Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Zlín v menším měřítku.“ Pivečka ve Slavičíně nastolil obuvnickou tradici

  8:57
Vysoký cihlový komín tam stojí pořád. Více než sto let je dominantou města. Právě na tomto místě se v roce 1913 začaly ve velkém vyrábět usně pro koželužský průmysl a později také šít boty. Za úspěchem obuvnického řemesla ve Slavičíně stojí Jan Pivečka a jeho předchůdci.
Jan Pivečka se vyučil ševcem a už ve 23 letech začal řídit rodinnou továrnu na...

Jan Pivečka se vyučil ševcem a už ve 23 letech začal řídit rodinnou továrnu na boty ve Slavičíně. | foto: MAFRA

Výroba obuvi tady pokračuje pořád a řemeslníci se stále k odkazu druhého nejslavnějšího a mezinárodně uznávaného ševce otevřeně hlásí.

„My vlastně existujeme díky panu Pivečkovi. Moje družka se šití bot věnuje odmalička, vystudovala to a také ve firmě pořád používáme jeho stroj, na kterém dělal své valašské papuče,“ přiblížil Dan Cabák, spolumajitel nejmladší obuvnické firmy ve Slavičíně. „Provozovnu máme v areálu, kde stála původní Pivečkova dílna, a máme zázemí tam, kde měl později sídlo.“

Jeho družkou a spolumajitelkou firmy Nallufootwear je navíc dcera ředitelky Nadace Jana Pivečky Boženy Filákové. Malá dílna vznikla před pěti lety a věnuje se zdravému obouvání. Zákazníkům z České i Slovenské republiky nabízí tzv. barefoot obuv, především sandály, papuče nebo capáčky pro děti.

Ve stejném areálu vzniká i obuv pro turisty a profesionály v jedné z největších českých obuvnických firem Prabos. Právě tato společnost je přímým pokračovatelem podniku rodiny Pivečků.

Nikdy se nevzdávej!

Po znárodnění v roce 1948 se totiž firma Japis (JAn PIvečka Slavičín) stala součástí národního podniku Svit, v devadesátých letech pak byla součástí Svitu Zlín a v roce 2006 ji koupili Juraj Vozár a Jaroslav Palát.

„Byli jsme přátelé a pořád na něj vzpomínám hlavně v souvislosti s jeho životním heslem: Nikdy se nevzdávej! Také stále připomínáme příběh vzniku naší firmy, který je spojený s historií rodiny Jana Pivečky. Někteří lidé tady jsou pořád hrdí na valašskou ševcovskou tradici,“ poznamenal Vozár. „Potkali jsme se poprvé už v 90. letech na obuvnické výstavě v Německu. Ale to jsem ještě nebyl v Prabosu. Když jsem pak do firmy nastoupil v roce 2002, tak jsme začali dělat i společné projekty,“ doplnil.

Obuvnický génius Pivečka: zachránil ševce v Senegalu i německou továrnu

Vzniku dalších firem a svých nástupců se ale Pivečka nedožil. Nicméně na stejném rodinném základě, na kterém jeho pradědeček postavil své řemeslo, vznikla i firma Jančařík.

Otec Miroslav a teď už i syn Tomáš vyrábějí kožené volnočasové boty, přičemž nejde o sériovou, ale ruční výrobu. Všechny součásti se vyrábějí právě ve Slavičíně. Firma také v provozu používá repasované stroje původního zlínského podniku Svit a ZPS.

„Dá se říct, že to, co byl Tomáš Baťa pro Zlín, byl Jan Pivečka pro Slavičín,“ přiblížil Tomáš Jančařík, který také vystudoval místní gymnázium, jež nese Pivečkovo jméno. „Jeho inspirativní příběh ve stínu Bati není lidem tak známý, přesto se u nás tu a tam objeví zákazníci, kteří ho znají a jeho příběh i historie města je zajímá. Obuvnické tradice si moc vážíme a rádi si připomínáme, jak bohatou historii v tomto oboru v našem regionu máme.“

Dílna si zakládala na kvalitě

Historie řemesel spojených s obuvnictvím má ve Slavičíně hluboké kořeny. A to právě přes rodinu Jana Pivečky, jeho otce Jana, jeho dědy a také pradědy. Ten navíc navazoval na rodinnou koželužskou tradici, a když se v roce 1860 přesunul do Slavičína z Valašských Klobouk, činil zde v malém domku kůže pro místní ševce a řemenáře.

Mezinárodně uznávaný obuvník Jan Pivečka se narodil 24. října 1919 jako druhý syn majitele koželužny a obuvnické továrny JAPIS ve Slavičíně. Po studiích na gymnáziu v Uherském Hradišti a na obchodní akademii v Brně se vrátil do Slavičína.

Na přání otce se vyučil v Pitíně ševcem a začal pracovat v rodinném podniku. V roce 1946 odjel do zahraničí a pracoval pro firmu Baťa. Domů se vrátil až v roce 1990.

Pomáhal zachránit výrobu obuvi v Senegalu, celkem působil v 65 zemích světa. V 70. letech se usadil v Německu, za své zásluhy pro tamní obuvnický průmysl dostal prezidentské vyznamenání.

Po návratu do vlasti pomáhal rozvíjet obuvnické i ekologické aktivity v regionu. Zemřel v roce 2004.

Dílna si zakládala na kvalitě zboží, dařilo se jí a začala se rozrůstat. S novými stroji a technologiemi o pár desítek let později vyrostla nová kotelna a také zmíněný komín. Přibylo také zaměstnanců a do provozu se postupně zapojovaly nové generace Pivečků. Pomohly jim i zkušenosti nabyté v cizině. Jan Pivečka se tak v roce 1919 narodil do rodinného podniku, který měl sice za sebou přerušení výroby během první světové války, ale také začínal poprvé rozjíždět výrobu obuvi.

Navíc měla firma už tehdy dobré jméno po celé zemi a také spolupráci s úspěšným obuvníkem Tomášem Baťou, který od Pivečky nakupoval kůže a pro kterého také Jan Pivečka starší postavil koželužnu v Otrokovicích. V té době byla největší na Moravě.

„Myslím, že jsem tatínka velmi záhy začal respektovat i jako podnikatele. Jedna věc mi ale vadila – že totiž náš komín, který jsme měli ve slavičínské továrně, nebyl stejně vysoký jako ten, co měl Tomáš Baťa ve Zlíně,“ vzpomínal na svého otce v knize Jan Pivečka: „Nikdy se nevzdávej“ autorů Milana Švihálka a Zuzany Tarabusové. „Teprve mnohem později jsem pochopil, že tatínek neměl tak velké ambice jako největší švec světa. A byl jsem hrdý, když jsem se dověděl, že Tomáš Baťa jednoho dne v roce 1914 přišel za mým dědečkem a vyslovil přání, aby můj tatínek postavil koželužnu ve Zlíně.“

Celoživotní přátelství s Baťou

Vztahy s Baťovými závody i rodinou udržovali Pivečkovi pořád a Jan Pivečka mladší se i po návratu do Československa po revoluci přátelil s Tomášem Baťou juniorem. Také se slavnějšími podnikateli inspiroval a už ve 24 letech založil ve Slavičíně školu, ve které vzdělával budoucí zaměstnance.

Zakázka pro švýcarskou armádu zvyšuje sebevědomí, říká šéf obuvnické firmy

V areálu za jeho vedení vyrostla nová budova, rodinný podnik prosperoval a své zboží prodával už po celé Evropě. Nezastavil se ani během druhé světové války díky výrobě vojenské obuvi.

Víc než čtyřicet let pak Pivečka strávil v zahraničí, působil i v pobočkách firmy Baťa. „Pracoval v Tunisu, Alžíru, Maroku, Senegalu, Zaire, v Jižní Africe, Zimbabwe, v Keni a spoluorganizoval vzdělávací kurzy pro zaměstnance firmy v Evropě a Severní Americe. Více než dvacet let pracoval pro vládní instituce a soukromé firmy ve více než třiceti zemích na více než 250 projektech týkajících se výroby a obchodu v obuvnickém a kožedělném sektoru,“ připomíná na svých stránkách stále fungující Nadace Jana Pivečky, kterou založil po svém návratu do Česka v roce 1996.

Pivečka zemřel náhle a nečekaně na schůzi zlínských rotariánů v Baťově vile ve Zlíně. Bylo to 5. ledna 2004 ve 20 hodin večer. Bylo mu 84 let.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...