Policie našla v pěstírně téměř dva tisíce rostlinek. Ilustrační foto

Policie našla v pěstírně téměř dva tisíce rostlinek. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soudce zažaloval pěstitelku konopí za křivé obvinění

  • 14
Perná práce čeká zapisovatelku, která u soudu zaznamenává případ velkopěstírny konopí ukryté v kravíně v Lipně na Plzeňsku. Bude muset zapsat každé slovo, které od úterý padne v případu s trojicí obžalovaných. Soud tak chce zabránit případnému nařčení ze strany pěstitelky konopí.

Výrobnu marihuany objevili a zlikvidovali policisté loni na podzim v bývalém kravíně na Plzeňsku. Případ otevřel letos v květnu soudce Ladislav Mrzena. - více zde 

O prázdninách ale od případu odstoupil, protože na 46letou obžalovanou Marinu Banomovou podal trestní oznámení. Žena původem z Turkmenistánu ho přímo v jednací síni obvinila, že manipuluje s důkazy.

"Obvinila mě ze tří trestných činů, včetně zneužití pravomoci veřejného činitele a falšování důkazů. Proto jsem se vyloučil a na ženu podal trestní oznámení pro křivé obvinění," popsal soudce Mrzena.

Policisté trestní oznámení od soudce prověřují. "Na případu stále pracují," potvrdila Michaela Altmannová z plzeňského policejního ředitelství.

Policie našla téměř dva tisíce rostlinek
Senát krajského soudu rozhodl, že Mrzena už případ dál nemůže rozhodovat. Proto spis putoval na Okresní soud Plzeň-sever k soudkyni Drahomíře Regnerové. Ta v úterý začala kauzu řešit od samého začátku. "Budeme pořizovat doslovný přepis toho, co zde bude řečeno," upozornila soudkyně.

Podle obžaloby padesátiletý Nizozemec Bessel Johannes van Stuijvenberg, Marina Banomová a její 21letý syn v kravíně pěstovali konopí. Další téměř dva tisíce rostlinek policisté objevili při domovní prohlídce v jejich bydlišti. Všem hrozí až deset let vězení.

Před soudem v úterý všichni tři obžalovaní odmítli vypovídat. Klidná byla i Marina Banomová. Přitom v květnu, kdy soud poprvé začal kauzu řešit, nedokázala ovládnout své emoce.

"Je to jako ve středověku. Spalovali jste čarodějnice a upálili jste i Husa, i když měl pravdu! Přivažte mi kámen na nohy a hoďte mě do vody. Buď vyplavu, nebo nevyplavu, vrátíme se do středověku. Já jsem ovšem nic neudělala," řekla žena, která měla kdysi bezpečnostní agenturu. Teď se v Praze živí jako prodavačka ovoce a zeleniny.


Video