Křižovatka Březnická ve Zlíně před zahájením rekonstrukce (červen 2022)

Křižovatka Březnická ve Zlíně před zahájením rekonstrukce (červen 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Oprava zásadní zlínské křižovatky jde do druhé etapy, omezení se změní

  • 5
Dlouhodobá oprava křižovatky ulic Mostní a Březnická v centru Zlína se dostala do druhé etapy. V souvislosti s tím dojde od začátku příštího týdne k drobnějším dopravním změnám, které budou mít dopad na řidiče.

Březnická ulice zůstane nadále jednosměrná ve směru k Březnici, ale od pondělí budou nově auta jezdit po jejím pravém jízdním pruhu, který už silničáři opravili.

„V rámci druhé etapy dojde k uzavření odbočovacího jízdního pruhu na ulici Mostní až po sjezd k poliklinice,“ podotkl náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Čížek.

To bude znamenat, že motoristé odbočí z hlavní cesty na druhý jízdní pruh Mostní ulice, tedy ten, který je blíže k tamní točně hromadné dopravy. A nedostanou se až k odbočce k poliklinice a níže na hlavní výpadovku na Otrokovice. V rámci druhé etapy opravy se budou překládat inženýrské sítě a vybuduje se druhý jízdní pruh na Mostní. Třetí etapa nastane v září.

Další dopravní omezení se měnit zatím nebudou. Řidiči tak budou ve směru do centra na kruhové křižovatce U Majáku odbočovat na Kudlov, odkud se dostanou do středu Zlína.

Zlín není ucpaný, řidiči si na omezení v Březnické ulici zvykli snadno

Křižovatka ulic Mostní a Březnická patřila k nejproblematičtějším ve městě. Její nová podoba má být vlídnější pro motoristy, chodce, cyklisty i městskou hromadnou dopravu. Semafory na ní mají být koordinované s nedalekou třídou Tomáše Bati, přičemž upřednostní směr, který bude vytíženější.

Součástí akce je také rekonstrukce veřejného osvětlení, vznik nových zastávek hromadné dopravy, chodníků a nová cyklostezka. Přibude městský mobiliář, budou se dělat sadové úpravy.

Vzhledem k tomu, že jde o klíčový dopravní uzel, nemůže se úplně uzavřít. Omezení potrvají do konce října, kdy mají stavbaři pustit auta na novou křižovatku. Už od začátku září má být Mostní ulice průjezdná v obou směrech.