Památkáři odmítli přestavbu zámku ve Zlíně. Budova prý ztratí hodnotu

  11:15aktualizováno  11:15
Po roční práci přišel architekt Pavel Míček s nápadem na nekonvenční přestavbu zámku, který je nejstarší budovou ve Zlíně. U památkářů ale narazil.

Zlínský architekt Pavel Míček ukázal, jak by podle něj měl zámek po rekonstrukci vypadat. | foto: vizualizace Pavel Mílek

Do detailů promyšlená studie počítá s tím, že původní střechu nahradí netradičním patrem s novým zastřešením, a z vnější strany přilepil architekt k jedné stěně výtah.

Fotogalerie

Radikálně by tak změnil podobu budovy, jejíž základy stavbaři položili v 15. století a jež je jednou z mála památek na předbaťovskou éru. Po spršce názorů, od rezolutně odmítajících až po vychvalující, se ozvali památkáři, s nimiž Míček návrh předem nekonzultoval. S přestavbou nesouhlasí.

„Razantní zásahy do zámku jsou z hlediska státní památkové péče nepřijatelné,“ oznámila Anna Slezáková z PR oddělení Národního památkového ústavu v Kroměříži.

„Zaniká velké množství historických konstrukcí, které spoluvytvářejí hodnotu zámku. Například křídlo nádvorní arkády a střecha, které jsou díly architekta Leopolda Bauera,“ upřesnila.

Zámek se v průběhu času neustále měnil

Podle Slezákové památkově chráněná budova změnou ztrácí část své hodnoty. Zámek je cenný zejména jako panské sídlo, které prošlo různými přestavbami od středověku až po 20. století. Hodnotné jsou klenby, schodiště i další věci.

Architekt Míček je přesvědčený, že neznehodnocuje detaily ani celek. Odvolává se právě na genezi stavby, na niž svým téměř futuristickým návrhem navazuje. „Odmítám, že bych svou prací snižoval hodnotu budovy. Hledal jsem genetický kód zámku a zjistil, že to není nic jiného než jeho neustálá proměna,“ prohlásil Míček.

Z historických artefaktů zachovává například vyřezávané schodiště architekta Bauera a rušit nechce ani cenné malby pod omítkami. „Hodnotné fragmenty vytahuju do popředí. S méně hodnotnými pracuji,“ popsal Míček.

Reakce památkářů ho udivila, protože s nimi zatím o svém návrhu nemluvil. Hodlá to udělat v další fázi přípravy přestavby a pokusí se s nimi najít kompromis. „Je třeba k tomu přistoupit bez emocí,“ podotkl Míček.

Úpravy plánuje obecně prospěšná společnost Zlínský zámek, v níž jsou významní místní podnikatelé, mimo jiné například majitel Kovárny Viva a zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura, ředitel společnosti Continental Barum Libor Láznička nebo europoslankyně Martina Dlabajová.

Zámek, který je z větší části prázdný, si pronajali od města a chtějí ho využívat. Plánují restauraci i hotel. „Víme, že návrh není konvenční a lidé na něj mohou mít různé názory. Stojíme ale za architektem Míčkem,“ reagoval Vančura.

„Je to první krok k tomu, aby se vedla diskuse. Ta je potřeba, i když bude emotivní,“ řekl primátor Miroslav Adámek. „Památkáři ale kolikrát nedovolí změnit ani půl trámu v budově,“ dodal.

Autor:

Nejčtenější

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

Jiří Vaculík (vlevo) a Petr Chmela začínali coby spoluhráči v kapele Symfonik...

Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Další z rubriky

Dobrou úrodu na polích ničí hraboši a myši, pomoct má hluboká orba

Kde polních hlodavci likvidují pole

Zemědělci jsou ve čtvrtině sklizně a tuší, že jim hraboš polní a myš domácí napáchají značné škody. Na některých...

Výskyt pumy hlásí nově lidé na Kroměřížsku, stopy jsou však po velkém psovi

Puma americká

Hned na několika místech Kroměřížska lidé v posledních dnech zahlédli zvíře připomínající pumu americkou. Může to být...

Půltunové pánve dosloužily, skláři je vynášeli v teplotě 1200 stupňů

Výměna rozžhavených pecí na tavení skla ve sklárnách ve Strání-Květná.

Zkušenosti nabrané během mnoha let, soustředění a důvěra v toho, kdo stojí vedle. Skláři v Květné na Uherskohradišťsku...

Vaše děti ho budou milovat! Vyrobte jim vlastní bublifuk
Vaše děti ho budou milovat! Vyrobte jim vlastní bublifuk

Trávíte s dětmi prázdniny a sháníte tipy na aktivity? My si doma občas hrajeme s bublinami, což moje kluky moc baví. Rádi je vyfukují, koukají, jak je tvořím já a praskají je.

Najdete na iDNES.cz