Černí výrobci cigaret mohli stát obrat na daních o desítky milionů

  • 5
Nejméně o 51 milionů korun mohli podle obžaloby připravit stát na spotřební dani čtyři muži a žena, kteří se podíleli na obří nelegální výrobě cigaret v bývalé školce v Chropyni na Kroměřížsku. U krajského soudu, který případ začal řešit, jim hrozí vězení na 5 až 10 let.

Proces s pěticí obžalovaných začal téměř na den přesně dva roky po policejním zátahu, při kterém ozbrojená jednotka v budově bývalé mateřské školy kompletní výrobní linku za šest milionů korun, která se skládala ze tří strojů, a extrémně velkou zásobu komponent pro další výrobu cigaret.

Kdyby pachatelé zpracovali jen uskladněné zásoby, mohli stát obrat na dani o 86 milionů korun. 

„Cigarety balili do krabiček opatřených ochrannými známkami a nápisy Marlboro a následně je balili do celofánového obalu a kartonů,“ popsala státní zástupkyně Pavla Nesvadbová.

Během tří měsíců, od prosince roku 2016 do začátku března 2017, zvládli zabalit více než 550 tisíc cigaret.

„Předávali je dalším osobám ke spotřebě s vědomím, že cigarety nebyly zdaněny,“ dodala Nesvadbová.

Podnikání rozjela dvojice obžalovaných Zdeněk Menšík a Vojtěch Koutný, kterému areál bývalé školky patří. Menšík soudu popsal, že jejich záměrem bylo vyrábět malé série cigaret s logem konkrétních restaurací a podniků, které by od nich takové cigarety kupovaly.

Zisk si podle plánů měli dělit rovným dílem. S pomocí třetího obžalovaného, Jiřího Loučky, se jim podařilo sehnat starší výrobní a balící linku, jenomže použitelná byla jen ta balící.

Po repasi ji potřebovali vyzkoušet a aby to mohli udělat při plné zátěži, koupili 600 tisíc cigaretových dutinek s filtrem.

„Že měly potisk Marlboro, mě nepřekvapilo, jsou běžně k dostání s potiskem několika výrobců,“ vysvětlil Menšík.

Za dobu existence krajského policejního ředitelství ve Zlíně, které vzniklo v roce 2010, se tak rozsáhlý případ nevyskytl. Kromě už zabalených cigaret byl na místě i materiál na dalších 25 milionů kusů.

Cigarety byly v prodeji na tržištích a ve stáncích. Že jsou falešné, mohli zákazníci poznat podle výrazně nižší ceny a toho, že na krabičkách scházely povinné odstrašující obrázky. Nepravé kolky, kterými byly krabičky opatřeny, by však laik nepoznal.

Za krácení daně mohou jít aktéři kauzy do vězení na 5 až 10 let.