Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti ve Zlínském kraji kroužky mají, s platbou pomůže třeba pojišťovna

  8:49
Rodiče ve Zlínském kraji vybírají kroužky pro děti pečlivěji. Na jejich volném čase ale zatím nešetří, naučili se více využívat různé formy podpory a příspěvků. Třeba od zdravotních pojišťoven nebo z nadací.

V holešovském Středisku volného času TyMy zájem o kroužky neklesá. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Dřív se třiačtyřicetiletý Michal ze Zlína v bonusech zdravotní pojišťovny neorientoval, teď je ale má nastudované podrobně. Pečuje o tři děti, a když i nejmladší dorostlo do školního věku, narazila rodina na svůj finanční strop.

„Vybavit tři školáky je drahé, ale věci se dají kupovat v průběhu roku. Kroužky však musíme zaplatit všem najednou,“ říká Michal. „Dřív mě vůbec nenapadlo, že třeba zdravotní pojišťovna na takové věci přispívá.“ Teď to rozhodně využije a i díky tomu nebude muset dětem jejich aktivity omezovat.

„Rodiče tyto možnosti využívají ve vyšší míře. A pozorujeme také, že víc rodičů rozkládá platby na pololetí,“ řekla vedoucí zlínského Domu dětí a mládeže Astra Ivana Vladíková. „To je ale jediné, co se mění. Kroužky se plní stejně rychle jako dřív,“ dodala.

Astra letos otevírá 174 kroužků od tanečních a sportovních přes výtvarné, modelářské až po chovatelské. V nabídce je například dog dancing nebo moderní psí sport hoopers, při němž pes probíhá dráhou různých překážek, zatímco psovod jej naviguje z jednoho vymezeného místa.

Už v minulých letech se organizátoři volnočasových aktivit shodovali, že roste zájem dětí o sport. A platilo to i při výběru letních táborů. Letos je situace podobná.

„Plavání, bojová umění nebo lezecký kroužek jsou naplněné mezi prvními, ale dobře se plní i ostatní kroužky napříč obory,“ líčí vedoucí Střediska volného času Alcedo ve Vsetíně Martina Hromadová.

V nabídce jich je pro děti kolem 90, což znamená 1 400 míst. Novinkou je jóga pro děti, orientální tance nebo hra na hrdiny, kde se děti naučí základy šermu a péči o historické kostýmy.

Zdražovalo se v průměru o deset procent

Ceny za kroužky jsou vyšší než loni v průměru o deset procent. To ale není fixní navýšení, některé aktivity zůstaly na stejné ceně, jiné se zvýšily i o 500 korun. Především ty, které jsou v pronajatých prostorách. Pokles zájmu ale nenastal.

Někde rodiče letos do kroužků ve větší míře přihlašují i předškolní děti. V nabídce holešovského Střediska volného času TyMy jsou pro ně kroužky taneční či pohybové, otevřená jim je i dílna.

„Rodiče pečlivěji vybírají. Chodí na dny otevřených dveří a ukázkové hodiny, nechají děti, aby si kroužek vyzkoušely, a až potom je přihlásí. Méně přihlášených ale rozhodně nemáme,“ zmínila ředitelka střediska TyMy Jarmila Vaclachová.

Souhlasí ale s tím, že potvrzení pro pojišťovny či zaměstnavatele vystavují častěji než dřív. Na dětské kroužky a tábory už přispívají zaměstnancům také některé firmy. „A loni jsme navázali spolupráci s projektem Darujme kroužky dětem, na který rodiče odkazujeme,“ doplnila Vaclachová.

Rodiče omezují výdaje na sport dětí. Čtvrtina je neposílá na žádný kroužek

Projekt vznikl spojením neziskové organizace Česká rada dětí a mládeže, několika hodnověrných nadací, ministerstva školství či společnosti UNICEF. Pokud rodina splňuje podmínky, jako je přiznání přídavku na dítě, příspěvku na péči, či jde o rodinu pěstounskou nebo o děti uprchlíků před válkou, mohou na kroužky dostat až dva tisíce korun na pololetí.

V loňském školním roce projekt spustili až v jeho průběhu, přesto stačili podpořit 2 584 dětí v celé zemi. Z toho 57 bylo ze Zlínského kraje. „V prvním ročníku jsme byli opatrní a nechali spoluúčast rodičů. Potvrdilo se nám ale, že to není potřeba, a pravidla jsme upravili tak, že můžeme uhradit plnou částku,“ uvedla mluvčí České rady dětí a mládeže Soňa Polak.

Sport děti pořád láká

Ani sportovní kluby zatím na nezájem rodičů nenaříkají. „Na nábor přišlo asi sto dětí. Možná hraje roli i to, že atletika je a bude nejlevnější sport vůbec,“ sdělil předseda klubu Atletika Zlín Lukáš Vojtek. Základní poplatek za členství činí čtyři tisíce korun, pro sourozence je o čtvrtinu levnější.

Naplněný je i klub moderní gymnastiky. „Rodiče vědí, proč to dělají, když investují do sportu pro děti. Je ale pravda, že doba tomu nepřeje,“ popsala Simona Válková z Klubu moderní gymnastiky Zlín. Největší položkou je závodní dres, který vyjde na sedm tisíc korun. Kromě toho rodiče platí startovné na závodech nebo týdenní soustředění. „Jsou to poměrně velké položky,“ dodala Válková.

Kroužky pro děti už začala dotovat některá města, v kraji to ale běžnou praxí není. Radnice se více soustředí na dostupnost kroužků ve školách, přispívají na provoz sportovních klubů a organizací, které volnočasové aktivity zajišťují.

„Jsme v kontaktu s organizacemi, které přispívají na vybavení školáků i volnočasové aktivity, a informace skrze ředitele škol předáváme rodičům,“ řekla zlínská radní pro školství Martina Hladíková.

Nejen kroužky a tábory, středisko Tymy dávno přerostlo rodný Holešov

Jen mírně nebo vůbec se zatím do cen za kroužky propsala změna vyhlášky, kterou stát ubral na penězích, jimiž přispívá na platy lektorů. „Ta nám ale láme vaz,“ podotkla Vladíková.

Zjednodušeně řečeno, stát přispíval na lektory podle počtu dětí. Když mělo dítě tři kroužky, stát dotoval plat tří lektorů. Podle nových pravidel už uznává jen jednoho. V praxi to znamená, že organizace, které dětem nabízejí rozumné trávení volného času, mají stále stejně dětí, ale méně pracovníků.

2. května 2023

  • Nejčtenější

Luxusní vila trestně stíhaného strůjce kauzy Dozimetr Redla je na prodej

11. června 2024  18:54

Luxusní vila kontroverzního podnikatele Michala Redla, která se nachází ve Zlíně, je na prodej....

Ze silničního nadjezdu ve Zlíně skočil muž, podle svědků spáchal sebevraždu

7. června 2024  12:02

Policie řeší v centru Zlína případ pravděpodobné sebevraždy. Dospělý muž tam poblíž nákupního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku

11. června 2024  18:31

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko...

Klobouky se vzpamatovávají z bleskové povodně, druhé za krátkou dobu

11. června 2024  9:24,  aktualizováno  16:52

Zničený ekopark, vypuštěný bazén, ucpaná kanalizace, desítky zaplavených sklepů. Blesková povodeň v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ve Zlínském kraji mají první obchod bez obsluhy, je šancí pro další obce

10. června 2024  12:02

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku otevřeli první automatizovanou prodejnu na východní Moravě....

Ve Zlíně přibude až pět set nových bytů pro mladé rodiny, seniory i lékaře

14. června 2024  9:11

Město Zlín pokročilo s přípravou lokality Boněcký rybník v Přílukách, kde by mohlo být 380 až 400...

K hostýnské bazilice vede nová cesta, která usnadní pohyb návštěvníkům

13. června 2024  16:21

Má zajistit větší přehlednost i bezpečnost pro chodce i automobilisty, kteří navštíví Svatý Hostýn....

Prostoru pro sport je málo. Města chystají nové haly, pomůžou tím i školám

13. června 2024  12:07

Radnice ve Zlínském kraji chtějí získat dotace na stavbu sportovních hal. V Chropyni už dokonce...

Při sečení trávy umírají srnčata. Myslivci je zachraňují dronem s termovizí

13. června 2024  8:58

Myslivecký spolek z Vigantic na Vsetínsku nově začal využívat dron s termovizí. Jeho členové za...

Pronájem bytu 2+kk
Pronájem bytu 2+kk

Písečná, Rožnov pod Radhoštěm, okres Vsetín
13 800 Kč/měsíc

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...