Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úrodu na Kroměřížsku poničilo krupobití, zemědělci bojují i s hrabošem

  8:57
Ačkoliv jsou letošní výnosy ze sklizně obilovin a řepky ve Zlínském kraji o něco vyšší než loni, lokálně jsou i velmi špatné. Zejména na Kroměřížsku letos zemědělci zažívají divočejší rok.

ilustrační snímek | foto: Jiří Danzinger

Někde se už od loňska potýkají s hrabošem, jinde zase při právě skončené sklizni počítají ztráty způsobem krupobitím na konci července.

„Žně vypadaly dobře do 24. července, to jsme ještě očekávali vysoké výnosy u pšenice i řepky a slušné u ječmene. Ale tento den přišla bouřka se silným krupobitím, která nám zbytek nesklizené řepky skoro zlikvidovala, a také asi 40 procent pšenice. Silně poškozená byla také kukuřice na zrno i siláž,“ posteskl si ředitel Agrodružstva Postoupky Jiří Šírek.

Potenciál plodin byl přitom velmi dobrý. Výnosy u pšenice Šírek odhadoval na devět tun z hektaru, skutečnost byla něco málo přes šest tun. Řepka vypadala na 4,5 tuny, realita byla 3,1 tuny z hektaru.

„Některé plochy jsme ani nemohli sklízet, řepka byla zlikvidovaná, pšenice silně poškozená,“ konstatoval Šírek. „Když se celý rok staráte o plodiny a za čtvrt hodiny jsou zničené, je to velká škoda. Ekonomicky je pro nás záchranou pojistka, jsme docela dobře pojištěni, takže náhrady budou,“ doufá Šírek.

V podobné situaci jsou i některé další zemědělské podniky, zejména na Kroměřížsku, což se týká například společnosti Zámoraví z Břestu. „Žně dopadly velmi bídně. Jednak tady máme hraboše, o kterém se bavíme už do loňského roku, a taky nás zasáhlo silné krupobití na konci července,“ konstatoval ekonom firmy Martin Gabrhelík, který je i předsedou Agrární komory Zlínského kraje. Výnosy spočítal celkově zhruba padesátiprocentní oproti normálnímu stavu.

Celé území Česka zasáhly silné bouřky, kroupy měly až dva centimetry

Horší je také kvalita obilí. Poměr mezi krmným a potravinářským býval 60 ku 40 procentům, letos je podle Gabrhelíka 80 ku 20 procentům. „Je to dáno dešti i tím, že hnojiva byla loni extrémně drahá a mnoho zemědělců na nich šetřilo, což se teď projevuje na kvalitě plodin,“ poznamenal.

Celkové výnosy ve Zlínském kraji ale nejsou tak špatné, letos jsou u obilovin dokonce o něco vyšší než loni. I řepky zemědělci sklidili více. Minulý rok měli naopak větší množství žita, ovsa či ozimého ječmene. „Výnosy jsou dobré, ale kvalita úplně někde jinde. Způsobilo to hlavně počasí. Jaro bylo delší, chladnější a asi i vlhčí. Pak se velmi rychle udělalo horko, ale zrno nedozrálo, protože zase začalo pršet,“ shrnula ředitelka Agrární komory Zlínského kraje Jana Brázdilová.

Boj s hrabošem

Pokud jde o hraboše, je situace v kraji stále velmi špatná. Jeho populace je na šestinásobku prahu škodlivosti, který je 200 aktivních nor na hektar. Celorepublikový průměr je kolem 600 nor na hektar. I kvůli této situaci Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) doporučuje, aby zemědělci po sklizni na poli, kde je výskyt hraboše největší (ve Zlínském kraji na Kroměřížsku) nezasévali meziplodiny, které hlodavci poskytují potravu i úkryt před predátory. Například jetel, jílek, koriandr, bér či proso. Jde o preventivní opatření, jak zabránit hraboší kalamitě, která byla před pár lety.

Kombajny v akci. Sklizeň ve Zlínském kraji ovlivnilo sucho a hraboši

„V době, kdy jsou hlavní plodiny sklizeny, představují meziplodiny s ohledem na rozsah jejich pěstování vhodný prostor pro přežívání a množení hraboše polního,“ zmínila mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. „Výskyt hraboše na pozemcích s meziplodinou podporuje také skutečnost, že jsou zakládány bezorebně.“

Setí meziplodin je dotační podmínkou, ovšem v okresech, které ÚKZÚZ vyhlásí jako ohrožené hrabošem, to neplatí. „Tam, kde je již vyseli, mohou dokonce i aplikovat rodenticidy v povolené dávce,“ vzkázala Kršková.

„Když hraboše vyhladovíte, měl by teoreticky chcípnout, ale prakticky toho má hodně kolem cest i jinde,“ reagoval Gabrhelík. „My máme živočišnou výrobu, takže jsme zaseli vojtěšku,“ doplnil.

„Nemáme s hrabošem problémy. Takže se nás netýká to, že bychom neměli něco dělat, abychom zamezili jeho množení,“ poznamenal Šírek.

Levné obilí z Ukrajiny

Zemědělcům dělají starosti také výkupní ceny plodin, které jsou velmi nízké, protože je na trhu hodně obilí z Ukrajiny. Jeho cenám zdejší producenti nemůžou konkurovat.

„My jsme přísně kontrolovaní, ale pokud jde o ukrajinské zboží, tak u nás nikdo netuší, co tam dávají, jaké mají moření, chemické prostředky, nevíme nic. To je velmi nekalá konkurence, i když rozumím tomu, že bychom měli pomáhat,“ upozornil ředitel Agrotechu Poličná Jindřich Šnejdrla.

Například tuna krmné pšenice je teď obtížně prodejná za 3 900 korun, zatímco loni to bylo sedm tisíc korun, cena krmného ječmene je letos také zhruba na polovině té loňské. Podle Šnejdrly se zemědělci snaží i za tyto ceny smlouvy uzavírat, aby jim obilí nezůstalo v silech, protože prognózy do budoucna jsou velmi nejisté.

Autor:
  • Nejčtenější

Luxusní vila trestně stíhaného strůjce kauzy Dozimetr Redla je na prodej

11. června 2024  18:54

Luxusní vila kontroverzního podnikatele Michala Redla, která se nachází ve Zlíně, je na prodej....

Ze silničního nadjezdu ve Zlíně skočil muž, podle svědků spáchal sebevraždu

7. června 2024  12:02

Policie řeší v centru Zlína případ pravděpodobné sebevraždy. Dospělý muž tam poblíž nákupního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku

11. června 2024  18:31

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko...

Klobouky se vzpamatovávají z bleskové povodně, druhé za krátkou dobu

11. června 2024  9:24,  aktualizováno  16:52

Zničený ekopark, vypuštěný bazén, ucpaná kanalizace, desítky zaplavených sklepů. Blesková povodeň v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ve Zlínském kraji mají první obchod bez obsluhy, je šancí pro další obce

10. června 2024  12:02

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku otevřeli první automatizovanou prodejnu na východní Moravě....

Na Kroměřížsku našli pohřešovanou seniorku s Alzheimerem, je v péči lékařů

14. června 2024  17:43,  aktualizováno  19:21

Policie pátrala po seniorce ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku. Seniorka odešla z domu...

Na pódiu by to nevyznělo. Divadelníci hrají v soudní síni nebo ve škole

14. června 2024  15:49

Každý divadelní kus nemusí mít klasickou podobu, kdy herci hrají na pódiu a publikum se na ně dívá...

Semafor na klíčové křižovatce po týdnu opět nefunguje, Otrokovicím hrozí kolony

14. června 2024  12:14,  aktualizováno  12:58

Řidiči, kteří se chystají do Otrokovic, mohou aktuálně narazit na komplikace. Na začátku města...

Z Hradiště do světa. Na Slovácku teď frčí jména fotbalových spolužáků

14. června 2024  10:26

Měli být tři, zůstali dva. I tak je dlouholetý mládežnický trenér fotbalového Slovácka Tomáš...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...