V Plzni začala největší sportovní akce pro veřejnost Sportmania 2023. (12....

V Plzni začala největší sportovní akce pro veřejnost Sportmania 2023. (12. srpna 2023) | foto: Petr Eret, MAFRA

Rodiče omezují výdaje na sport dětí. Čtvrtina je neposílá na žádný kroužek

  • 13
Z důvodu finančních úspor omezí sportovní aktivity svých potomků přes pětinu rodičů. Vyplývá to z nových dat společnosti MultiSport. Už dříve přitom více než 25 procent rodičů neposílalo své děti ani na jeden sportovní kroužek. Děti v předškolním a mladším školním věku by se však podle expertů měly aktivně hýbat alespoň hodinu denně.

Se začátkem školního roku rozvrhují rodiče mimoškolní aktivity svých dětí, včetně těch pohybových. Nejen kvůli vysoké inflaci však letos plánují přihlašování svých dětí do sportovních kroužků omezit. Uvedlo to přes pětinu rodičů dotazovaných v rámci průzkumu společnosti MultiSport. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

„Kvůli ekonomické situaci bohužel rodiče mohou stále méně podporovat pohyb u svých dětí. Na jedné straně musí v dnešní době šetřit, a na druhé straně musí kroužky naopak mnohdy zdražovat. Vzrostly jim totiž náklady, a to především vinou růstu cen energií,“ komentuje Miroslav Rech, šéf společnosti MultiSport.

Už v současnosti přitom více než čtvrtina dětí nenavštěvuje během školního roku ani jeden sportovní nebo pohybový kroužek. Další téměř polovina rodičů pak své děti dává pouze na jednu sportovní aktivitu týdně.

Sport bez peněz trpí

„Vztah dětí ke sportu se formuje od nejútlejšího dětství. Dítě předškolního a mladšího školního věku by mělo aktivním pohybem trávit minimálně hodinu denně. Nelze tedy pouze spoléhat na 2 hodiny tělocviku ve škole. Měli bychom dětem zajistit dostatek pohybu i mimoškolními aktivitami. Zvláště v dětském věku je nezbytné, aby dítě vnímalo vzor v pohybově aktivní rodině,“ vysvětluje Dalibor Pastucha, dětský a tělovýchovný lékař z lékařské fakulty Ostravské univerzity a ReFit Clinic Olomouc.

Podle Stanislava Radochy z NMS Market Research, který se na průzkumech dlouhodobě podílí, mají lidé po covidu méně času a začal být cítit také tlak finanční krize. Data ukazují, že současná ekonomická situace v České republice negativně ovlivňuje dostupnost sportu pro celých 27 procent Čechů.

„Jelikož jsou zdraví a sport úzce propojené s finanční a sociální situací obyvatel, jsou těmi nejohroženějšími skupinami ty s nižším příjmem, vzděláním či postavením na pracovním trhu. Nejvíce se finanční bariéry projevují v Jihočeském, Moravskoslezském, Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině,“ vysvětluje Radocha.

Pro vybudování kladného vztahu k pohybu u dětí pomáhá také společné sportování s rodiči. Čeští rodiče v tomto nezahálejí a do svých sportovních aktivit děti zapojuje 86 % dotazovaných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video