Primář novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice Jozef Macko.

Primář novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice Jozef Macko. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pokoje pro předčasně narozené děti se osvědčily, nově vznikne i poradna

  • 0
Před dvěma lety ve Zlíně otevřeli specializované pokoje, kde se rodiče za asistence odborníků učí starat o své předčasně narozené děti. Za tu dobu se nemocnice stala místem, kam se jezdí inspirovat lékaři z nemocnic po celé České republice. Unikátní projekt nazvaný Malé mimi letos čeká výrazné rozšíření.

„Speciální pokoje, kde se maminky učí správně starat o dříve narozené děti, jsou trvale obsazené. Hospitalizujeme tu desítky dětí ročně, včetně těch velmi malinkých,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Perinatologického centra Jozef Macko.

Výsledky jsou očividné. „Sledujeme, že děti na individualizovaných pokojích, kde se o ně starají maminky, lépe rostou a tolerují stravu. Můžeme je propouštět o něco dříve než v minulosti,“ popsal.

Pro letošní rok se péče o potomky, kteří se narodí dlouho před termínem, ještě zlepší. Ve Zlíně už mají připravenou novou místnost, která od jara začne sloužit jako laktační poradna pro pomoc maminkám s kojením a také jako edukační poradna. Vzdělávání rodičů je totiž klíčové.

„Je to inspirace ze zahraničí. Chystáme pro rodiče program, který postihne různé aspekty péče – výživu, růst, polohování a podobně,“ naznačil primář.

Zároveň je v plánu natáčení profesionálních videí, aby rodiče věděli, jak s miminky manipulovat. Už v tuto chvíli funguje nová internetová poradna, kde zájemcům radí tým odborníků.

„Neskládá se pouze z lékařů a sester novorozeneckého oddělení naší nemocnice, ale také z dětského fyzioterapeuta, psychologa i logopeda,“ dodal Macko. Cílem je, aby rodiče dostali všechny relevantní informace na jednom místě.

Zlín už v současnosti slouží jako inspirace pro další nemocnice. „Jezdí sem řada kolegů. A například v Ostravě už otevřeli nové oddělení, kde s pokoji pro předčasně narozené děti počítají,“ poznamenal primář.