Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Podezřelý z Aniččina zmizení si hraje s policií. Je klidný a chodí v obleku

  12:16
Policie v případu zmizelé Aničky Janatkové stále více pracuje s loupežným motivem. Pachatel mohl chtít okrást dívku o klíče od domu. Hlavním podezřelým zůstává Otakar T. Policisté si jsou skoro jisti, že jim něco tají, a podle některých si s nimi "hraje".

Pohřešovaná devítiletá dívka Anička Janatková - (13. října 2010) | foto: Policie ČRiDNES.cz

Anička se do domu nevrátila loni 13. října. Otakar T. přitom vilu monitoroval už pět dní před dívčiným zmizením (jak z policejních zdrojů zjistil server Aktuálně.cz). Dalekohledem sledoval, kdy kdo odjíždí a přijíždí. Pravděpodobně si tedy nemohl nevšimnout blonďaté dívky, která chodívala domů z blízké základní školy opuštěnou cestou mezi zahradami a v batohu nosila klíče od domu.

Zda se podezřelý pokusil od Aničky klíče nějak získat, není jasné. Stejně jako to, jestli mu pokus vyšel, nebo ne - a pokud ne, tak jak reagoval. Ublížil dívce? Skrývá ji někde?

Vyšetřovací verze

Loupežné přepadení, které by mohl mít na svědomí bytový lupič Otakar T. Právě ten muž, kterého policie hned zpočátku zatkla a musela pustit.
Akce devianta, který si blízko školy vyhlédl procházející dítě.
Únos s cílem získat výkupné od dívčiných rodičů.

Otakar T. je velmi chytrý muž. Ač prošel jen základní školou - gymnázium ani další střední školy, které zkusil, nikdy nedokončil - a "živil" se převážně krádežemi a jen občas nějakou brigádou, IQ má neobyčejně vysoké. Vyplývá to z posudků znalců, kteří s ním přišli do styku.

Není totiž žádný bezdomovec nebo ošuntělý lapka, jak se zprvu zdálo. Policisty udivilo, když na výslechy přišel upravený a v obleku. Byl ledově klidný. A mluvil spisovně. Až moc - parodoval prý "kostrbatou" policejní mluvu. Podle lidí obeznámených s vyšetřováním mají policisté dokonce pocit, že je muž pobaveně mate a s detektivy si chytře "hraje".

MF DNES zná celé jméno podezřelého a pokusila se ho kontaktovat u jeho družky v panelákovém bytě v Mostě. Doma však nikdo neotvírá. S médii Otakar T. od začátku nekomunikuje. Mluvit odmítá i jeho družka Naděžda, se kterou má osmiletou dceru.

Proč by ubližoval dívce?

Nahlas vzpomínat na Otakara T. odmítá i jeho první žena, která bydlí s jejich dospělou dcerou na sídlišti v pražských Ďáblicích - jen pár vchodů od toho, skrz který chodil Otakar T. do svého doupěte ve výtahové strojovně. Tam chodil přespávat, když jezdil do Prahy "za prací".

S exmanželkou ani s dospělou dcerou Terezou se Otakar T. nestýkal. Už kdysi dávno se totiž nerozešli v dobrém - přispěly k tomu zřejmě i jeho pobyty za mřížemi - a Otakar T. svoji prvorozenou dceru nevídal celé roky.

Jeho rodiče, Libuše a Oldřich, nechtěli vypovídat ani na policii. Žijí v Praze, se synem se rozkmotřili před více než dvaceti lety. Podle Aktuálně.cz to bylo proto, že začal mít na střední škole problémy, které vyvrcholily, když údajně ukradl peníze babičce.

Ač byl Otakar T. v minulosti už osmkrát odsouzen, z toho čtyřikrát putoval do vězení, nemá v trestním rejstříku záznam o násilných trestných činech.

Za mřížemi byl "jen" za krádeže a za neplacení alimentů na starší dceru. To neodpovídá jedné z prvních teorií, které se na začátku nabízely, že by právě tento muž chtěl záměrně ublížit devítileté Anně Janatkové z pražské Troji. Ke své vlastní, stejně staré dceři se podle sousedů choval hezky. I když ji vídal jen o víkendech.

Tři měsíce nejistoty

Jak se vyvíjel případ Anička

Středa 13. října 2010
Devítiletá Anička Janatková zmizela cestou ze školy v pražské Troji, její stopy končí v ulici Pod Písečnou, kde se kolem jedné hodiny odpoledne rozloučila se spolužačkami. Večer policisté našli její školní batoh a lahev s pitím.

Čtvrtek 14. října 2010
Rozbíhá se rozsáhlé pátrání se psy a helikoptérami, zapojují se policisté, záchranáři i vojáci.

Sobota 16. října 2010
Otec Aničky vystupuje v televizi a případnému únosci nabízí 3,5 milionu korun za vrácení Aničky.

Středa 20. října 2010
Policisté dopadli podezřelého muže, který na místě byl a nechal na Aniččině batohu genetické stopy. Soud však důkazy neuznal za dostatečné a muže odmítl vzít do vazby.

Pondělí 24. října 2010
Policie oznamuje, že u místa dívčina zmizení nalezla klíče.

Listopad 2010 – prosinec 2011
Podezřelý Ota T. je na svobodě a s policií spolupracuje, chodí na výslechy i na sezení ke znalcům z oboru psychiatrie a psychologie.

Leden 2011
Jako pravděpodobná se jeví varianta, že Aničce neublížil deviant. Policie pracuje s verzí, že podezřelý muž chtěl vykrást honosný dům jejích rodičů. A dívka měla u sebe klíče. Pokus obrat ji se však mohl zvrtnout.

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....