Pro NATO začíná podzim jeho života, Evropská unie by se měla probudit

  12:07
NATO umírá. Smrt se samozřejmě dostavuje u všeho živého. A jak se NATO blíží ke svým šedesátinám, jež oslaví příští rok na jaře, zdá se, že ještě není neodkladně naléhavé psát nekrolog. Šedesátníci se mohou se vší soudností těšit na dalších deset, ba snad dvacet nebo dokonce třicet let aktivního a produktivního života. Možná že ale nadešel čas na diskrétní zamyšlení nad skutečností, že "starý pán s námi nebude navždy".

Jelikož NATO začíná podzim života, USA by měly pobídnout EU, aby dorostla do svých globálních povinností. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Přechozený konec?

Lidské instituce, stejně jako lidské bytosti, se mohou zhroutit s udivující rychlostí - jakmile přežijí svou užitečnost. Dramatický rozpad Sovětského svazu ční jako připomínka toho, co se může organizaci přihodit, když zavládnou pochybnosti, zda stále ještě slouží nějakým skutečným zájmům, kromě zájmů svých vlastních aparátčíků, a jak překotně mohou takové pochybnosti sílit, když se organizace pokusí přerodit se v cosi, čím není.

NATO samozřejmě prokázalo pozoruhodnou výdrž. Mělo se vytratit, už když se zhroutil Sovětský svaz a vypařila Varšavská smlouva; svou práci odvedlo. Pak se ovšem dostavila balkánská krize devadesátých let, která vyvrcholila poznáním, že zastavit etnické čištění Kosova řízené srbským prezidentem Slobodanem Miloševićem dokáže jedině americká vojenská moc. A 11. září 2001 se dostavily teroristické útoky, po nichž se odpověď na otázku, zda "jít mimo své území, anebo zavřít krám", zdála jasná. NATO tedy zůstává v chodu - a v Afghánistánu.

Obě strany to nesou nelibě

Opakované projevy houževnatosti NATO by nám však neměly zakrývat fakt, že už nepředstavuje zdravý základ transatlantického bezpečnostního vztahu. Dokud bylo smyslem bytí NATO držet Rusy dál a Spojené státy blíž, pak byla vnitřní dynamika NATO spočívající v americkém vedení a evropské podřízenosti jak nevyhnutelná, tak vhodná. Tento nevyvážený vztah má přitom pro obě strany stále své výhody: Američané sice zjišťují, že jejich (staří) evropští spojenci jsou méně ohební než dřív, ale mohou alespoň spoléhat na neexistenci jakékoli seriózní alternativy k tomu, čím by se NATO mělo stát anebo co by mělo dělat. Evropané se zase nadále mohou vyhýbat zodpovědnosti za svou vlastní bezpečnost a jako náhražku seriózních strategických úvah vzývat katechismus "NATO, úhelný kámen naší bezpečnosti".

Bývalý generální tajemník NATO Solana přijel v pátek do Česka na oficiální návštěvu.

Oba teď však chování toho druhého nelibě nesou. Američané vidí, že Evropané zkoušejí jejich trpělivost, neboť s radami a kritikou se nežinýrují, ale vzít na sebe rizika se zdráhají. Kosovská zkušenost s "válkou skrze komisi" navíc USA naučila nedůvěřovat NATO coby místu, odkud se operace řídí, a Afghánistán teď zdůrazňuje meze organizace jako mechanismu k zajišťování příspěvků v podobě jednotek.

Evropany zase trápí tlak na to, aby se účastnili "globální války proti teroru" pod vedením USA, již považují za nebezpečnou a pomýlenou, a aby se podíleli na politikách, které jsou zdánlivě sestavené tak, aby posilovaly nepřátelství jejich problematičtějších sousedů, jako je Rusko a islámský svět.

Mrhání slovy

Co je tedy třeba dělat? Žádná z úvah o dalším oživení NATO se nezdá být vhodnou odpovědí. Veškeré rozpravy o zdokonaleném partnerství mezi NATO a Evropskou unií jsou jen mrháním slovy. "Zintenzívněný strategický dialog v Bruselu" se v praxi scvrkává na deprimující vidinu nekonečných společných schůzek výborů, na nichž velvyslanec jednoho státu při NATO vysvětluje postoj své vlády svému krajanovi, který je akreditovaný jako diplomat v EU, a naopak. Problém nespočívá v institucionálních vztazích mezi těmito dvěma organizacemi - kromě významného, ale úzkého případu Turecka a Kypru; ty se umíněně věnují vlastní dvojstranné rozepři bez ohledu na reálná rizika ohrožující posádky jejich spojenců a partnerů rozmístěné v Afghánistánu a Kosovu. Skutečný problém tkví ve vztazích mezi USA a evropskými státy, z nichž jednadvacet patří do obou organizací.

Odpověď nespočívá ani ve vytvoření "frakce" EU uvnitř NATO. Koncepce "evropské obranné identity" uvnitř NATO, pocházející z devadesátých let, se ukázala jako neschopná života - a vzhledem k rozšíření aliance a rozhojnění "partnerů" NATO od té doby je zvláštní kolektivní úloha členských zemí EU tím méně pravděpodobná. Dvojvrstevné rozhodování by v už beztak těžkopádné organizaci způsobilo leda úplné zadrhnutí.

Jaap de Hoop Scheffer na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí zemí NATO (2. prosinec 2008)

Není potřeba dělat nic dramatičtějšího než zaměřit se na pozvednutí strategického dialogu mezi EU a USA. Je třeba posílit význam každoročních summitů a posunout jejich zaměření z transatlantických, bilaterálních otázek k ujednocení evropských a amerických globálních politik a činů. Americký prezident by měl vést v patrnosti kalendář Evropské rady, která čtyřikrát do roka přivádí dohromady evropské prezidenty a premiéry, a požádat o občasné pozvání. Americkou delegaci v EU je zapotřebí rozšířit a evropské zastoupení ve Washingtonu zase proměnit v řádné velvyslanectví. Čím seriózněji budou Američané dávat najevo, že jsou ochotni brát EU kolektivně, tím seriózněji se budou brát sami Evropané.

Slova klasiků

Winston Churchill kdysi poznamenal, že na Američany se lze spolehnout, že vždycky udělají, co je správné, jakmile vyzkoušejí všechny alternativy. Podobně Evropané nakonec zjistí, že musí mluvit jedním hlasem a vystupovat v širším světě jako jediný orgán, i kdyby jen proto, že globalizovaný svět jim nedovolí přepych jiného postupu. Jak předpověděl Charles de Gaulle: "Evropu nesjednotí evropští státníci. Evropu sjednotí Číňané." Jedině budou-li Evropané vystupovat kolektivně, mohou přispět ke globální bezpečnosti a dosáhnout pevného transatlantického bezpečnostního partnerství.

Jelikož NATO začíná podzim života, USA by měly pobídnout EU, aby dorostla do svých globálních povinností. Vždyť navzdory všem neshodám a oboustranným nelibostem Evropa a USA vědí, že jsou si navzájem nejlepšími přáteli, jaké zřejmě v dohledné budoucnosti budou mít.

© Project Syndicate/Europe's World, 2008.

Nick Witney

Autor je bývalým generálním ředitelem Evropské obranné agentury. Působí jako přední znalec politik v Evropské radě pro zahraniční vztahy (ECFR).

Autor:

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...