Lidé mohou znovu používat eskalátor i výtah ve frekventovaném podchodu

  • 7
Problémy s jezdícími schody u náměstí Práce ve Zlíně byly do loňského podzimu, kdy je závada dočasně vyřadila z provozu. Po opravě pak nějakou dobu jezdily, ale od ledna opět stály - i s výtahem. Starší a imobilní lidé tak měli problém se z podchodu pohodlně dostat.

Nejpřijatelnější možností byl poměrně šikmý výstup. Se svými stížnostmi se lidé obraceli i na radnici. „Schody jsou opraveny, z toho máme radost,“ řekl radní Václav Kovář. Věří, že budou fungovat delší dobu než zase jenom pár týdnů či měsíců.

Současně město pracuje na tom, aby jejich údržba byla pružnější. Chystá se uzavřít novou servisní smlouvu s výrobcem, kde by byly pevnější termíny, jež se týkají oprav. Současná je prý více vágní, pokud jde o lhůty servisu.

Eskalátor i výtah v podchodu u náměstí Práce ve Zlíně opět jezdí. Problémy s nimi byly do podzimu 2023, kdy je závada dočasně vyřadila z provozu. Po opravě pak nějakou dobu jezdily, ale od ledna 2024 opět stály. (březen 2024)

„Pracujeme na tom, aby se v budoucnu tato situace neopakovala na tak dlouhou dobu a aby byly závady řešené mnohem rychleji, než tomu bylo doposud,“ nastínil Kovář. „Byl bych rád, kdyby to bylo během dubna vyřešeno,“ doplnil.

Ve zlínském podchodu nefunguje eskalátor ani výtah, náprava se řeší týdny

Během dvou tří týdnů se má sejít se zástupci firmy Schindler, jež eskalátor a výtah vyrábí i zajišťuje servis. „Říkají, že není problém nastavit spolupráci jiným způsobem. A chtějí se pobavit i o tom, jestli neudělat větší servis kvůli tomu, že jsou schody deset let staré. Možná by bylo záhodno některé preventivní opravy provést,“ zmínil Kovář.

Schody i výtah jsou v podchodu od roku 2014, kdy skončila jeho generální oprava za 50 milionů korun. Podle radního se na nich už může projevit stáří, na odpis by ale ještě být neměly.