Arcibiskupský zámek v Kroměříži

Arcibiskupský zámek v Kroměříži | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Kroměřížský zámek potřebuje nový klavír, vydělá na něj sérií koncertů

  • 0
Zvláštní účel bude mít série koncertů, kterou bude pořádat Arcibiskupský zámek v Kroměříži během podzimu. Pět vystoupení má pomoci vydělat peníze, za něž se pořídí špičkový hudební nástroj do nově opraveného Sněmovního sálu.

„V posledních třech letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí a letos se návštěvníkům opět otevřel v celé své kráse. Jedná se o jeden z nejkrásnějších sálů ve střední Evropě,“ uvedl ředitel správy zámku Jiří Uhlíř.

Podle něj by si tento prostor zasloužil nové koncertní křídlo nejvyšší kvality, které by otevřelo nové možnosti pro účinkování světových umělců.

V Kroměříži dříve využívali starší, vysloužilý nástroj ze zlínské filharmonie. Nyní by chtěli klavír, na němž bude možné odehrát komorní vystoupení virtuózních hudebníků i koncerty za doprovodu orchestru.

Zámek už je domluvený na spolupráci s předním českým výrobcem klavírů, firmou Petrof. Mají také vytipovaný nástroj.

„Koncertní křídlo typu, který požadujeme, vyjde okolo třech milionů, což je pro nás v podstatě neufinancovatelná částka. Proto jsme přikročili k dlouhodobé sbírce,“ nastínil Uhlíř.

Křídlo si vyzkouší právě během benefičních koncertů, pro které je budou mít v zápůjčce. Od 19. září do 10. října se představí klavírista Karel Košárek, mladý virtuos Jan Schulmeister nebo talentovaná hudebnice Eliška Tkadlčíková a další.

Sněmovní sál arcibiskupského zámku září, je krásnější než v Amadeovi

„Letos chceme vzdát hold i čtyřicátému výročí od doby, kdy se na zámku natáčel oscarový film Amadeus,“ doplnil šéf správy zámku.

V případě, že se koncertní křídlo v prostorách Sněmovního sálu osvědčí, zámek by je koupil a případně potom splácel.

26. března 2023