Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchař z Bangladéše začal vařit ve Zlíně, s ostrostí raději šetří

  19:10
Na mapu exotických restaurací přibyl už i Zlín. V Hotelu Moskva vznikla srílanská a indická restaurace, jejíž kuchyni šéfuje Mohammad Al-Efran. Rodák z Bangladéše prošel podniky v různých asijských státech. Ačkoliv sám preferuje ostřejší jídla, dobře ví, že v Česku se musí trochu mírnit.
Mohammad Al-Efran má sice rád ostřejší jídla, v restauraci ale vše uzpůsobuje...

Mohammad Al-Efran má sice rád ostřejší jídla, v restauraci ale vše uzpůsobuje podle přání hostů. | foto: Jan SalačMAFRA

Dvaatřicetiletý Mohammad Al-Efran se narodil v Bangladéši, vařit a vést restauraci se naučil při studiích v tamější metropoli Dháce a v indickém Dillí.

Po mnoha pracovních štacích v restauracích v různých asijských státech (Indie, Nepál, Bhútán, Malajsie, Indonésie, Singapur, Srí Lanka) přesídlil do Prahy – a odtud se dostal do Zlína.

Jako kuchař tady pracuje v nedávno otevřené srílanské a indické restauraci, která je v přízemí Hotelu Moskva. Jedna z dominant Zlína prošla téměř kompletní přestavbou interiéru.

„Ovládám indickou, srílanskou, čínskou i českou kuchyni. Při práci v Praze jsem v jedné restauraci vařil i tradiční česká jídla, jako svíčkovou či guláš,“ vysvětluje Al-Efran.

„Mám česká jídla rád, ale to víte, že to není jako naše indická kuchyně,“ doplňuje s úsměvem.

Ve Zlíně připravuje nejčastěji polévky, různými způsoby upravená kuřata a několik variant placek.

Pro sebe si připravuje ostřejší jídla

Chuťově jsou jídla téměř k nerozeznání od originálů, protože exotické suroviny jsou v Česku snadno k dostání.

„Dřív jsme museli pro ingredience jezdit do Německa, teď už máme v Česku distributory, od kterých bereme čerstvé suroviny a koření pocházející z Indie a Pákistánu,“ vysvětlil.

RECEPTY: Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

S ostrým kořením tady ale šetří.

„Drobné rozdíly oproti přípravě v Asii jsou. Používáme například o něco víc smetany nebo cukru, aby chuť byla příjemnější pro místní lidi,“ říká Mohammad Al-Efran.

„Pro sebe si je připravujeme přece jenom ostřejší,“ doplnil. Hosté mohou číšníkovi říci, co chuťově sedí právě jim. Kuchař se jim pak pokusí vyhovět.

„Pro Srí Lanku je typické čerstvé kokosové mléko, určité druhy lístků kari, hořčičná semínka,“ nastínil Al-Efran.

Rýže, placky, kuře, čočka i sladkosti

Kdo má chuť na typické asijské jídlo, může zkusit například srílanskou kuřecí nudlovou polévku, indickou čočkovou, rajčatovou nebo kukuřičnou polévku.

Mezi hlavními jídly bývá krémové kuře masala s rýží basmati nebo s některým ze čtveřice indických chlebů: čapátí, nán, tandúri róti, papadum.

Povinností je také okusit indickou čočkovou kaši s názvem dál a coby předkrm samosy, smažené placky plněné zeleninou.

Al-Efran dělává i mátové kuře na kari či míchanou zeleninou se smaženým kuřetem v rýži.

Milovník pálivějších jídel by měl sáhnout po omáčce vindaloo, kdo má radši jemnější chutě, toho uspokojí varianta Korma. Chybět nemůžou ani tradiční velmi sladké dezerty a ovocný nápoj lasí.

Zima nevadí, jen se mu stýská po rodině

Během působení v Česku zjistil, že místní obyvatelé mají po počátečním ostychu indickou a srílanskou kuchyni (ty se liší velmi málo, podle Al-Efrana snad jen ve dvou kořeních) stále více rádi.

To platí i pro Zlín, kde je spokojený. Jen se mu občas zasteskne po rodině, která žije v indické Kalkatě. „Každý rok jsem si brával na jeden dva měsíce dovolenou a letěl za nimi. Teď uvažuju nad tím, že bych je k sobě do Zlína přestěhoval,“ zamýšlí se bangladéšský kuchař.

Aktuální chladné počasí mu nijak nevadí. Chodit do práce v zimní bundě, čepici a rukavicích bere bez problémů. „Mám rád sníh. Byl jsem v Indii, tam jsou místa, kde mají zimu deset měsíců v roce,“ dodává.

Navíc se mu Zlín líbí. A to i díky tomu, že tady potkává lidi z Indie, kteří ve městě pracují nebo studují. „Mezi našimi hosty mám spoustu přátel, po jídle si s nimi rád popovídám,“ popsal Al-Efran.

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

V Kroměříži uvázl muž v podzemním kontejneru, spadly mu tam klíče od domu

29. dubna 2024  16:26

Hasiči v Kroměříži odpoledne vyprošťovali muže uvězněného v polopodzemním kontejneru. V nádobě...

Vizovice staví důležitou cyklostezku, propojení se Zlínem ale zatím vázne

29. dubna 2024  13:54

Po dlouhých letech plánování se Vizovice pustily do stavby nové cyklostezky. Cyklisty bezpečně...

Kraj plánuje historickou dotaci. Univerzitě dá 200 milionů na novou budovu

29. dubna 2024  7:46,  aktualizováno  13:28

Historicky první dotaci plánuje Zlínský kraj poslat Univerzitě Tomáše Bati. Záměr dnes schválili...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...