofert i soukromý majetek Andreje Babiše a firmy, které vlastnila jeho rodina. Soudu potvrdila, že jí na Čapí hnízdo pozval Josef Nenadál, bývalý předseda představenstva. Na okolnosti uzavření pojistné smlouvy si ale nepamatuje.

Babiš mladší: Dnešek je pro mě osobní výhra

Andrej Babiš mladší promluvil s novináři ještě před svým svědectvím před devátou hodinou ranní před budovou soudu. „Dnešek je pro mě výhra,“ řekl před zahájením jednání Babiš mladší. Jeho otec expremiér Andrej Babiš už dříve avizoval, že se pátečního líčení osobně nezúčastní, plánovanou absenci potvrdili i jeho advokáti.

„Viděl jste se s otcem?“ ptala se Babiše mladšího před zahájením líčení jedna novinářka. „V žádném případě,“ odpověděl.

„Akcie jsem nepodepsal, ale podepsal jsem nějakou smlouvu,“ řekl na otázku, zda zopakuje, že převod akcií nepodepsal. Babiš mladší také uvedl, že je u soudu rozhodnutý opakovat to, „co říkal poslední dva roky“.

„Udělal ze mě blázna, udělal ze mě tolik věcí. Jak vidíte, jsem v dobrém rozpoložení. Takto budu i před soudcem. Jestli se panu Bartončíkovi (jeden z advokátů Andreje Babiše, pozn. red.) podaří vyvést mě ze síně nějakou blbostí o psychiatrii, tak pro mě je dnešek výhra, protože jsem tady a obhajuji se,“ řekl Babiš mladší před vstupem do soudní síně.

S diagnózou nesouhlasím, řekl Babiš mladší

V deset hodin dopoledne začala očekávaná výpověď Babiše mladšího v soudní síni. Soudce Šott se ho v úvodu ptal, zda zná obžalovanou Janu Nagyovou. „Vůbec ji neznám,“ uvedl. Šott se ho dále ptal, kde v letech 2007 až 2010 bydlel. „Ve Spojených státech. Studoval jsem tam na dopravního pilota. Do Česka jsem se vracel jen na Vánoce,“ uvedl Babiš mladší.

Soudce se také ptal, zda ví, komu patří společnost Agrofert. „V novinách jsem četl, že to převedl (otec) na někoho jiného. Přesnou strukturu neznám,“ doplnil.

Babiš mladší popsal před soudem vztah svého otce k Čapímu hnízdu. „V areálu má vyhrazenou celou budovu, kam občas jezdí na víkend. Je to tam celé vyhrazené pro něj a jeho blízké,“ uvedl Babiš mladší. „Osobně jsem tam byl hodněkrát. Poprvé mě tam vzal otec, když to ještě byla zřícenina. Vzal mě tam, protože mi to chtěl ukázat. Říkal, že to kupuje,“ doplnil.

Andrej Babiš mladší soudu předložil potvrzení od psychiatričky Džamily Stehlíkové, že je schopen výpovědi. „V Česku je to má ošetřující lékařka,“ přiznal.

Soudce se ho pak ptal, zda ví, jakou má diagnózu. „Znám ji, ale nesouhlasím s ní. Je to schizofrenie,“ řekl Babiš mladší po chvíli mlčení.

Akcie Čapího hnízda jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš ml.

Babišův syn je jediným členem expremiérovy rodiny, který se v kauze Čapího hnízda rozhodl vypovídat. U Babišovy manželky Moniky, jejího bratra Martina Herodese a expremiérovy dcery z prvního manželství Bobekové musel ve středu soud použít jejich stručné výpovědi z přípravného řízení.

Babiš junior původně v kauze dotačního podvodu rovněž čelil obvinění, stejně jako další členové expremiérovy rodiny. Policie ale tato stíhání zastavila s tím, že skutek nebyl trestným činem.

Babiš mladší se na policisty obrátil v lednu 2018 kvůli své cestě na Krym. Policie věc prověřovala pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, věc ale dvakrát odložili s odůvodněním, že nešlo o trestný čin ani přestupek.

Podle synovy verze ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí.

Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu.

Soudce Šott Babišovi mladšímu ukázal smlouvu o převodu akcií farmy Čapí hnízdo, které měl být spolumajitelem. „To stoprocentně není můj podpis. Nikdy jsem tu smlouvu neviděl. Až na policii,“ řekl Babiš mladší. O dotaci pro farmu se Babiš mladší prý dozvěděl až z médií. „Poprvé jsem o tom slyšel až z novin, když už byly potíže,“ vysvětlil.

Babiš mladší uvedl, že v sídle Agrofertu podepsal listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Obžaloba uvádí, že expremiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky.

Babiš junior uvedl, že nějakou listinu podepsal rok či rok a půl po návratu ze Spojených států za přítomnosti finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové. Nebyl si jistý, zda u podpisu nebyla i jeho sestra Adriana Bobeková. „Paní Procházková mi k tomu nic bližšího neřekla,“ vypověděl u pražského městského soudu.

Dodal, že tento zhruba dvacetistránkový dokument nečetl celý, protože obsahoval malá písmena či finanční výkazy. Podepsal několik listů, pět nebo šest. Na dotaz soudce doplnil, že nemá ponětí, o jaký typ smlouvy šlo. O tom, že by měl být akcionářem Čapího hnízda, nevěděl, řekl.

V období, kdy došlo k převodu akcií, byla v USA podle policie opakovaně použita platební karta Babiše mladšího. Na dotaz státního zástupce, zda ji někomu půjčoval, odpověděl, že ani jednou. Zároveň odmítl, že by někomu tehdy udělil plnou moc ke svému zastupování. „To by musel být falešný podpis,“ podotkl.

Soudce se Babiše mladšího dále ptal na vztah s jeho otcem. „Do roku 2015 jsme měli normální vztah. A to, čemu říkám normální, myslím to, že jsem byl zvyklý na narcistické chování svého otce. Ale já s tím neměl problém. Od roku 2015 to už šlo ale jen dolů. V současné době nemáme žádný vztah. Nemám na něj ani číslo,“ řekl Babiš mladší.

„Tvrzení obhajoby, že nemám rád svého otce, je nesmysl. Jsem pacifista, mám rád všechny. Nikdy jsem otci nechtěl ublížit,“ uvedl.

Obhájce Babiše staršího Michael Bartončík se ptal jeho syna na jeho dřívější vyjádření, že mu ohledně vztahu s otcem někdo v poslední době otevřel oči. „Oči mi otevřeli lidé na sociálních sítích. Došlo mi, jak otec v roce 2017 (údajný únos na Krym, pozn. red.) znásilnil moje základní lidská práva,“ uvedl Babiš mladší. „Použil k tomu zaměstnance s ruským občanstvím a s kriminální historií a přinutil mě odejít z Česka,“ dodal.

Deset minut po jedenácté hodině jeho svědectví po zhruba 70 minutách skončilo. Líčení bude opět pokračovat 26. září, soudce na čtyři dny naplánoval výslech řady dalších svědků včetně Petry Procházkové, finanční ředitelky Agrofertu.

Máme dobrou pozici, řekl obhájce expremiéra

Obhájce Babiše staršího Eduard Bruna po konci líčení ocenil soudce Šotta, který chce zadat posudek duševního stavu Babiše ml. „O psychiatrické rovině se v souvislosti s panem Babišem mladším mluví neustále. Já mám ale pochybnosti o jeho pravdomluvnosti. To musí posoudit psycholog, nikoliv psychiatr. Proto jsem rád, že si pan předseda (soudce Šott) vyžádal znalecký posudek. K jeho žádosti o posouzení z oboru psychiatrie jsem proto připojil žádost o posudek ze strany psychologa,“ uvedl Babišův advokát Eduard Bruna.

První týden soudu podle něj pro jeho klienta nedopadl špatně. „Když posoudíte text obžaloby, tak jsme tento týden mohli očekávat daleko horší výsledek. Nedopadlo to úplně špatně, zatím máme dobrou pozici,“ tvrdil Bruna.

Soud zaujaly řeči z chodby, úřednice musí znovu vypovídat o Čapím hnízdě

Pátý den soudu v kauze o dotaci na Čapí hnízdo měl ale ještě před plánovanou výpovědí Babiše mladšího i svědků překvapující úvod. Soudce Jan Šott se totiž vrátil ke čtvrtečnímu výroku úřednice Evy Filipové. Ta až po své výpovědi v soudní síni, přímo na chodbě novinářce Deníku N řekla, že Andrej Babiš „může být rád, že jsem toho neřekla ještě víc.“

Soudce ji proto předvolá znova. „Pokud svědkové hodlají pořádat tiskové konference na chodbě, musí počítat s tím, že budou znovu předvoláni,“ řekl soudce. Šlo tak o první nečekaný zvrat v případu.

Tahanice o Babišova syna

Syn expremiéra a šéfa hnutí ANO Andrej Babiš mladší začátkem týdne nejprve soudu sdělil, že se k výpovědi nedostaví, protože je ve Švýcarsku, kde dlouhodobě žije. Soudce Šott však ve středu oznámil, že Babiš mladší své stanovisko přehodnotil a k soudu v pátek osobně dorazí.

Advokáti expremiéra v reakci na oznámení páteční účasti Babiše mladšího soud požádali, aby provedl znalecký posudek zdravotního stavu Babišova syna a tudíž zhodnotil jeho způsobilost vypovídat. Soudce však žádost zamítl jako nedůvodnou.

Byl podpis na listině k akciím na Čapí hnízdo falešný? Písmoznalec neví

V pátek tedy Babiš mladší vypovídal o pravosti podpisu na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Babiš mladší již dříve při policejní výpovědi svůj podpis zpochybnil a řekl, že jeho otec z něj udělal „bílého koně“.

Na žádost státního zástupce už v úterý před soudem vypovídal expert na písmoznalectví Aleš Čulík, který měl původ podpisu objasnit. K jednoznačným závěrům však znalec nedospěl, a to kvůli nedostatku srovnávacích podpisů Andreje Babiše mladšího z doby, kdy k podpisu smlouvy mělo dojít.

Andrej Babiš už ve středu uvedl, že se svědecké výpovědi syna nezúčastní, protože by to na něj mohlo mít negativní vliv. Soudu předal omluvenku. Další členové Babišovy rodiny, kteří v kauze také figurovali, měli vypovídat během středečního jednání. Využili však svého práva nevypovídat.

Tahanice o Babišova syna. Soud odmítl řešit jeho zdraví, otec u výpovědi nebude

Podle obžaloby Babiš starší v roce 2008 vytvořil podmínky, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert.

Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci na stavbu kongresového areálu pak v únoru podala místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová.

Vyplacením dotace vznikla podle obžaloby Regionální radě regionu soudržnosti Střední Čechy škoda 50 milionů korun, z čehož 42,5 milionu bylo poskytnuto z Evropského fondu regionálního rozvoje a po 3,75 milionu korun pocházelo ze státního rozpočtu a z rozpočtu Středočeského kraje. Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která spornou dotaci v roce 2018 vrátila státu. Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté jej vložil do svěřenských fondů.

Žalobce podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun. Babiš i Nagyová od začátku vinu odmítají.

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...