Diskuze

Najít lékaře do Hrozenkova trvalo rok, obce jsou na problém samy

Praktických lékařů ve Zlínském kraji ubývá, většinou odcházejí do důchodu. Najít náhradu trvá v okrajových částech regionu půl roku i více. Ve Starém Hrozenkově se nová ordinace otevřela pár dnů po Novém roce a po necelém týdnu už měl lékař Jozef Csipák v kartotéce přihlášených zhruba dvě stovky klientů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IF

I66v48a88n 36F51u27č65í96k

2. 2. 2021 10:15

Tady je zásadní problém už ve vzdělávacím procesu.

Například loni se na 1. lékařskou fakultu na obor Zubní lékařství hlásilo 971 zájemců a přijato ke studiu bylo 67 uchazečů, úspěšnost je tak pouhých 6,7%. Na plzeňské lékařské fakultě jsou čísla ještě nepříznivější, kdy se hlásilo přes 900 zájemců a přijato jich bylo 40 a úspěšnost tak klesá k 4%.

Mám dojem, že tato čísla prokazují (ne)kvalitu uchazečů jen částečně, mnohem významnější skutečností je, že počty přijatých na toto studium jsou velmi omezené, a to z finančních důvodů. Studium zubního lékařství je totiž v přepočtu finančních prostředků na jednoho studenta nákladově velmi náročné. Lepší je proto vychovat vychovat za ty peníze mnohem víc psychologů, politologů a andragogických či genderových odborníků. V souhrnných statistikách vysokoškoláků to pak lépe vypadá.

6 0
možnosti
IF

;-D cili dusledek verejneho bezplastneho skolstvi. Kdyby se platilo skolne, tak by si kazdy sakra rozmyslel co vlastne vystuduje, protoze titul s genedeorvych studii by uz nikdy vzivore nezplatil. Samozrejme na to logicky navazuje to co uvadim nize, ze cenu prace vysokoskolaka musi urcit trh a ne tabulka na VZT. Cili obvodak ci zubar ve vyhnalkove si proste rekne o poradnou raketu za sve sluzby v miste.

3 0
možnosti
IF

;-D ano to je dusledek jednotne kapitacni platby pro lekare bez ohldu na region, jednotne hodnoty bodu za provedeny ukon bez ohledu na region a nemoznsoti legalniho vyberu poplatku od pacientu = primych plateb.

Aby sel nejaky mlady lekar delat nekde do vyhnalkova, tak to musi predevsim nasypat. A nasypat to muze jen tak, ze ho zvyhodni stat platbami z pojisteni a umozni mu vybirat cash. A mistnist si hotl vybere zda doplati ze sveho za lekare co ma ve vsi nebo vedle ve vsi a nebo pojede 100km nekam do mesta.

0 0
možnosti
JF

To jako že stát nařídí doktorovi po škole ,támhle na konci republiky potřebují doktora ,tak si vem kufr a jeď .To přeci nejde někomu něco nařizovat ,kde bude pracovat a žít.Tenhle problém bude ještě narůstat ,třeba zubní lékaři nejsou vůbec ,teď jich skončilo na konci roku u nás v okr.městě několik,ostatní nikoho nechtějí vzít protože mají plný kapacity .Za chvíli budeme všichni jezdit s obyčejnými nemoci do nemocnic ,protože ty vás musí ošetřit a pojišťovny nikomu nic nařizovat nemůžou

2 0
možnosti
IF

;-D vlada cúripravuje legislativni upravu, ktera naridi pojistovnam vyplacet nemocnicim za identicky ukon jednotnou platbu v cele CR a nikoliv podle toho jak si to nasmlouvaji. Cili minimalne cast nemocnic zanikne. Takze je otazka kam pojedete, protoze do nemocnice to nebude. Na kraj bude jedna a ta bude resit tivot ohrozujici stavy, na vic nebude mit kapacitu.

0 0
možnosti