Hasiči kvůli zastavení šíření koronavirové nákazy dezinfikovali bytové domy v...

Hasiči kvůli zastavení šíření koronavirové nákazy dezinfikovali bytové domy v Uherském Brodě. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Šíření nákazy v Uherském Brodě se zpomalilo, opatření ale platí dál

  • 0
Počet lidí s potvrzenou nákazou covid-19 sice v Uherském Brodě stále roste, už ale mnohem pomalejším tempem. Starosta města Ferdinand Kubáník poděkoval obyvatelům za zodpovědný přístup k novým opatřením. Přitom na konci března tvořil počet nemocných ve městě zhruba čtvrtinu všech potvrzených případů ve Zlínském kraji.

„Tehdy byl nárůst třeba čtyři lidé za den, teď je daleko menší a jsou i dny, kdy žádná infikovaná osoba v tomto městě nepřibude,“ upozornil hejtman Jiří Čunek. „Opatření spojená s dezinfekcí bytových domů a následné dodržování přísné hygieny zabraly a nebude nutné přistoupit k dalším restrikcím.“

Krajští epidemiologové před dvěma týdny doporučili preventivní plošnou dezinfekci u deseti bytovek ve městě. Počet lidí s potvrzeným onemocněním tehdy v Uherském Brodě přesáhl 30. Někteří měli potvrzenou cestovatelskou anamnézu, jiní kontaktní přenos.

„Situace v tomto městě se uklidnila, nicméně ji stále monitorujeme,“ upřesnila Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

„Provedli jsme ve městě jednatřicet kontrol, při kterých jsme nezjistili žádná pochybení ani porušení nařízení. Kontrolovali jsme prodejny potravin i bytové domy,“ doplnila.

Hygiena v březnu vytipovala bytovky, ve kterých žili nakažení lidé, a to na sídlišti Pod Vinohrady, Olšava a sídlišti Střed.

Profesionální hasiči v ochranných oblecích pak vydezinfikovali společné prostory, madla, kliky, zábradlí, dveře, zvonky, výtahy i sklepy. Použili na to 160 litrů roztoku, další lahvičky s dezinfekcí pak dostali obyvatelé každého bytu.

Současně také ve městě začalo platit povinné nařízení, na základě kterého musejí správci domů zajistit každodenní dezinfikování společných prostor. Zvýšená bezpečnostní opatření platí také pro obchodníky ve městě.

Zlínský kraj měl ke čtvrteční deváté hodině ranní 263 nakažených, vyléčených bylo 81 a člověk v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřel. Nejvíce případů je stále na Uherskohradišťsku, kde je 130 nemocných, zároveň však také 60 vyléčených.

31. března 2020